Chleb pieczony w domu na drożdżach. Przepis na pyszny chleb. Pieczywo drożdżowe nie musi być nudne, to pieczone w domu jest smaczniejsze niż sklepowe. Pokazuje jak krok po kroku zrobić dobre pieczywo na drożdżach, dzięki tym przepisom zrobicie smaczne bułeczki oraz drożdżową bagietkę.
Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku!
A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować na różne sposoby. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.
Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Wystarczy Ci zwykły piekarnik.
Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Bardzo lubię chleby pieczone na zakwasie, one jednak wymagają nieco więcej czasu i uwagi. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.
Tym razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj mam w swoich zapasach. Kilka wskazówek, jak zrobić idealny chleb na drożdżach. Do upieczenia chleba potrzeba nam tylko mąki, wody, drożdży i soli.
Po pierwsze i najważniejsze, chleby pieczone na drożdżach nie wymagają dodawania horrendalnych ilości drożdży. Takie chleby tylko tracą na smaku. Na 6g mąki wystarczające jest g drożdży. Dodane przez Molew: Tylko o kuchni. Dla mnie ta skorupa to pyszna, chrupiąca skórka.
Wracając jednak do pytania: gdy upieczony chleb ostygnie, wystarczy włożyć go do foliowego woreczka i do chlebaka - na drugi dzień skórka będzie miękka. Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Domowe w dziale Zakwas domowy)ponieważ chleb z mąki żytniej lub z jej przewagą na drożdżach się nie uda. Można również dodać do ciasta oleju (ja tak robię)na kg ciasta ok.
Postanowiłam przerobić mój sprawdzony przepis na najprostszy chleb i skorzystać z porad znalezionych w Internecie.
Był zwarty, z chrupiącą skórką i mnóstwem ziarenek. Miąższ przypominał mi trochę chleb na zakwasie, bo podobnie jak on, był zbity i wilgotny. Chce się więcej i więcej. Od dłuższego czasu sama piekę chleb w domu – już nie pamiętam kiedy kupiłam chleb w sklepie #128578; Jedyne co kupuję, to raz na jakiś czas bułkę kajzerkę dla córki.
Podajemy super prosty przepis na chleb z otrębami. Nasz chleb może być zwykły, pszenny albo upieczony z rozmaitymi ziołami, ziarnami i przyprawami. Namawiamy do pieczenia chleba w domu!
Pieczenie chleba nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Na koniec dodajemy do naszego chleba pszennego olej lub roztopione masło. Ciasto na chleb pszenny wyrabiamy do chwili, kiedy zacznie odrywać się od brzegów miski, do momentu, kiedy zrobi się lekko lśniące. Pozostawiamy ciasto na chleb pszenny do wyrośnięcia na 50–minut.
W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pora na kolejne :)) To moje pierwsze w zyciu proby samodzielnego pieczenia chleba, poza tym ze w dziecinstwie przez lata przygladalam sie jak robi to babcia, a robila wszystko na oko, wyrabiajac ciasto w wielkim garze, a pozniej piekac chleb w piecu chlebowym, na zwyklych blachach do ciast. I ten jej chleb byl najlepszy w swiecie. Pilnujcie, żeby drożdże były świeże (w sensie dobrej jakości), bo na starych drożdżach chleb Wam nie wyrośnie.
Jeśli w czasie wyrabiania ciasto klei się do rąk, starajcie się pracować rękami, żeby je odkleić, a nie dosypywaniem zbyt dużej ilości mąki, bo kromki będą się kruszyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.