wtorek, 9 października 2018

Dobry biszkopt

Zabieg taki zapewnia połowę sukcesu na biszkopt idealny! Kolejna sprawa to bardzo dobre ubicie białek to one unoszą nasz biszkopt i pozwalają na pięknie wyrośnięcia ciasta bez dodatku proszku do pieczenia. Zapraszam do wypróbowania przepisu, jestem przekonana, że pokochacie go tak jak ja. Ten biszkopt idealny zawsze wychodzi idealny :)!


Dobrze przygotowany nie potrzebuje proszku do pieczenia, ani innych spulchniających dodatków.

Istnieje wiele odmian biszkoptów. Popularne są biszkopty z dodatkiem tłuszczu (masła lub oleju) lub mąki ziemniaczanej, dzięki której biszkopt lepiej się kroi. Teraz mam wyzwanie ponieważ syn poprosił o biszkopciki. Biszkopt robiłam kilka razy i zawsze się udaje.


Jak Pani myśli - jeśli ciasto wycisnę w formie ciasteczek (planuje użyć woreczka z obciętym rogiem) to jest szansa ze się udadzą? Jak zrobić dobry biszkopt na tort? Każdy z nas uwielbia ciasta szykowane na wyjątkowe uroczystości – urodziny, wesela, rocznice.

Kolorowe kremy, świeże bądź kandyzowane owoce, adekwatne do okazji dekoracje nadają wypiekom odświętny charakter. Chciałam jeszcze powiedzieć, że od kiedy znalazłam przepis na ten biszkopt częściej piekę ciasto z truskawkami i galaretką właśnie na tym biszkopcie. Dodane przez olejek w: Tylko o kuchni. Przepis na dobry biszkopt.


Aby zrobić biszkopt w innym kolorze, np. Wówczas bardzo często dodaje się również szczyptę proszku do pieczenia. Najczęściej szykujemy duże torty.


Jeśli ktoś lubi to można dać też olejku aromatycznego i cukru wanilinowego. A jeśli chcemy uzyskać kakaowy biszkopt to po mące dodajemy łyżki kakao i zwiększamy o łyżeczkę proszku do pieczenia. Reniu, pięknie wygląda Kraków nocą.


Składamy sobie wzajemnie życzenia :). Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką – im mniej mieszania tym lepiej – biszkopt będzie dzięki temu bardziej puszysty. Po tym czasie warto upewnić się, że jest upieczony za pomocą drewnianego patyczka. Jak upiec idealny biszkopt żeby nie opadł? Autor Zdjęcia: Shutterstock Idealny biszkopt można zrobić łatwo i prosto, jeśli przestrzega się trzech podstawowych zasad.


Robi się go z utartych na puch z cukrem żółtek, mąki i sztywnej piany.

Mam zamiar upiec ten biszkopt, ale w tortownicy o średnicy cm. Z przelicznika wynika, ze nalezy użyć ponad jajek, a przeciez tyle nie ubiję jednym mikserem. Czy mogę w takim razie upiec jeden biszkopt np. Wygląda pięknie (zrobiłam w silkonowej w foremce o kształcie serca #128578; Mam pytanie: jak poprawnie go nasączyć? W jakich proporcjach, by nie wyszedł ani za suchy ani zbyt mokry?


Czym na tort z malinami i borówkami? (wodą z sokiem z cytryny?) Proszę o radę. Pozdrawiam Autorkę doskonałego. W końcu znalazłam idealny przepis na biszkopt na tor t. Ciasto jest pu szyste, pulchne, świetnie wyrasta i łatwo je przekroić na cztery, a nawe t pięć cienkich blató w. Ni e może się nie udać, o zakalcu nie ma mowy.


Najlepszy z najlepszych – biszkopt błyskawiczny. Jest idealny do rolad (łatwy w rolowaniu), ale też niezastąpiony w tortach (tych jednostopniowych lub po prostu trzeba upiec trzy spody oddzielnie). Jeśli szukacie typowego biszkoptu do tortu, to polecam przepis na biszkoptowe spody.


Szczególnie wtedy, gdy muszę upiec szybko kilka spodów. Moja mamusia stwierdziła, że przez całe życie nie upiekła takiego biszkopta jaki mi wyszedł. Wszyscy się zachwycali moja szarlotką na puszystym biszkopcie.


Co do mieszania w prawą,a właściwie w jedną tą samą stronę,to jest to,co pamietam z dzieciństwa-Mama zawsze zwracała uwagę temu,który jej pomagał,żeby ciasto ucierać tylkow jedną stronę:)))Ja ucieram czasem kręcąc. Uwielbiam piec biszkopty, bez względu na to, czy to biszkopty z owocami czy też biszkopt na roladę. Dzisiaj najlepszy przepis na biszkopt do tortów.


Wczoraj robiłam biszkopt wg Państwa przicznika na rant fi dałam jaj , 600g cukru , 450g mąki pszennej i 150g ziemniaczanej. Urósł boski prawie po same brzegi. Ale dzisiaj rano środek się zapadł i wygląda jakby był surowy #128577; Czy to wina za krótkiego czasu pieczenia przy tylu. Prawdziwy polski biszkopt, bez proszku do pieczenia, tłuszczu czy octu.


Podnosimy, kładziemy na blat i zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi). Na filmie piekłam biszkopt z mniejszej ilości jajek, w zwykłej tortownicy, więc proszę się nie sugerować tym, że na filmie wyszedł niższy. Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty.


Składniki są prawie takie same, tylko na końcu dodajemy roztopione, ostudzone 2g masła roślinnego. I jeszcze jedno - żeby biszkopt nie był suchy trzeba go nasączyć czy zrobić dzień wcześniej i on zwilgotnieje?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty