piątek, 12 października 2018

Dobry chleb bezglutenowy

Wszyscy orzekli zgodnie, że to najlepszy chleb bezglutenowy na świecie, a to nie lada komplement. Niewtajemniczonym dopowiem, że dzieciom i dorosłym, którzy z dnia na dzień muszą przejść na dietę bezglutenową, zazwyczaj najtrudniej polubić bezglutenowy chleb. Czy aby na pewno wszystko było robione tak jak w przepisie?


Dobry chleb bezglutenowy

Ciasto na chleb bezglutenowe nie rośnie tak spektakularnie jak pszenne, może wybrał Pan za dużą formę i tylko się wydaje, że się w ogóle nie podniosło. Przy pomocy kolegi z pracy, Jerzego, zrobiłam swój pierwszy chleb bezglutenowy. Przepis na chleb bezglutenowy jasny, najlepszy. Chleb bezglutenowywychodzi idealny, z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Nie jest za suchy, nie jest zbity, jest idealny.


Taki chleb bezglutenowy zasmakuje każdemu. Bardzo zbliżony do zwykłego chleba. Miałam paczkę drożdży 7g ale też się udał. Odpowiedz na ten komentarz. Prosty chleb bezglutenowy.


Zastanawiałam się, czy jeszcze potrzebny jest wam prosty chleb bezglutenowy? Czy mój przepis na prosty chleb bezglutenowy będzie kolejnym popularnym, lubianym i powtarzanym przez czytelników? Ale doszłam do wniosku, że tak. Przepisy na chleb bezglutenowy oraz kupowane przeze mnie gotowce.


Popisałam, co mi na języku siedziało, a teraz przechodzę do konkretów. Najzdrowiej jest oczywiście przygotować domowy chleb na bezglutenowym zakwasie, ale zakwas się u mnie póki co nie uchował, a i zapału oraz czasu nieco brak więc działam szybko, ale dalej zdrowo. A jeśli do tej pory kupowałaś gotowy chleb bezglutenowy, to będziesz w szoku, jak dobry jest chleb upieczony z mojego przepisu. Bez sztucznych dodatków, spulchniaczy czy rafinowanych tłuszczy. Ten chleb jest po prostu przepyszny!


Dobry chleb bezglutenowy

Nie przypuszczałam, że chleb bezglutenowy może być tak dobry i tak prosty w przygotowaniu! Taki wypiek doskonale sprawdzi się nie tylko w diecie osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten, ale również w przypadku alergii na białko jaja kurzego. Do zrobienia chleba bezglutenowego bez drożdży można wykorzystać mąkę.


Byłam zmęczona tymi gliniastymi chlebami na zakwasie, przestalam jeść już chleb z rozpaczy, a tu taka perełka. A najsmakowitsza jest chrupiąca skórka! Dziękuję za ten przepis! Ponadto jest to chleb odpowiedni również dla wegan i wegetarian bez sztucznych dodatków i składników alergennych.


Dobry chleb bezglutenowy

Najpierw trzeba ją dorwać! A jak już znajdziesz, to sprawdź czy są na nim wszelkie niezbędne informacje tzn. Nazwa wyrobu – powinna być dokładna i jednoznaczna np. Ja piekę od grudnia na okrągło. Najlepszy chleb na zakwasie.


Nie wyobrażam sobie już jeść chleb kupny. Robię zazwyczaj żytni-zakwas zabija gluten prawie w 1 lub całkiem bezglutenowy na zakwasie z mąki gryczanej,lub mieszam-gryczaną z ryżową. Zakwas mam cały czas,zawsze zostawiam dwie łyżki zakwasu i dokarmiam ,tak. Od dawna chciałam zrobić domowy chleb bezglutenowy, zależało mi by choć trochę przypominał ten „normalny” z klasycznych mąk.


Zainspirowałam się przepisem z bloga Dorotuś i wyszedł naprawdę fajny chleb zupełnie nie przypominający bezglutenowych „gąbek” sprzedawanych w sklapach ze zdrową żywnością. Bochenek, który wyjęłam z piekanika okazał się być mięciutkim w. Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej. Odkąd zaczęły pojawiać się pierwsze przepisy na chleb bezglutenowy bez wyrabiania, coraz więcej osób decyduje się na samodzielne wypiekanie pieczywa we własnym domu. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych sprzętów, niekończącej się listy składników ani ponadprzeciętnych zdolności kulinarnych! Oczywiście, chleby bezglutenowe są, dostępne teraz nawet w Rossmannie.


Pytanie za milion: dlaczego musimy wybierać między ceną, smakiem i składem? Dziewczyny poradzcie, jak uiec z miksu Gluteneksu chleb bezglutenowy. Brakuje w nich glutenu, który odpowiedzialny jest za elastyczność, pulchność, wilgotność i kształt chleba. Jak widzicie, gluten odpowiada za wiele ważnych właściwości chleba.


Bez niego chleb jest inny, co nie znaczy, że gorszy. Nietolerancja glutenu dopadła i mnie, dlatego znajdziesz na blogu także przepisy bezglutenowe - np. Kasza jaglana pojawia się często, bo lubię dania z kaszy jaglanej. Na blogu od bardzo dawna jest chleb z kaszy gryczanej, który cieszy się wśród Was ogromną popularnością. Nie ma jednak przepisów idealnych.


O ile, jeśli mamy rękę do chleba, to wychodzi on pulchny i „suchy”, to są niestety czytelnicy tego zacnego bloga, którym za entym razem nie chce on wyjść.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty