środa, 13 kwietnia 2016

Gofry na słodko

Kroki wykonania: Wybijamy jajka oddzielając od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając dodajemy pozostałe składniki. Durszlak - gofry na słodko.


Gofrowe menu podzielone jest na dział z mięsem, bez mięsa i na słodko.

Ja spróbowałam wersji z boczkiem, jajkiem sadzonym, mascarpone i szpinakiem. Nie bierzcie go na mały głód – z premedytacją zjadłam wcześniej niewielkie śniadanie, a nie byłam w stanie zjeść całej porcji. Zmielone płatki owsiane, których użyłam do zrobienia ciasta, sprawiają, że wbrew pozorom takie gofry są sycące.


Jeśli cukier zamienimy na zdrowszy zamiennik, taki jak ksylitol czy erytrytol, spokojnie możemy zapomnieć o. Jest to fajny sposób na gofry, które po upieczeniu są puszyste i chrupiące. Gofry można upiec na grillowej patelni. To tyle o gofrach na słodko.


A co powiecie na gofry wytrawne.

Lubię przyrządzać przekąski dekorując małe gofry w kształcie serca wędzonym łososiem. Szałem są gofry brokułowe, które również nie zawierają mąki. Wystarczy dodać do nich bitą śmietanę, owoce lub syrop klonowy. Polane odrobiną roztopionego masła, będą naprawdę rozpływać się w ustach. Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać tłuszcz i jaja, wymieszać, dolać mleko i zmiksować.


Wlać do nagrzanej gofrownicy, piec aż nabiorą złotego koloru. Jeśli chcemy, żeby nasze gofry były wyjątkowo puszyste, białka ubijmy na pianę i dodajmy do masy na końcu. Zamiast mleka możemy też użyć maślanki - da gofrom kwaskowy posmak. Do masy warto również dorzucić np. Ciasta na gofry nie miksujemy, a mieszamy łyżką lub szpatułką.


Wypróbuj znakomite gofry na słono! W zależności od sezonu wykorzystuj owoce jagodowe takie jak truskawki, jagody, maliny, borówki lub jeżyny. Idealne do dekoracji, jak i główny składnik. Serwowane w asyście bitej śmietany dobrze sprawdzą się również owoce tropikalne z puszki lub świeże.


Domowe gofry chodziły za mną już kilka lat, ale zawsze miałam jakąś wymówkę żeby nie kupić gofrownicy. Na szczęście lub nieszczęście akurat przed świętami popsuł mi się opiekacz do kanapek i chcąc nie chcąc kupìłam urządzenie wielofunkcyjne z wymiennymi wkładkami gdzie m. Teraz, kiedy za oknem buro, ponuro i szaruga, zatęskniłam do smaku lata.

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy szpinak. Dodajemy mascarpone i smażymy do uzyskania kremowej konsystencji. Na patelni przygotowujemy jajko sadzone na boczku. Dekorujemy ogórkiem, szczypiorkiem i roszponką.


Pyszny i niebanalny deser dla ukochanych naszych dzieci proponuje gotujący gość PnŚ. Nie wiem jak Wam , ale mi gofry od zawsze kojarzą się z koloniami nad morzem. Jeździłam co latoi razem ze swoją grupą mieliśmy swoją ulubioną budkę z tymi smakołykami! Dziś mam dla Was przepis na gofry, ale w całkowicie innej postaci!


Tutaj kłaniam się wielbicielom pizzy! Z salami, papryką , kukurydzą i ciągnącym serem. Mam w domu gofrownice i często przyrządzam gofry mojej rodzinie ale na słono jeszcze nigdy nie robiłam. Wydaje mi sie,ze nikt by ich nie chciał jeść.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii gofry na słodko. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry.


Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty