Mówiąc najkrócej, słowo placek oznacza nie tyle rodzaj ciasta jako taki, ale raczej formę wypieku — płaski kształt. Jeśli ktoś nie jest przekonany, niech najpierw przemyśli przykłady z życia wzięte: To miało być ciasto drożdżowe, ale nie wyrosło i zrobił się placek. Kiedy ktoś mówi placek, to wiemy, że chodzi mu nie o obojętnie jakie ciasto. Placek ze śliwkami to jeden ze smaków dzieciństwa. Kto z nas nie marzy czasem, żeby znów skosztować przepisów naszych babć?
Wraz z końcem lata przychodzi czas na przysmaki z dodatkiem śliwek. Te pyszne owoce zawierają witaminy A, C, E, B polifenole oraz potas, wapń, żelazo i błonnik. Można je wykorzystać w cieście, zrobić z nich knedle, pierogi czy nalewki ze śliwek. Biszkopty, ciasta kruche, ucierane, drożdżowe, serniki pieczone oraz na zimno z. Wszystkie najlepsze przepisy na przepyszne ciasta z owocami w jednym miejscu. Jeśli macie w domu zalegającą marchewkę to będzie najlepszy i najsmaczniejszy sposób na jej wykorzystanie.
Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Znam wiele przepisów na szarlotki i wiele z nich wypróbowałam, ale ta dosyć szybka i łatwa w wykonaniu szarlotka jest najlepsza pod każdy. Dzięki za info ale jak dotąd żadna wiadomość dotycząca przepisu na placek ze śliwkami nie przyszła. Dodane przez linkaem w: O serwisie.
Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Zobacz odpowiedzi na pytanie: Czym się różni się placek od ciasta? Może lepsze byłoby określenie „luźne ciasto”. Ten placek drożdżowy z kruchą, słodką skorupką to smak mojego dzieciństwa. Ciasto będzie lepić się do ręki.
Sama bardzo go lubiła a mi najbardziej smakowała kruszonka posypana obficie cukrem pudrem. Sprawdzony przepis na ciasto na maślance z owocami i kruszonką od MniamMniam. Placek do herbaty lub mleka jak i do pudełka z drugim śniadaniem dla dziecka.
Taki placek piekła często moja mama. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Kruchy placek kusi maślanym zapachem i aromatem pieczonych śliwek.
Maślany placek ze śliwkami to łatwy przepis na owocowe ciasto. Przygotowanie dania ciasto ze śliwkami (najlepsze na świecie). Masło ucieramy do białości, gdy gotowe cały czas ucierając, dodajemy po żółtku na przemian z cukrem (wsypujemy go stopniowo po łyżce). Najlepszy wybór na deser po rodzinnym obiedzie. Ważne jest, aby ciasto drożdżowe wyrastało dwa razy: pierwszy raz po wyrobieniu uformowane w kulę – dzieki temu równo rośnie – a drugi raz już uformowane na placek w blasze.
Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, jogurt, roztopione masło, olej, sok owocowy, napój gazowany itp. Jednak najważniejsze w wyrastaniu jest wyrastanie pod folią spożywczą, silikonową matą lub pokrywką. Kruche placki są jeszcze twarde i ciasto podczas krojenia może się właśnie rozjeżdżać.
Upiekłam dzisiaj ciasto z pani przepisu, dodałam od siebie kruszonkę ( 1g masła, 1g cukru i 1g mąki ) na wierzch i piekłam przez minut, zapach cynamonu unosił się po całym domu , spróbowaliśmy jeszcze jak było ciepłe , jak dla mnie i dziewczynek,to poezja smaku , mąż też zadowolony, a on jest moim największym. Robilam dokladnie wedlug przepisu, no i musze przyznac ze. Wyrastania ciasta drożdżowego. Na ciasto połóżcie śliwki – ja lubię jak śliwki są ułożone raz w jedną raz w drugą stronę, aby nie było widać tylko skórki a także odrobinę środka owocu.
Pieczcie ciasto przez minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 1st C. Po wyjęciu odstawcie do przestudzenia i posypcie cukrem pudrem. Przepis na jabłecznik podwójnie przekładany. Cieniutkie placki kruche przełożone są jabłkami. Przez pierwszy dzień ciasto jest chrupiące, a w kolejne jabłecznik robi się mięciutki i wraz z jabłkami rozpływa się w ustach. Szybki placek ze śliwkami.
Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie o wym. x cm). Wiele przepisów na odświętne torty z bitą śmietaną, kremem z masła, z owocami i serem. Chrupiące, kruche ciasteczka. Wypieki pieczone w formie lub na blasze.
Chleb i bułki z własnego piecyka. Pyszny, wilgotny jabłecznik na kruchym cieście. W zależności od pory roku możemy użyć do niego dowolne owoce sezonowe, ale ciasto świetnie sprawdza się również z owocami mrożonymi, więc w zasadzie o każdej porze roku możemy cieszyć się pachnącym ciastem z owocami lata :) Jest to ciasto z tych. W dodatku napchanym jabłkami po brzegi. Typowy niedzielny placek do herbatki lub dla gości.
Lubię go też jeść na śniadanie. Piekę go od wielu lat, a przepis pochodzi z zeszytu odziedziczonego po mojej babci. Po lekkim ostudzeniu, jak doszło do krojenia, okazało się, że środek, w którym zatopiły się owoce (równomiernie rozłożone, jakoś przeturlały się na środek) był surowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.