środa, 6 września 2017

Polewa na sernik

Dodane przez babciaaneczka w: Tylko o kuchni. Od wielu lat robię polewę czekoladową wg jednego przepisu. Nie może się nie udać, a na cieście jest błyszcząca i gładka. Składniki na polewę rozpuścić i zagotować.


Gotować kilka minut aż polewa zacznie gęstnieć i od razu polać sernik. Po wierchu dodatkowo można posypać skórką pomarańczową lub przed podaniem, udekorować plastrem pomarańczy. Bardzo proste wykonanie, świetnie smakuje i nieźle wygląda. Czwarty numer kolekcji dla smakoszy już w sprzedaży!


Nie wymagają pieczenia, a ich przygotowanie jest łatwe. To również świetna polewa czekoladowa na sernik. Polewa czekoladowa na tort. Spód zrób z płatków kukurydzianych, kremu czekoladowo-orzechowego i gorzkiej czekolady. Gęsta i pyszna polewa z gorzkiej czekolady w połączeniu z czekoladą mleczną i masłem pachnie i smakuje świetnie.


Domowa polewa czekoladowa jest idealnym dodatkiem do deserów w pucharkach, tortów, ciast czy też babeczek lub tarty. Dzisiaj polecam Wam przepis na idealną polewę czekoladową, która sprawdzi się przy murzynku, a także innych ciastach, np. Jest puszysty i wilgotny. Dużo w nim puszystej, serowej masy na cieniutkim spodzie. Na górze super pyszna polewa z solonego karmelu.


Błyszczy się, cieszy oczy, zachęca do sięgnięcia po następny kawałek. Lekki, ale jednocześnie pełny smaku. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia polewy.


Trochę przestudzić i ciepłym posmarować zimny sernik. Najlepsza polewa czekoladowa do ciast. Na wierzchu z polewą czekoladową, śmietanową zapiekaną (lub bez zapiekania), z rosą, z kruszonką, z kratką lub po prostu z pięknie wypieczoną skórką. Zdjąć z ognia i mieszać by polewa troszkę przestygła. Polać jeszcze ciepłą (a nie gorącą) polewą czekoladową wystudzone ciasto.


Ostygnięty sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Do miski przełożyć połamane obie czekolady i zalać je gorącą śmietanką.


Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Zimny sernik okroić dookoła ostrym nożem i ostrożnie wyłóż na paterę. Odłóż na godzinę w chłodne miejsce.


Po całkowitym ostygnięciu polać polewą i pokroić na porcje. POLEWA: Wszystkie składniki zagotować i gotować minut. Bardzo delikatny i puszysty sernik z masą czekoladową, na miękkim i cudownie cytrynowym biszkopcie. Deser oprócz tego, że jest naprawdę przepyszny, wspaniale się prezentuje :-) a wcale nie jest trudny Zobacz więcej.


Sernik na biszkopcie z polewą czekoladową 255. Przygotowałam też polewę czekoladową na bazie czekolady, którą możecie również wykorzystywać. POLEWA Wszystkie składniki z rozpuszczoną ciepłą margaryną, zmiksować.


Na ciasto wyłożyć mase serową, włożyć ciasto do piekarnika, i piec ok. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na polewa do sernika. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.


Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i sernik pozostawić w piekarniku przez około godzinę. Następnie wyjąć sernik i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Na 1g masła przypada 80–1g cukru (w zależności jak słodką chcesz mieć polewę).


Masło podgrzewasz z cukrem, następnie dodajesz łyżki mleka, mieszasz. Po tym czasie sernik zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze minut. Czekoladę drobno posiekać.


Umieścić w miseczce, dodać śmietankę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą. Dopiero po tym czasie sernik zastyga i nabiera odpowiedniej konsystencji. Dżem wyłożyć do garnka i co chwilę mieszając zagotować. Przecedzić pestki jeśli były w dżemie.


Gorącą polewę wylać na sernik i odstawić do zastygnięcia. Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum godzin. Piekarnik nagrzać do 1stopni C. Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ziarenka wyłuskane z laski wanilii lub cukier wanilinowy i zmiksować do połączenia się składników.


Uwielbiam serniki z polewą śmietanową - idealnie przełamuje słodycz sernika. W ogóle cały sernik rewelacja! Zjadłabym cały gdyby nie resztki rozsądku i nierozumiejąco-karcące spojrzenia pozostałych ;) W tym roku postawiłam na klasykę, ale w nowoczesnym wydaniu, czyli po nowojorsku :) Idealny w smaku, w konsystencji i bajecznie łatwy w przygotowaniu.


Gdy krówki będę jednolicie rozpuszczone dekoruję nimi sernik, należy robić to szybko, ponieważ polewa szybko zastyga. Na koniec sernik dekoruję orzechami. Miękkie masło utrzeć z połową cukru, ucierać przez około 4-minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty.


Znajdziesz tu najlepsze przepisy na wyśmienite, pieczone serniki na kruchym spodzie, na biszkopcie, na herbatnikach lub bez ciasta. Ulubiony mojej córki, więc specjalnie dla niej piekę go bez bakalii. Przygotowanie jest dziecinne proste, zwłaszcza jeśli mamy do pomocy robot kuchenny z misą, do której kolejno dodajemy składniki. P nie wiem, juz troche wymyslam.


Przepis: Puszysty sernik z polewą karmelową Kochani ! Z okazji Świąt Wielkanocnych składam Wam najlepsze życzenia , a dla tych , którzy nie upiekli jeszcze sernika polecam ten.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty