poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Jak zrobić ciasto na gofry bez mleka

Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać tłuszcz i jaja, wymieszać, dolać mleko i zmiksować. Nalewać ciasto z umiarem, na całą formę. Upieczone gofry wykładać na stojaczek lub kratkę, aby przestygły. Gofry domowe są smaczne i zdrowe.


Przepis na gofry jest bardzo prosty.

Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Jaki jest przepis na gofry? Jak zrobić gofry bez gofrownicy. Można je perfekcyjnie przygotować za pomocą… patelni grillowej!


Niezależnie od tego, czy nie masz miejsca na gofrownicę, czy po prostu nie lubisz podobnych gadżetów, metoda patelni grillowej działa doskonale! Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry.

To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry. Dziś upiekłam bardzo szybkie i proste w wykonaniu bułeczki pszenne z dodatkiem mąki żytniej razowej i wyszły przepyszne. Woda sprawia, że gofry wychodzą bardziej chrupiące, więc nie polecam zamieniać jej na mleko. Polecam nie tylko alergikom!


Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Czy można zrobić ciasto dzień wcześniej i przechować w lodówce?


Na taki gofr jak w przepisie wystarczy nabrać ciasta łyżką o pojemności około ml. Zrobienie gofrów bez mleka nie stanowi już dla mnie problemu. Ciasto na gofry możesz przygotować w wersji na słodko i na słono. Bez względu na to, czy przygotowujesz gofry tradycyjne, czy też wegańskie, możesz udekorować je owocami.


Z ciastem świetnie komponują się truskawki i maliny, a także jabłka. Osoby, które lubią słodycze, mogą także zdecydować się na bitą. Warto zrobić je na deser dla dzieci i dorosłych.

Domowe gofry – jak je zrobić? W pierwszej części wpisu kilka słów o tym, jak zrobić idealne gofry na mące bez glutenu. A w drugiej – przepis na wspaniałe lekkie gofry na mleku kokosowym, z korzenną żurawiną i chrupkimi pistacjami (całość bez dodatku cukru). Jak się okazało, wcale jajka konieczne nie są ani do ciasta na gofry, ani na naleśniki czy do ciast drożdżowych.


To kwestia przyzwyczajenia. Trzeba tylko dobrze opracować sobie przepis na przykład tak jak ten mój na gofry bez jajek i zainwestować w mocną gofrownicę. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania.


Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Wystarczy napełnić foremki przygotowanym według tradycyjnego przepisu ciastem na gofry i wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilkanaście minut. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry bez mleka.


CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Wlać do nagrzanej gofrownicy, piec aż nabiorą złotego koloru.


Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry? Ciasto musi być dobrze napowietrzone i gęste, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki. Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej! Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki, rózgi, miksera lub blendera.


Sprawdź nasze przepisy na Polki. Mieszaj składniki do momentu aż znikną grudki. Na rozgrzaną patelnię wlewaj łyżką do zupy ciasto naleśnikowe.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Komu nie kojarzą się z wakacyjnym wyjazdem? Na szczęście przygotowanie ich w domu, w nieco zdrowszej wersji, okazuje się bardzo proste.


Możesz je zrobić praktycznie z każdej mąki a dzięki ubiciu piany z białek nie potrzebujesz dodawać do ciasta proszku do pieczenia. Czasami na kolację, na deser, lub specjalnie gdy przychodzą mali, dziecięcy goście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty