Każdy ma swój ulubiony przepis na coś. Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami. Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny. Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są.
PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie.
Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy, które pokochała cała nasza rodzina. Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Dwa miesiące temu wyszukałam ten przepis.
Od tej pory jeszcze nie kupiłam chleba tylko piekę własny. Wczoraj na prośbę wnuka upiekłam ten chlebek sama już nie wiem po raz który. Jest to nasz ulubiony chleb z ziarnami, pyszny przy minimalnym nakładzie pracy.
Pozdrawiam autorkę i dziękuję za przepis. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu.
Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.
Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Bardzo szybki do przygotowania chleb na drożdżach i mące przennej, pełnoziarnistej.
W takim przypadku, przykryj chleb z góry folią aluminiową. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Cudowny i pachnący domowy chlebek drożdżowy z chrupiącą skórką!
Zobacz mój ulubiony przepis na przepis na chleb na drożdżach z ziarnami, które dodajesz na chlebek bezpośrednio przed pieczeniem.
Ten chleb na drożdżach instant szykuję z mojego przepisu na uniwersalne ciasto drożdżowe do pizzy. Opis przepisu: Autor: WINIARY Nie potrzebujesz maszyny do wypiekania chleba, aby upiec pyszny domowy chleb drożdżowy z ziarnami – wyjdzie doskonale chrupiący nawet w zwykłej keksówce! Ci się chleb o nieco słodkim smaku – dodaj do niego mió orzechy (dowolne), bakalie (np. rodzynki). A raczej w naczyniu żaroodpornym, bo wspomnianego gara jeszcze się nie dorobiłam ;) Polecam tu do wglądu mój poprzedni wypiek w tym temacie: Najprostszy chleb z garnka. Na moim blogu jest jeszcze kilka przepisów na chleby domowego wypieku.
Szczególnie polecam Ci: prosty przepis na chleb bezglutenowy – ten przepis na chleb robi furorę na blogu. Chleb z ziarnami możesz przygotować m. Jest pyszny i długo zachowuje świeżość. Pyszny chleb z chrupiącą skórką. Mam pytanko który z pani przepisów na chleby na zakwasie jest podobny w składzie do tego chlebka na drożdżach. Rodzince bardzo smakował i szukam odpowiednika dla tego chlebka.
Upiekłam chleb prosty razowy ze strony przepis na chleb wyszedł rewelacyjnie. Czy już teraz mogę pięć wszystkie chleby na zakwasie czy zacząć od białych chlebów na zakwasie. Mój zakwas dniowy, wczoraj. Rewelacyjny chleb z ziarnami na drożdżach, bez zakwasu. Mięciutki, z delikatnie chrupiącą skórką (koniecznie należy gorący chleb spryskać wodą od razu po upieczeniu).
Pięknie się kroi, nie krusząc i nie rozpadając. Jak dla mnie – wyszedł absolutnie fantastyczny, dokładnie tak jak chciałam. Zdecydowanie do powtórzenia. Dodaj do utworzonej masy wszystkie przyprawy, jakie zawiera nasz przepis na chleb bez drożdży.
Wymieszaj przyprawione ciasto z ziarnami słonecznika, suszonymi owocami, siemieniem lnianym oraz rozgniecionym bananem. Przełóż masę chlebową do foremki metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po.
Wyjątkowy chlebek z ziarnami. Jest bardzo zdrowy, pełen ziarenek i smaczny. Skórkę ma lekko chrupką, a wnętrze mięciutkie, delikatnie wilgotne i aromatyczne.
Jeśli lubicie wilgotne chleby z ziarnami, to tego trzeba spróbować. Ja uwielbiam go z masłem i moją konfiturą morelową! Dzięki przepisowi na chleb razowy z ziarnami już nigdy więcej nie dacie się nabrać na chleb barwiony karmelem czy tez z dodatkiem spulchniaczy.
Dzięki uprażonym ziarnom słonecznika i sezamu chleb uzyskuje lekko orzechowy smak. Siemię lniane wzbogaca smak chleba i nadaje mu kolor i dodatkowe wartości odżywcze. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.
Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Z wygody, smaku i szybkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.