środa, 3 października 2018

Ile drożdży do pizzy

Ciasto na pizze bez drożdży to kolejny sposób na smaczną domową pizze. Jeżeli masz dosyć wyrabiania ciasta drożdżowego i czekania aż wyrośnie, ciasto bez drożdży to idealne rozwiązanie. Do przygotowania ciasta potrzebne musimy wyszperać w kuchni poniższe składniki.


Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp it ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w. Domowa pizza bez drożdży brzmi jak coś niemożliwego, jednak bardzo łatwo przygotować ją samodzielnie w swojej kuchni. Niewielka ilość składników sprawia, że sięgniesz po ten przepis nie jeden raz.

A dodatki możesz dopasować sama - wszystko zależy od Twojego gustu i smaku! Jakie drożdże najlepiej użyć do pizzy? Drożdże suszone, świeże a może instant. Dowiedz się wszystkiego czego potrzebujesz na temat drożdży do pizzy. Wychodzę z założenia, że skoro drożdże potrzebują do życia ciepła, cukru i skrobii, to trzeba im to zapewnić w rozczynie.


Zawsze dodaję na oko: ciepłe mleko lub wodę, odrobinę cukru i taką ilość drożdży, jaka wynika z przepisu. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. Trwałość takich drożdży zwykle wynosi ok.

Zamiast kupować na zapas lub z wyprzedzeniem, najlepiej kupić świeże świeże drożdże przed pieczeniem pizzy. Lepiej nie ryzykować użycia przeterminowanych drożdży lub takich, które nie przekroczyły jeszcze terminu, ale trochę już przeleżały w lodówce. Kolejny przepis na udany spód do pizzy to ciasto na pizze z suchymi drożdżami – instant. Przygotowanie ciasta z suchymi drożdżami jest troszkę łatwiejsze – nie trzeba tak długo wyrabiać ciasta jak w przypadku zwykłych świeżych drożdży. Składniki na ciasto Oto lista składników potrzebnych do przygotowania ciasta (przepis na dwie pizze): dwie szklanki mąki pszennej,.


Fantastyczne cisto na pizze. To jest pierwsza moja pizza zrobiona własnoręcznie, i od razu taki smaczny sukces :) Użyłam mąki Basia do pizzy. Wyrabiałam minut ręcznie, i po tym czasie cisto miało idealną konsystencję, i idealnie odchodziło od ręki. Piekłam minut w temperaturze 2stopni. Kupnej pizzy mówię zdecydowanie NIE.


Domowa pizza jest pyszna (lepsze od niej są chyba tylko włoskie pizze konsumowane we Włoszech :P). Dodane przez kropkaw: Tylko o kuchni. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrobić ciasto i odstawić na minut do wyrośnięcia. Jeden z lepszych przepisów na ciasto do pizzy domowej.


Jest to ciasto z mąki pszennej typ. Do tego przepisu daję niewielką ilość drożdży i skupiam się na długim wyrabianiu ciasta. Pyszna, cienka i chrupiąca.

No i przygotowanie jej jest błyskawiczne! Oprócz tego do jej zrobienia potrzeba odrobiny wrzącej wody, drożdży, mleka roślinnego, cukru, soli i oleju. Wyrobione ciasto z takich składniki piecze się w piekarniku nagrzanym do 2stopni Celsjusza przez zaledwie kwadrans.


Warto zaznaczyć, że na rynku dostępne są również gotowe mieszanki bezglutenowe do przygotowania pizzy. Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu!


Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest to zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze wyrabiam ciasto w robocie kuchennym. Zobacz mój przepis na sos pomidorowy do pizzy oraz sos czosnkowy do pizzy. Moja pizza z patelni powstaje na bazie niewielkiej ilości drożdży suchych.


Tak wersja najbardziej nam smakuje. Pizza z patelni przepis. Jeśli chodzi o dodatki, to oczywiście do pizzy z patelni możesz użyć najróżniejszych składników.


Chociaż to i tak bardzo dużo jak na tę ilośc mąki. Według regulacji dotyczących zastrzeżonego składu pizzy neapolitańskiej, g świeżych drożdży używa się na niecałe 7-kg mąki i litr wody, z 2-godzinnym pierwszym etapem wyrastania oraz drugim 4-6-godzinnym, dla ciasta podzielonego już na ca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty