Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski: mleko, woda, mąka, cukier biały, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, oraz wcześniej wymieszane żółtka jajek z olejem, wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Ciasto na gofry, jak zrobić? Przesianą mąką umieścić w misce, podsypać solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.
A skoro mowa o przepisach podstawowych i bazowych, to zobacz koniecznie jak zrobić idealny biszkopt oraz mój ulubiony przepis na domowe pancakes. Wracając jednak do gofrów. Jest wiele sposobów na to, by gofry wyszły świetne.
Mój przepis na chrupiące gofry jest prosty, ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Gofry domowe są smaczne i zdrowe. Przepis na gofry jest bardzo prosty. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Jaki jest przepis na gofry?
Przygotowanie dania gofry - lekkie i chrupiące - domowe, najlepszy przepis. Białka oddziel od żółtek. Dodaj mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Zmiksuj na jednolite ciasto. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry.
CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Robię go od lat i zawsze jest dobry.
Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem i udekoruj ulubionymi dodatkami. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.
Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Wszystkie składniki (tj. mąkę pszenną tortową, cukier zwykły (opcjonalnie jeśli robimy gofry bez słodkich dodatków), cukier waniliowy, proszek do pieczenia) połączyć ze sobą. Jak zrobić gofry - przepis i film.
Każdy jednak chciałby zrobić w domu takie gofry, które są sztywne, chrupiące i nie uginają się pod ciężarem dodatków.
Chrupiące gofry (przepis na słabą gofrownicę). Jednak na zwykłych, domowych gofrownicach o słabej mocy, taki efekt jest ciężki do osiągnięcia. Kluczem do sukcesu jest dodanie do ciasta wody zamiast mleka. Przygotowane na różnych mąkach, na drożdżach, na proszku do pieczenia i na pianie z białek.
Ostatnio wpadł mi w ręce ten przepis i muszę przyznać, że go. Popularne są szczególnie w Belgii (stąd nazwa), gdzie sprzedaje się je w budkach na ulicach miast, ale chętnie jedzone są także poza jej granicami. Zrobienie gofrów belgijskich jest na tyle proste, że bez problemu można zrobić je samodzielnie we własnej kuchni. W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny.
Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką. Tak przygotowane ciasto na gofry piecz w gofrownicy przez ok minuty, aż uzyskają złoty odcień.
Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na kilka minut( żeby sobie po oddychało) Rozgrzewamy gofrownicę (ja smaruję gofrownicę pędzelkiem namoczonym w oleju)wlewamy ciasto i ok. Są zrobione ze składników, które używamy codziennie do obiadów czy pieczenia ciast, dlatego też można je wykonać praktycznie od razu bez potrzeby poszukiwania składników w sklepie. Przedstawiam przepis, z którego ja często korzystam.
Jak widać, dobry przepis na gofry niejedno ma imię. Co ważne – możesz eksperymentować z proporcjami poszczególnych składników lub np. Poznaj prosty przepis na gofry domowe z klasycznej gofrownicy, ale w oryginalnym wydaniu – takie z płatkami owsianymi i nasionami chia.
Gotowe gofry serwujemy z sezonowymi owocami i jogurtem. Idealny przepis na gofry – Twoja rodzina będzie Ci dziękować! Dziś przedstawiamy Wam przepis na idealne ciasto, propozycje podania i rady dotyczące wyboru idealnej gofrownicy. Szpatułką dodawaj sztywną pianę z białka do ciasta. Mieszaj tylko do połączenia składników.
Nakładaj porcje ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz po kilka minut na złoty kolor (długość pieczenia zależna jest od mocy Twojej gofrownicy). Jeśli nie zamierzamy „pochłonąć” wszystkich natychmiast, musimy rozłożyć je na kratce, ewentualnie oprzeć o coś lub położyć na szklance. W ten sposób dokładnie się wysuszą, a stygnąc, nie zrobią się miękkie ani gumowate. Zaraz po usmażeniu są delikatne, ale pozostawione na chwilę na kratce kuchennej robią się bardzo chrupiące.
To są gofry brukselskie. Te, o których piszesz to są gofry z Liege, za kilka dni będzie na nie przepis na blogu, tylko muszę go wpisać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.