piątek, 8 września 2017

Co dodać do naleśników

Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać mięso oraz przyprawy, czosnek, papryczkę oraz fasolę. Na koniec dodać sos pomidorowy: przecier pomidorowy wylewamy na patelnie, dodajemy sól, zmiażdżone ząbki czosnku, 2łyżki oliwy, dusimy 5-minut aż trochę zgęstnieje. Jaki powinien być ser do naleśników? Każdy wie, bo ma w pamięci naleśniki, które robiła babcia czy mama. Były chrupiące na zewnątrz, pachniały masłem, kremowe w środku.


Ser był lekko tylko słodki, by zrównoważyć kwaskowatość twarogu, wydzielał przyjemny aromat wanilii i cynamonu.

Ubić jajka z odrobiną soli. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól.


Zmiksować na gładkie ciasto. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. Najlepszy ser do naleśników robi moja mama, a jeszcze lepszy babcia :).

Właściwie obie przygotowują go dokładnie tak samo, ze zmielonego drobno twarogu z dodatkiem cukru, ziaren wanilii i żółtka. To ser do naleśników o smaku dzieciństwa – uwielbiałam go nawet w wersji na zimno, a skutki łakomstwa w postaci czkawki towarzyszyły mi za każdym razem, gdy zakradałam się do. Najlepsza mąka do naleśników to taka, która nie obciąża ciasta. Dzięki temu naleśniki będą zarówno lekkie, jak i puszyste.


Taki efekt osiągniemy wybierając mąki niższego typu, czyli 40 4i 500. W sklepach znajdziemy je pod nazwami: mąka tortowa lub krupczatka. Zrobienie naleśników bez jajek to dla wielu osób przeszkoda nie do przejścia – rozwalają się, przywierają i niczym nie przypominają tych tradycyjnych. Tymczasem usmażenie idealnych, wegańskich naleśników jest proste jak bułka z masłem.


Tradycyjne naleśniki składają się z mąki, mleka i jajek. Sukcesem zapiekanych naleśników z warzywami jest sos, który można zarówno dodać do samego farszu, jak i polać nim ułożone w naczyniu żaroodpornym naleśniki. Zadba on o ich chrupkość i soczystość. Sos może być przygotowany na bazie pomidorów, jako delikatny lub pikantny.


Do usmażenia placków na naleśniki ze szpinakiem użyłam małej patelni o średnicy wewnętrznej cm. Z podanej porcji usmażyłam małych naleśników. Jajka wyjmij wcześniej z lodówki i umyj. Zobacz odpowiedzi na pytanie: Do naleśników dodaje się oleju?


Makaron naleśnikowy przepis Do wykonania makaronu z naleśników będą potrzebne Ci takie składniki jak mąka, mleko, jajka, woda oraz sól.

Dodatkowo polecam dodać nieco oleju do ciasta oraz śmietankę kremówkę, dzięki czemu naleśniki są wyjątkowo delikatne. Tylko trzeba oddzielić jajko na białko i żółtko,potem białko wymieszać mikserem na zbitą pianę i dodać na końcu do masy który opis znajduje się powyżej. Wychodzi wtedy naleśników grubiutkich jak babcia :). Do każdego rodzaju można dodać jogurt naturakny. Do naleśników z farszem na ostro mozna dodać zioła lub przyprawy, ketchup lub przecier pomidorowy.


Próbowałam róznych opcji, ale chyba wolę lekko słone ciasto bez dodatków, za to fantazjuję z nadzieniami. Zobacz odpowiedzi na pytanie: Co można dodać do naleśników na słodko? W przypadku naleśników na słono możesz wlać szklankę piwa! Niektórzy myślą, że naleśniki należy smażyć wyłącznie na specjalnych patelniach. Oczywiście patelnie do naleśników są znacznie wygodniejsze, ponieważ mają niskie ranty, jednak naleśniki możesz usmażyć na dowolnej patelki klasycznej.


Przepis na ciasto na naleśniki jest banalnie prosty - kilka składników, które wystarczy wymieszać. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę przy smażeniu naleśników z mąki ryżowej, to by patelnia była natłuszczona i odwracać je, kiedy będą dobrze zarumienione, albo po prostu użyć patelni o mniejszym obwodzie. Gdy zrobi się bardziej puszysty, należy do niego dodać wanilię, cukier i bakalie. Całość należy wymieszać i gotowe. Taki ser można bez problemu wykorzystać jako nadzienie do naleśników.


Sos malinowy: 2malin zmiksować delikatnie blenderem lub rozgnieść widelcem (opcjonalnie można też przetrzeć otrzymany mus przez sitko aby pozbyć się pesteczek). Zagotować z dodatkiem łyżki soku z cytryny oraz - łyżkami cukru. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sos do naleśników ze szpinakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty