poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Flaczki

Tradycyjne flaczki to ulubiona zupa mężczyzn w moim domu. Potrawa ta zawsze kojarzy się też z weselem, ale u nas flaczki pojawiają się też bez specjalnej okazji. Flaczki - przepis Magdy Gessler. Zobacz, jak zrobić pyszne i tradycyjne flaczki według przepisu Magdy Gessler!


Sprawdź i odmień na zawsze swoją kuchnię! Rozgrzewająca zupa przygotowywana na esencjonalnym bulionie z dodatkiem odpowiednio dobranych przypraw sprawdzi się doskonale na świątecznym stole.

Flaki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pyszne flaki są proste w przygotowaniu - zobacz nasz przepis na tradycyjne flaki i rozkoszuj się smakiem! Flaki ( flaczki ) – tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. Dopuszczalne jest także użycie żołądków wieprzowych oraz jeleniowatych: jelenia, daniela, łosia.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Pyszne flaczki wołowe są wyjątkowo aromatyczne dzięki Bulionowi drobiowemu z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY i Przyprawie w płynie MAGGI, także intensywnemu imbirowi i gałce muszkatołowej. Kroki wykonania: Do dużego garnka wrzucamy flaczki zalewamy wodą zagotowujemy i odcedzamy,Zalewamy flaczki ponowinie i gotujemy z dodatkiem przyprzw na wpół miękko. Warzywa płuczemy obieramy trzemy na tarce o grubych oczkach,dodajemy do flaczków.


Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy margarynę dodajemy cebulę,smażymy na złocisty kolor dodajemy mąkę i. Propozycją wegetariańskiej, gęstej i bardzo aromatycznej zupy są flaki z boczniaków. Potrawa ceniona jest za swoją wartość odżywczą, gdyż dzięki zawartości pysznych grzybów, dostarcza białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych o korzystnym wpływie na organizm. Zalej wodą, dodaj trochę soli i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu ok.


Ugotować klasyczny rosół, jak już będzie gotowy wyjąć z niego mięso i warzywa. Składniki: kg świeżych lub mrożonych flaków wołowych (wyczyszczonych, pokrojonych i lekko obgotowanych), kg wołowiny z kością, duże marchewki, pietruszki, duży kawałek selera, por, duża cebula, ziele angielskie, liście laurowe, kulek czarnego pieprzu, czarny, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, słodka papryka, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej, ½. Flaki or flaczki is a traditional Polish meat stew. It can be an acquired taste, but is one of the many soups that are an important part of the Polish diet. Along with bigos, żurek, and pierogi, it is one of the most notable specialities in Polish cuisine. Polish: flaki - which can also be literally translated.


Flaki z boczniaków to wegetariańska alternatywa na flaki. Klasyczna wersja flaków przygotowywana jest z żołądków, ale w tej wersji ich nie znajdziecie! Jako dziecko często byłam zmuszana do próbowania tej zupy. Powiem szczerze, że zawsze mnie odrzucało na widok pofalowanych paseczków z. Flaki przepis na tradycyjne polskie flaczki z majerankiem i papryką.


Któż za nimi nie przepada. Gorąco polecam i życzę smacznego ! Przepis na wyśmienite flaki, pyszne i rozgrzewające.

Składniki na rosół: - 6g mięsa wołowego z kością - włoszczyzna: marchewki, pietruszki. Flaki wołowe to popularna potrawa mięsna, która ma postać gęstej zupy. Jakiś czas temu pokazywałam flaczki wegetariańskie, dzisiaj flaczki z boczniaków.


Osobiście uwielbiam flaczki z boczniaków, jednak gdy rozmawiam w domu z mężem, to on woli te pokazywane wcześniej flaczki wegetariańskie, ponieważ są bardziej treściwe za sprawą kotletów sojowych. Wykwintne flaczki z kalmarów to pyszna alternatywa dla tradycyjnych flaczków wołowych i flaczków z boczniaków, a przede wszystkim świetna zupa na specjalne okazje. Gęste i pożywne flaczki z kalmarów szybko rozgrzewają. Smakują wyśmienicie i powinny znaleźć zwolenników zarówno wśród osób, które nie lubią tradycyjnych flaczków, jak i wśród tych, które je uwielbiają. Oczyszczone i umyte opieńki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez minut.


Odcedzamy, przelewamy zimna wodą i pozostawiamy do ostudzenia. Dodane przez renka w: Tylko o kuchni. Jak usunąć przepis z książki, mam z tym mały problem - ) Odp. Niecodziennik Satyryczno Prowokujący. Politycznie niepoprawny, pozostawia trwałe ślady w psychice.


Odcedzić na sicie, przelać obficie wrzątkiem. Zalać wrzącym wywarem i gotować godziny z liściem laurowym i zielem angielskim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty