piątek, 1 kwietnia 2016

Leczo na zimę

Leczo na zimę (w słoiku) 1. Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Twarde boki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.


Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone w kostkę papryki, ziela angielskie oraz liście laurowe.

Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis.


LECZO Z CUKINIĄ NA ZIMĘ Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. Zróbcie je koniecznie, bo jest.

W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Dodane przez dulas w: Tylko o kuchni. Na dwie bardzo duże cukinie należy dodać około kg. W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę. Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:).


Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić pyszne danie, wystarczy. Zima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji.


Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Przepis na leczo do słoików na zimę. Idealne danie na kawałek lata w środku zimy.

Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kuchenny bałagan. Kiedy robię leczo nie mam co prawda dokładnych proporcji, do przepisu postanowiłam ich użyć aby mniej więcej było wiadomo ile cze Zobacz więcej.


Paprykę oczyścić z pestek i też pokroić w kostkę. Wystarczy wrzucić do garnka, podgrzać i mamy gotowy obiad. Warzywa wrzucić na olej i dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone wrzucić do garnka. Słoiki są zawekowane już przynajmniej miesiąca, ale dopiero dziś znalazłam chwilę, by zaproponować Wam przepis na leczo do słoików na zimę.


Całość zagotować, dodać soli do smaku i wrzące leczo przelać do czystych i wyparzonych słoików. Nadmiar cukinii i pomidorów w ogrodzie sprawił, że musiałam je jakoś wykorzystać. Dobrze mieć pod ręką takie weki, gdy np. Może się zdarzyć, że na mamy czasu na gotowanie albo mamy nieprzewidzianych gości. Idealnie jest wtedy mieć leczo z cukinii na zimę.


Jak w domu przygotować leczo na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i tanie, warto pokusić się o przygotowanie w domu kilku słoików obiadu, który z powodzeniem można przechować na zimę. Podobne przepisy szybkie leczo na zimę do słoika kaha87ha. Podlać bulionem z kostki około szklanki, dodać oczyszczoną i porojoną paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Kroki wykonania: Na oleju lekko zeszklić cebulę i przełożyć do dużego garnaka.


Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki dokładnie myję i kroję w plasterki. D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. Następnie dodaję startą marchewkę i pietruszkę.


W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Marchew i pietruszkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty