Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. Foremkami wykrajać pierniczki. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 1stopni. Sugerowany czas przydatności do spożycia to dni.
No wreszcie prawdziwe katarzynki ktoś pokaże! A nie jakieś serca czy kwiatki wmawiając ludziom głupoty, że katarzynki upiekli.
To dzięki niemu pierniki są kruche, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Podpowiadamy jak przyrządzić pyszne ciasto na pierniczki oraz jak udekorować bożonarodzeniowe ciasteczka! Będzie gęste i klejące, jednak po umieszczeniu go w lodówce, zrobi się idealnie plastyczne. Rozwałkować na grubość mm, wycinać foremkami pierniczki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku do 1stopni C przez minut. Przepis na świąteczne kruche pierniczki.
Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok.
Upieczone pierniczki studzimy. Ciasto dzielimy na dwie części. Dobry, sprawdzony przepis na świąteczne pierniki jest jak skarb - wraca się do niego co roku, by przygotować pyszne, korzenne ciasteczka na Boże Narodzenie. Przygotuj z nami pięknie udekorowane domowe pierniczki.
Wykonane z miłością mogą stać się wyjątkowym prezentem dla najbliższych, piękną dekoracją stołu lub miłym dodatkiem do ulubionej herbatki. To się nie ma prawa nie udać. Teraz leżakują w pudełku z jabłuszkiem. Bożego Narodzenia to czas radości, rodzinnych.
A już za parę dni zawisną na choince, oczywiście po wcześniejszym udekorowaniu :). Zawsze podczas wykrawania pierniczków robię w nich dziurki przy użyciu słomki do napojów. W czym przechowywać pierniczki? Dodane przez tota w: Tylko o kuchni.
Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie.
To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Pomysłów na takie korzenne ciastka jest wiele – możemy przygotować je według polskiej tradycji z ciasta na piernik staropolski albo poszukać inspiracji w kuchniach świata. To już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta, które ma dojrzewać - tygodni min łatwe przystępne. Zawierają dużo korzennych przypraw i są bardzo smaczne, przepis jest świetny.
Do miski wsypać mąkę i sodę. Dodać jajko, miękkie masło, lekko ciepły miód i ewentualnie posiekane orzechy. Wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki ładnie się pieką, są równe, dobrze trzymają kształt. Zrobiłam te pierniczki dokładnie z przepisu, korzystając z miodu z pasieki. Po nocy ciasto przypominało taflę lodu! Miód owszem – związał, ale ciasto nie nadawało się do wyrabiania po nawet dwóch godzinach stania w temp pokojowej.
Za pierwszym razem dodałam więcej mąki, pierniczki wyszły twarde (miały być miękkie). Za drugim razem podsypywanie mąką nic nie dało. Dalej trochę się lepiło, więc podsypałam mąki (dość sporo), a mimo to pierniczki są miękkie i puszyste (pierwsze aż tak nie wyrosły, ale późniejsze już pięknie – nie rozwałkowywałam ciasta aż tak cieniutko jak na zdjęciu, tak mniej więcej na mm).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.