piątek, 11 sierpnia 2017

Chleb zmieniajacy zycie przepis

Przed dodaniem siemienia lnianego można go zmielić (ja mielę w młynku do kawy), wtedy łatwiej połączy się ze wszystkimi składnikami. Oryginalny przepis na chleb zmieniający życie znajdziecie tutaj: The life-changing loaf of. To chleb, który już jakiś czas temu opanował internet.


Pochodzi ze strony My New Roots i jeśli chcecie wiedzieć skąd taka nazwa, to tam znajdziecie jej genezę :) Jest naprawdę banalnie prosty. Chleb zmieniający życie.

Każdy, nawet totalny laik jest w stanie go przygotować. Znany w sieci przepis, a chlebek na zdjęciu jest upieczony przez moją kochaną siostrę Marysię, która mówi, że naprawdę nie lubi gotować, ale zdarzają jej się napady aktywności. A wtedy od razu piecze trzy chleby i pięć pasztetów.


No to mam od niej chleb i pasty do niego, na które przepisy podam lada moment:). Przejdź na stronę główną Interii. Być może odmieni też Wasze życie. W oryginalnym przepisie jest składnik o nazwie “Psyllium husk” można znaleźć go u nas pod nazwą “Babka płesznik” zadaniem “Babki płesznik” w tym przepisie, jest związanie całości tak, aby chleb się nie rozsypywał.


Zamiast tego można użyć naszego polskiego mielonego siemienia lnianego, które doskonale zastąpi Psyllium.

O tym przepisie głośno jest już od jakiegoś czasu. Ten chleb ma odmienić nasze życie, ponieważ nie zawiera żadnych niezdrowych składników i jest banalnie prosty w wykonaniu. Ten przepis jest wyjątkowy, bo nie ma w nim ani grama mąki oraz szkodliwych produktów. Gdyby tak nie było, to o dziennie nie rosłyby rzesze osób próbujących upiec go po raz pierwszy, a potem kolejne i kolejny.


Na forach blogerów na całym świecie, czy to Stany. Na warsztat wzięłam przepis na chleb zmieniający życie, ale już wiem, że przerobię chyba wszystkie przepisy Sarah. Są mi bardzo bliskie i bardzo chcę Wam je przybliżyć. Do zrobienia tego przepisu gorąco zachęcam. Musiałam przenieść przepis na chlebek na kartkę ,by w kuchni mieć proporcje przed oczami.


Jeśli będzie rzeczywiście pycha,a widać ,że tak, chciałabym włączyć przepis do mojego kajeciku,który po latach jest gruby,ale nadal można się wiele nauczyć od młodszych ,pomysłowych Pań i coś dorzucić. Wyjmij z piekarnika, odstaw na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjmij z foremki i zostaw aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb zmieniający życie bezglutenowy.


Spodobała mi się nazwa chleba “zmieniający życie”. A że nie jestem super miłośniczką chleba, to ten mnie przekonał Musicie spróbować.

Możecie dodawać, czy wymieniać składniki na inne i będzie to już Wasz przepis na chlebek. Przepis wzięty z Jadłonomii. To chleb pełen naturalnych składników, takich jak: nasiona chia, ziarna słonecznika, siemię lniane i – lubiane przez wszystkich – bakalie!


Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do temperatury 185°C. Najlepiej upiec go wieczorem i zostawić na noc do ostygnięcia. Z tak przygotowanego chleba wychodzi ok. Po upieczeniu wyjąć go z piekarnika, przestudzić. Po tym czasie wyciągnąć z foremki i pozostawić na noc bez krojenia.


Dodawaj swoje ulubione przepisy! Przypnij Polubienia Zoom. Przpięte z Mix od Peter Pan. Zostaw na minimum godzinę do ostygnięcia, a najlepiej na noc. Tego jeszcze nie jadłem.


To seria w której będziemy razem przygotowywać przepisy z książek kucharskich, których jeszcze nigdy nie robiłem. A co jeśli jest chleb, którym można się zajadać bez wyrzutów sumienia i dodatkowo można go w bardzo łatwy sposób upiec samemu? Wszystko zaczęło się od cudownego bloga My New Roots, na którym blogerka prosto z Kopenhagi pokazuje, że zdrowemu podejściu do odżywiania mogą towarzyszyć apetyczne i zróżnicowane dania.


Nie wiem, czy chleb ten zmienił już czyjeś życie, ale zgadzam się z tym, że jest on cudowny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty