wtorek, 15 sierpnia 2017

Chleb żytni zakalec

Dlaczego mój chleb na zakwasie się nie udał? A jak ręcznie to moczę ręce wodą. Jak wyszedł zakalec to źle wymieszany, albo za krótko pieczony. Generalnie chleby żytnie piecze się na zakwasie, na drożdżach to trudna sprawa.


Drożdże nie dadzą rady „podnieść” ciężkiej mąki żytniej, musi być zakwas. To tłumaczy dlaczego chleb z mąki sklepowej się udawał – spulchniacze bardzo pomagały.

Rzadko piekę chleby na drożdżach, chyba, że są to jakieś szczególne chleby, np. Jest jednak pewien taki chleb, Hätäleipä się nazywa, którego główną zaletą jest to, że robi się go bardzo szybko. Czyli gdy chlebak świeci pustkami, wyciągamy drożdże i mniej więcej po godzinach mamy bochenek na stole. Durszlak - chleb na zakwasie dlaczego robi się zakalec. Zazwyczaj chleby żytnie kroi się dopiero kilka godzin po upieczeniu i wtedy dopiero ocenia ich stan, nie wiem jak to było w Pana przypadku.


I na zakwasie, również żytnim. Z nieciekawym wyglądem i konsystencją samego ciasta w trakcie wyrabiania i wyrastania. Można upiec piękny chleb na samej mące żytniej, a szczególnie jasnej typ 720.


Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec.

Chleb na samej mące żytniej. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Standardowo przyjmuje się, że należy ukwasić od co najmniej do max. Oczywiście im więcej mąki zakwaszonej, tym bardziej kwaśny chleb otrzymamy w efekcie końcowym.


Nieskomplikowany przepis na chleb żytni, lecz tym razem nie razowy – ale jasny, z mąki żytniej chlebowej typ 720. Smaczny chleb o wilgotnej, gąbczastej i elastycznej strukturze. Nie wymaga długiego wyrabiania, wystarczy składniki wymieszać łyżką. Polecam zwłaszcza osobom początkującym w temacie wypieków pieczywa na zakwasie. Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę.


Jeden z lepszych chlebów jakie ostatnio upiekłam. I banalnie prosty w przygotowaniu. Jednak najważniejsze jest, że jest w 1 żytni razowy i wyrasta bardzo szybko (u mnie ok. godzin) – a to wszystko za sprawą słodu jęczmiennego. Witam, zrobiłam chleb wg przepisu na mące żytniej z dodatkiem płatków owsianych i zmielonych orzechów włoskich. Piekłam w 2stopniach w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem.


W dodatku ciasto opadło i pół formy pod spieczona skórką było puste. Jeśli chleb wychodzi gliniasty, to znaczy, że jest za dużo wody, trzeba zmniejszyć jej ilość. Aniu, czy masz swoje dokładne proporcje mąki i wody?


Jak piekę żytnio-pszenny, to ciasto mam dość rzadkie, bez blaszki by się rozlało.

Chce upiec chleb żytni pełnoziarnisty, chleb żytni razowy lub chleb żytni z pełnego przemiału. Jeśli masz mąkę, wodę i sól, to masz wszystko, czego potrzeba do przygotowania mojego ulubionego i jednocześnie najłatwiejszego chleba żytniego na zakwasie. Przepis pochodzi z bloga Liski, tj. Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.


Z tej okazji przygotowałam ciemny chleb pszenno-żytni na zakwasie. Bardzo prosty chleb pszenny z dużą ilością żytniego, razowego zakwasu. Dzięki tak dużej ilości zakwasu chleb jest cięższy, ciemniejszy i bardziej chlebowy :). Gorzej jak wyrośnie odrobinę za dużo. Mąka żytnia jest praktycznie bezglutenowa, dlatego chlebki z niej są płaskie - brak glutenowego rusztowania i czasem opadają.


Czesc, mam problem z wypiekiem chleba. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Musi to być właśnie taki chleb bo mój synek ma alergię na pszenicę. Próbowałam upiec w maszynie do chleba ale nic nie wyszło. No więc muszę wierzyc że mi się uda.


Mam teraz pytanie jakiej konsystencji powinien być.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty