wtorek, 2 października 2018

Naleśniki z mąki i wody

Ta forma naleśników jest idealna dla osób nietolerujących GLUTENU, gdyż mąka ryżowa takowego składnika nie posiada. Naleśniki z Mąki Kokosowej Nie Wychodza? Mąka kokosowa nie ma skrobi więc nie ma właściwości kleistych.


Kluczem do idealnych naleśników jest odpowiednia konsystencja ciasta. Aby naleśniki dobrze się smażyły i nie rozpadały w trakcie, możesz dodać np.

Przeważnie robimy naleśniki z mlekiem i wodą. Ale czasami, gdy w domu zabraknie mleka to przygotowuję ciasto naleśnikowe na wodzie. Staraliśmy się wielokrotnie zweryfikować proporcje mąki i wody tak by naleśniki z naszej receptury zawsze wychodziły jak trzeba. Niestety mąka, mące nierówna i ilość potrzebnej wody może się nieznacznie różnić od podanej wartości.


Ciasto ma mieć lekką, kremową konsystencję zbliżoną do śmietany. Efekt końcowy, jak dla mnie, fenomenalny. Nie spodziewałem się, że naleśniki z mąki gryczanej okażą się najprostszymi naleśnikami bezglutenowymi, jakie kiedykolwiek robiłem.

Kasza gryczana pewnie jeszcze nie raz. Dziś mamy dla was małą odmianę, czyli naleśniki z mąki ryżowej, które możesz wykonać w prosty i szybki sposób w zaledwie kilkanaście minut! Można je podać na słodko, lub wytrawnie.


Ciasto, przygotowane z tych samych proporcji, jest bardziej gęste. W efekcie nie udaje się smażyć tak cieniutkich naleśników ryżowych, jak w przypadku ciasta zawierającego tapiokę (można dolać trochę wody). Mają inny smak niż z białej, wg mnie są lepsze. Ketogeniczne naleśniki, czyli tłusty twaróg (lub mascarpone) z odrobiną słodzika w “omletowym” cieście to świetny i przede wszystkim pyszny posiłek low carb.


Keto naleśniki na ciepło czy zimno? W przepisie znajdziecie zarówno wersję keto naleśników smażonych na ciepło, jak i podanych na zimno, z serem mascarpone i owocami. Znalazłam idealne proporcje, którymi chętnie się z Wami podzielę.


Po pierwsze warto dodać odpowiednią ilość płynu i skrobię (sprzedawaną także jako mąka) ziemniaczaną, która nada elastyczności. Dodatkowo gorące naleśniki przykrywam talerzem, dzięki czemu chłoną. Cała moja rodzina uwielbia naleśniki. I choć nie jestem przeciwko zwykłym tradycyjnym plackom z mąki pszennej, to lubię szukać innych kombinacji smakowych. A że naleśniki pojawiają się u nas przynajmniej raz w tygodniu, dobrze też mieć kilka sprawdzonych przepisów na zdrowsze wersje.


Do takich zdecydowanie należą naleśniki owsiane.

Ciasto powinno wyglądać - tak jak na tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub mleka. Powinno być go więcej niż zazwyczaj. Na patelni rozgrzać olej. Placki smażyć z obu stron (aż ładnie się zarumienią) - po kilka minut z każdej.


Dodawaj stopniowo mąkę gryczaną, po kilka łyżek Zobacz więcej. Wege Ewelina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Wegetariańskie igraszki. Ubić jajka z odrobiną soli.


Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle. Takie naleśniki wymyśliłam, gdy miałam w szafce dość duży zapas żytniej mąki.


Co prawda nie była to mąka razowa, ale ważne, że nie była biała, pszenna. Do smaku tych naleśników z pewnością trzeba przywyknąć, tak jak do wyszystkich wyrobów z ciemnych mąk, ale z dżemem lub innymi dodatkami smakują po prostu wyśmienicie. Wczorajszy post zachwalający przeze mnie mąkę z ciecierzycy (link) aż prosił się o dodanie jakiegoś przepisu.


Stąd tez dzisiaj przygotowałam dla was naleśniki z cieciorki. Są bardzo proste w wykonaniu, lekko chrupiące i moim zdaniem smakują trochę jak masło orzechowe (szczególnie te bardziej przypieczone). Mają tez piękny, intensywnie żółty kolor.


Z moimi bliskimi uwielbiamy naleśniki w niedzielę na śniadanie. Od dłuższego czasu eksperymentuję z mąkami, tj. Pierwszy raz kupiłam kokosową, była droga, i wyszła papa nietrzymająca się kupy. Lista przepisów na naleśniki z mąki owsianej z wodą gazowaną z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Wtedy mogą Was uratować naleśniki bez jajek. Na upartego wystarczy do nich woda i mąka, ale jeśli będziecie mieć jeszcze mleko, to będą smaczniejsze #128578; Mimo braku jajek naleśniki są elastyczne i nie rozrywają się.


Ogólna zasada jest taka – ilość mąki = ilości płynów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty