czwartek, 25 października 2018

Jak zrobić swojski chleb

Piekłem już dwa razy ten chlebek w temp 200ºC przez godz ale po min mi się góra chleba przypalała to nakryłem folią aluminowąi piekłem do końca. Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy. Najlepszy swojski chleb, który jadłam to chleb według przepisu mojej chrzestnej.


Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Mam ten zaszczyt, że teraz posiadam go ja:-) To prawdziwy swojski chleb, taki jak kiedyś piekły go nasze prababcie.

Jest pyszny z chrupiącą skórką, zawsze wychodzi, polecam! Durszlak - swojski zytni chleb. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz.


Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.

Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Czasem się zdarza, że chleb rumieni się szybciej (nie pytajcie dlaczego, nie wiem), wówczas przykrywam go folią aluminiową by się nie spalił. Wspaniały chleb, najsmaczniejszy chleb na zakwasie, jaki do tej pory upiekłam. Jest pracochłonny, ale warto poświęcić mu czas.


Ma chrupiącą skórkę i „soczysty”, miękki miąższ. Z podanego przepisu otrzymamy dwa średnie bochenki chleba lub jeden olbrzymi. Ten przepis znalazłam na blogu Ale Smaki. Od dawna zbierałam się, żeby upiec chleb z ziemniakami. Dużym powodzeniem cieszą się te na bazie fasoli, spróbowałam więc teraz zrobić coś z grochu.


Zastąpiłam nim ciecierzycę i zrobiłam ‚swojs Zobacz więcej. Chleb swojski- pszenno-żytni 474. Wazne ze idziesz w dobra strone, wiesz co trzeba robic by choc troche uchylic sie systemowi. Jak zrobić chleb na zakwasie (orkiszowo-żytni)? To jeden z powodów, dla których go uwielbiam.


Inne to oczywiście smak, zapach i walory zdrowotne, jakich nadaje mu orkisz i dodatek zakwasu.

Ten chleb poprawił mi humor do końca dnia, choć niewiele już go zostało (a dzisiaj ciągnie się i ciągnie!). Od kilku dni zmagam się z chlebem na zakwasie, raz za twarda skórka, raz za suchy, raz za mokry, a tu nagle bochenek w sam raz! Przenoszę chleb bardzo delikatnie, wstawiam do piernika nagrzanego do 2stopni, piekę minut a następnie zmniejszam temperaturę do 1i piekę kolejne minut.


A ty – jaki chleb lubisz najbardziej? Dla mnie pieczywo to smak, to zdrowie, to przyjemność jedzenia. Pieczenie chleba to prawdziwe misterium - trzeba to robić powoli, w ciszy i skupieniu. Nagrodą za nasz trud będzie bochenek cudownie chrupiącego, najsmaczniejszego chleba na świecie!


Każdy chleb drożdżowy, można zrobić na zakwasie, to też drożdże tzw dzikie, naturalnie hodowane. Jest to nasz ulubiony chleb z ziarnami, pyszny przy minimalnym nakładzie pracy. Chrupiący, świeży, domowy chleb.


A gdyby tak można było upiec przepyszne bochenki i mieć go zawsze pod ręką? Z tym przepisem to naprawdę możliwe:) Przygotowanie tego chleba zajmuje nie więcej niż godziny, z czego czystej pracy jakieś minut, reszta to czekanie na wyrośnięcie ciasta oraz pieczenia. Przekładamy chleb do wysmarowanej foremki i pieczemy w temperaturze 2stopni (bez termoobiegu) przez min.


Wiele zależy tutaj od piekarnika – dlatego co pewien czas trzeba rzucić okiem, żeby chleb za bardzo się nie przyrumienił. Prosty przepis na chleb – w czym najlepiej piec chleb? Witam, upiekłam już kilka chlebów z tej strony, głównie na zakwasie bo on mnie aktualnie fascynuje.


Równiez upiekłam kilka modyfikacji, np. Chciałem ostatnio zrobić nieco lżejszy biały chleb ale mi się nie udało. Natomiast powtórzyłem ten chleb na żytnim zaczynie i wyszedł tak jak i poprzednio, tylko chciałbym właśnie ciut lżejszy chlebek, nie zawsze mam ochotę na taki ciężki. Koszt takiego chleba (ok. kg wychodzi) to zł z prądem.


Rozgrzewamy piekarnik do 2st i kładziemy ciasto na samym spodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty