Gofry lubią chyba wszyscy, takie z bitą śmietanką lub dżemem to istny raj, a takie na słono też są pyszniutkie. Gofry są rodzajem pulchnego wafla, który robi się w gofrownicy. Mają charakterystyczny kształt prostokąta, kwadratu lub serca z kratownicą. Ciasto na gofry przygotowuje się z mąki, jaja, mleka, margaryny lub masła. Gofry najczęściej podaje się na słodko z bitą śmietaną, ale przysmakiem są również te serwowane na słono.
Przepis na GOFRY NA SŁONO.
Obiecałam na obiad zrobić gofry, tylko, że jakoś nie do końca pasowała mi koncepcja zasłodzenia się jeszcze przed deserem. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Nie wiem jak Wam , ale mi gofry od zawsze kojarzą się z koloniami nad morzem. Jeździłam co latoi razem ze swoją grupą mieliśmy swoją ulubioną budkę z tymi smakołykami! Dziś mam dla Was przepis na gofry, ale w całkowicie innej postaci!
Tutaj kłaniam się wielbicielom pizzy! Z salami, papryką , kukurydzą i ciągnącym serem. Ten jest bowiem świetny, gofry wychodzą zawsze idealnie.
Tym razem dla odmiany postanowiłam przygotować zatem gofry na słono. Odpowiednie kombinacje czy sposób przygotowania sprawia, że odkrywamy coś na nowo. Tak jest w przypadku gofrów na słono z warzywami, które dziś dla Was przygotowałam. Składnikiem głównym są warzywa: marchewka i cukinia. Takie gofry jem na śniadanie z awokado i jajkiem w koszulce.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry na słono. Jakiś czas temu podawałam Wam ten przepis na gofry. Muszę przyznać, że od tamtego czasu sama nie robię już innych gofrów ani nie eksperymentuję z innymi przepisami. Sprawdzone przepisy na pyszne, chrupiące gofry! Poszukując sprawdzonego przepisu na gofry domowe, warto zajrzeć do Kuchni Lidla.
Z niej dowiecie się, jak zrobić ciasto na chrupiące gofry, które będą smakować zarówno na słodko, jak i na słono. Zwróćcie uwagę szczególnie na przepis prezentujący przygotowanie gofrów na dwa. Gofry – przepisy w wersji na słono Gofry kwintesencja lata. W miejscowościach wypoczynkowych serwowane są na każdym kroku – z bitą śmietaną, frużeliną, polewą owocową, czekoladową, karmelową, z owocami, posypką czekoladową, dżemem. Gofry na słono Paprykę pokroić w małą kostkę , żółty ser zetrzeć na tarce a cebulkę drobno posiekać.
Margarynę roztopić i ostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać do miski dodać cukier , sól, żółtko zimną margarynę i mleko - wszystko zmiksować do połączenia się składników. Wymyśla przepisy, gotuje, przyjmuje zamówienia i załatwia sprawy organizacyjne.
Kto jest z branży, wie, że nie jest lekko. Gofrowe menu podzielone jest na dział z mięsem, bez mięsa i na słodko. Ja spróbowałam wersji z boczkiem, jajkiem sadzonym, mascarpone i szpinakiem. Włączyć gofrownicę, na rozgrzaną wlewać partiami zielone ciasto i piec po kilka minut gofry.
Upieczone gofry są mięciutkie w środku, lekko chrupiące na zewnatrz. Gofry są bardzo dobre z dodatkami, takimi jak serek, pasta z ciecierzycy, wędlina, itp. Domowe gofry nie mają sobie równych! Proste w przygotowaniu, które możesz zrobić samodzielnie, a w dodatku do wyboru w dwóch wersjach - słonym i słodkim. Mam dziś dla Ciebie taki właśnie podstawowy przepis a słone gofry.
Poznaj sekret pysznych, chrupiących gofrów. Polecane przepisy: – przepis na gofry – klasyczne słodkie. Gofry świetnie smakować będą w towarzystwie bitej śmietany i owoców (malin, jagó borówek, truskawek, kiwi lub własnych owocowych wariacji), jak również z kolorową posypką czy cukrem pudrem. Idealnie pasuje też dżem, sos czekoladowy lub toffi i wszelkiego rodzaju owocowe syropy.
Ta opcja jest zdecydowanie mniej popularna, jednak. Robię go od lat i zawsze jest dobry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.