wtorek, 23 października 2018

Dobry chleb na drozdzach

Bardzo dobry przepis, chleb przepyszny. Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?


Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.

Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.


Są takie dni, kiedy nie mamy wiele czasu, by upiec dobry chleb. Niestety, najsmaczniejszy chleb wymaga czasu, a upieczenie chleba na zakwasie zajmuje najczęściej kilkanaście godzin. W tym przepisie Dan Lepard poszedł na kompromis - w ciągu godzin przygotujecie. Ale i bez tego da się upiec dobry chleb.


Najprościej i najszybciej - na drożdżach, ale nie ma to jak tradycyjny bochenek chleba na zakwasie… To właśnie ta najbardziej czasochłonna rzecz: zakwasu nie zrobisz szybko, potrzebujesz na to kilka dni.

Pieczywo drożdżowe nie musi być nudne, to pieczone w domu jest smaczniejsze niż sklepowe. Pokazuje jak krok po kroku zrobić dobre pieczywo na drożdżach, dzięki tym przepisom zrobicie smaczne bułeczki oraz drożdżową bagietkę. Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. Chleb orkiszowy na drożdżach.


A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować na różne sposoby. Ewentualny dodatek drożdży nie wyklucza użycia naturalnego zakwasu. Pod koniec pieczenia można wyjąć chleb aby opiekł się ze wszystkich stron.


Upieczony chleb studzić na kratce. Na moim blogu jest jeszcze kilka przepisów na chleby domowego wypieku. Szczególnie polecam Ci: prosty przepis na chleb bezglutenowy – ten przepis na chleb robi furorę na blogu. Jest pyszny i długo zachowuje świeżość.


Prawda jest taka, że oprócz tego, że chleb żytni jest zdrowy, to przede wszystkim jest smaczny #128578; Dzisiejszy przepis na chleb żytni na bazie drożdży jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Już wkrótce na stronie pojawi się także przepis na chleb żytni na zakwasie. Szybki i prosty przepis na chleb.


Podpatrzony u teściowej, więc siłą rzeczy – musi być dobry :) Całe wykonanie jest naprawdę łatwe i nie wymaga od nas posiadania żadnych zaawansowanych sprzętów kuchennych. Do jego wyrobienia wystarczy tylko miska i łyżka, więc jak się człowiek uprze, to nie zabrudzi nawet paluszka.

Wierzch wyrośniętego bochenka naciąć w kilku miejscach ostrym nożem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C. Postukany od spodu chleb powinien wydać głuchy odgłos - wtedy jest gotowy. Przenoszę chleb bardzo delikatnie, wstawiam do piernika nagrzanego do 2stopni, piekę minut a następnie zmniejszam temperaturę do 1i piekę kolejne minut. A ty – jaki chleb lubisz najbardziej?


Dla mnie pieczywo to smak, to zdrowie, to przyjemność jedzenia. Koszyki należy obficie obsypać mąką, a foremki albo natłuścić i oprószyć bułką tartą albo wyłożyć papierem. Jeżeli opanujesz dobrze ten przepis, to dużo łatwiej będzie. Tradycyjny chleb polski, jest to chleb żytni bądź żytnio-pszenny.


Proporcje mąk były zmienne, zależały głównie od regionu Polski i ich aktualnych cen. Kiedyś mąka pszenna była dużo droższa od żytniej i uważana była za luksus. W dzisiejszych czasach trudno mówić o tradycyjnym, polskim chlebie.


Probowalam dluzej wyrabiac ciasto ale to nic nie zmienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty