czwartek, 21 września 2017

Pulchne ciasto na pizze

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę powyrabiać, podzielić na części. Uformować boczy rant, przykryć ściereczką i odstawić do. A na czym pieczesz swoje pizze (zarówno tę na grubym jak i poprzednią – na cienkim cieście)?


Masz specjalny kamień czy zwykłą blachę? Ja waham się między zakupem kamienia a specjalnej blaszki perforowanej do pizzy.

Ciasto na pizze - puszyste - sposób przygotowanie: Mąkę przesiać z solą, dodać cukier. Wodę lub mleko podgrzać, włożyć do nich drożdże, mieszać aż do rozpuszczenia. Do mąki dodać drożdże i olej. Dokładnie zagniatać ciasto, stopniowo dodając oregano i bazylię. Ciasto rozwałkuj lub rozciągnij, aby pasowało do wybranej przez Ciebie formy, a następnie umieść je w niej i przykryj ściereczką.


Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie na cieście wystarczy położyć co tylko chcemy i piec tak przygotowaną pizzę w piekarniku w temperaturze 250ºC, aż ciasto zrobi się złoto-brązowe. Przepisy, jak zrobić - Smaker.

Subject: Re: Jak zrobić pulchne ciasto na pizze ? PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje! Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką. Dodane przez kropkaw: Tylko o kuchni. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrobić ciasto i odstawić na minut do.


Rozwałkuj ciasta na grubość ok. Jeżeli wychodzi Ci zbyt cienkie, weź następnym razem więcej ciasta lub rozwałkuj na mniejszą powierzchnię. Dobre ciasto na pizzę to podstawa tej potrawy. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, że ręcznie robiona, może smakować jak ta z włoskiej restauracji!


Masz ochotę upiec pizzę w domu, ale nie wiesz jak się za to zabrać? Niby całość jest łatwa do przygotowania, jednak wciąż nie. Gotowe ciasto podsypujesz jeszcze odrobiną mąki, nakrywasz ścierką i odstawiasz na minut - w tym czasie przygotowujesz sobie dodatki - kroisz wędliny, warzywa, robisz sos. Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu!


Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest to zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze wyrabiam ciasto w robocie kuchennym.

Tym bardziej, ze byla ochota na grube ciasto :). I rzeczywiscie takie bylo - puchate, miekkie, zdecydowanie grubsze niz z poprzednich dwoch przepisow, bardzo smaczne. Robilam z podwojnej porcji i pieklam na kamieniu ok. Ciasto delikatnie rozciągamy lub wałkujemy na okrągły i cienki placek.


Można także podzielić je na części i przygotować mniejsze i bardziej cienkie pizze. Tak przygotowane ciasto smarujemy ulubionym sosem i wykładamy składnikami. Potem dolej do tego olej i gnieć aż ciasto stanie się odpowiednie.


Może być ono cieniutkie i kruche lub wręcz przeciwnie, grube, mięciutkie i pulchne. Włoskie pizze (np. neapolitana, bianca) najczęściej przyrządzane są na cienkim cieście. Na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej (folię koniecznie wysmarować tłuszczem, żeby pizza dobrze odeszła po upieczeniu) formuję z gotowego ciasta placki (koło, kwadrat -wg uznania). Ja lubię na cienkim cieście, ale z tego przepisu wyjdzie także świetna pizza na grubym spodzie. Ciasto bardzo łatwo się zagniata i nie klei się do rąk, jeżeli tak jest wystarczy dodać odrobinę mąki.


Następnie rozwałkować na cienki okrąg o grubszych brzegach i porobić widelcem dziurki by ciasto prawidłowo podrosło. Wstawić na min w 1stopniach samo ciasto, następnie wyjąć i nałożyć ulubiony sos i dowolne składniki. Dziś domowa, pełnoziarnista pizza z faszerowanymi brzegami –brzegi są pulchne, pięknie wyrośnięte i nafaszerowane pysznym farszem.


U mnie w roli farszu wołowina z cebulką, ale spokojnie można podmienić na to, na co macie ochotę lub co akurat macie w domu. Co prawda ostatnio bardziej modne są przepisy na pizzę na cienkim cieście, jednak ja zapraszam was do spróbowania puszystego ciasta do pizzy. Taka pizza jest prosta w przygotowaniu i nie trzeba się martwić, ze nie wyjdzie.


Puszyste ciasto do pizzy sprawdza się zawsze ale nie martwcie się, że wyjdzie wam pizza w. Mój ulubiony przepis na ciasto na domową pizzę. Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, miękkie i łatwe do przygotowania. Można przygotować cienki lub grubszy spód według uznania i upiec na nim pizzę z ulubionymi dodatkami. Dziś mam dla Was przepis na wspaniałą przekąskę, idealną na różne imprezy, i nie tylko. Mam na myśli pizzerinki-mini pizze, uwielbiam je robić, i chociaż jest z nimi więcej pracy niż ze zwykłą pizzą, to często kusze się na ich przygotowanie.


Mam jeszcze jedno pytania, czy jezeli chcem zostawić ciasto na następny dzień to robię cały przepis, włącznie z wyrastaniem ciasta, czy tylko zagniatam składniki i wkładam do lodówki i ono wyrośnie sobie w lodówce. Jutro chciałabym zrobić pizze na obia ale dzisiaj chciałabym już sobie wieczorem zrobić ciasto żebym po powrocie. Prosty i sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Po przeczytaniu tego artykułu bez problemu przygotujesz ciasto na pyszne i chrupiące pizze.


A także kilka pora które pozwolą Wam osiągnąć w domowych warunkach rezultat jak z włoskiej pizzerii. Ponieważ to właśnie odpowiednie ciasto oraz dobry sos, stanowią bazę pizzy i decydują o jej ostatecznym smaku. Smak jak z pizzerii, a może nawet.


Przygotowanie tej pizzy zajmuje często mniej czasu niż czekanie na zamówioną, a w dodatku wiesz, co kładziesz do.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty