wtorek, 8 sierpnia 2017

Jak wlewać ciasto do gofrownicy

Dodane przez kaska3w: Tylko o kuchni. Z żółtek, margaryny, cynamonu, mąki zmieszanej z proszku do pieczenia, cukru i mleka zrobić ciasto. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta.


Jabłko utrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlewać porcjami do gofrownicy.

Gofry smakują doskonale z dodatkiem bitej śmietany. Przetwory Gruszki rodzynkowe do ciasta. Co zrobic, gdy gofry przyklejają się do gofrownicy? Gofrownica jest nagrzana, lekko smaruję olejem i wylewam ciasto, piekę około minut, bo gofrownica jest dośc słaba.


Wlewać do nagrzanej gofrownicy, piec aż nabiorą złotego koloru. Uwaga: Po upieczeniu warto ustawić gofry pionowo (np. między dwiema szklankami) i dać im odparować - będą bardziej kruche i chrupiące. Podstawowe ciasto na gofry samo w sobie jest tak słodkie i smaczne, że może stanowić pyszny deser.

Wystarczy jednak słoiczek. W większym naczyniu zmiksować mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka (np. blenderem). Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem. Porcję ciasta przelać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około - minuty, do rumianego koloru i chrupkości.


Czym różnią się gofrty z gofrownicy od tych z patelni grillowej? Do gofrownicy wlewamy ciasto i czekamy, aż ciasto się samo zrobi. Inaczej jest z goframi z patelni grillowej, które są równie dobre, jak te z gofrownicy. Jednak jedyny minus jest taki, że wymagają większej uwagi. Gotowe ciasto wlewamy do foremek w gofrownicy.


Aby nie przylegały do powierzchni i nie przypalały się, urządzenie musi być dobrze nagrzane – dobrym wyborem będzie np. Breville DuraCeramic VST07 która szybko uzyskuje właściwą temperaturę i utrzymuje ją przez cały proces pieczenia. Dzięki temu gofry są smaczne i. Pierwsze sztuki wyszły ciutkę nierówne i miękkie, ale kolejne były perfekcyjne. Ważne jest, aby dojść do wprawy ile ciasta wlewać do foremki i koniecznie piec dłużej niż zaleca typowy przepis, bo około minut.


Preparat zapobiegający przywieraniu” jest już w cieście. To czy gofry będę przywierać do gofrownicy czy nie uzależnione jest od ilości oleju w cieście.

Jeśli gofry zawsze ci przywierają do gofrownicy to oznacza, że musisz zwiększyć ilość oleju. Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry? Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki. Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej! Sprawdź nasze przepisy na Polki.


Przy słabej gofrownicy (ja mam 700W) polecam gofrownicę obrócić i nalewać ciasto na górną pokrywę, po czym gofrownicę zamknąć i obrócić do normalnej pozycji. Dolewamy mleko, olej i żółtka. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników. Do drugiej miseczki wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę. Po ubiciu dodajemy do poprzednio zmiksowanych składników.


Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Składniki sypkie mieszamy dodajemy jajka,margarynę lekko mieszać dolewając mleko,następnie wszystko miksujemy.


Do rozgrzanej gofrownicy wlewamy porcję i pieczemy do złotego koloru,aby uzyskać bardziej chrupiące: mleko mieszamy z wodą lub dajemy samą wodę - musimy to sami wypróbować,czasu pieczenia nie podaję bo to zależy od mocy gofrownicy. To nie było typowe ciasto gofrowe, raczej kruche. Przepisu nie znam, ciotka nie żyje. Może z Waszą pomocą uda mi się w te święta odtworzyć mazurki cioci? Zobacz mój sprawdzony przepis na ciasto na gofry do gofrownicy!


W tym przepisie podpowiadam, jak zrobić ciasto na gofry do gofrownicy w domowy i pyszny sposób. Przecież nic nie smakuje lepiej niż domowe ciasto na gofry do gofrownicy przygotowane samemu. Ja robiłam z tego przepisu (dołączony do gofrownicy):szkl.


Muszę poszukać w zapiskach, kiedyśmiałam jeszcze inny przepis. Po zapaleniu lampki kontrolnej, która informuje o właściwym nagrzaniu urządzenia, na płyty wlewa się uprzednio przygotowane ciasto na gofry, zamyka się je, dociska i gofry się pieką. Wlej ciasto na rozgrzana i naoliwioną płytkę gofrownicy, rozłóż je równomiernie po całej powierzchni.


Zamknij pokrywę i poczekaj chwilę, aż wafel będzie gotowy. Gofry powinny być gotowe po około 2-minutach. Staraj się nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia. Ja mam ulepszony przepis - moje wychodzą fajne chrupiące - szkl mleka, szkl maki, budyń, jajka, łyżki cukry, płaska łyżeczka sody, łyżeczki proszku do pieczenia, szkl oleju.


Do przyrządzenia gofrów, zamiast gofrownicy, możemy użyć tostera lub opiekacza do kanapek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty