piątek, 15 września 2017

Leczo z kurczakiem

Dla wszystkich, którzy uwielbiają leczo, choć może niekoniecznie z kiełbasą, polecam lżejszą wersję z kurczakiem. W sezonowej odsłonie ze świeżymi pomidorami, z dodatkiem cukinii oraz kukurydzy. Dietetyczne leczo z piersią kurczaka - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Leczo z kurczakiem to danie, którego nie da się zepsuć - zawsze smakuje wybornie! Jest proste w przygotowaniu i dość szybkie.


Nawet niecierpliwi będą zadowoleni.

A smakosze zachwycą się jego aromatem i smakiem. Na patelni o wysokich brzegach rozgrzać olej. Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Mieszanka przypraw jest wymyślona przez moją mamę. Tego dania Ona nie pozwala mi doprawiać, sama bierze torebeczki i dosypuje przyprawy.


Podajemy z dodatkiem pieczywa, ryżu lub kaszy. Ja podałam je z ugotowanym ryżem jaśminowym. Uwagi: Leczo smakuje najlepiej po kilku godzinach od przygotowania.


Przechowujemy je w zamkniętym pojemniku w lodówce do dni.

Jeżeli tak to koniecznie przygotuj fit leczo z kurczakiem , papryką żółtą oraz czerwoną, cukinią w sosie pomidorowym. Jest to pyszny, sycący obiadek, do którego nie musisz przygotowywać żadnych dodatków jak gotowanych ziemniaczków, kaszy, czy nawet chleba. W sezonie paprykowym na stołach nie może zabraknąć węgierskiego przysmaku: leczo z kurczakiem. Propozycja z dodatkiem mięsa stanowić będzie pożywne danie obiadowe.


Tym razem postawiliśmy na drób, jeśli zatem nieco delikatniej doprawicie potrawę, zasmakuje ona także najmłodszym smakoszom. Pyszne warzywne leczo z kurczakiem. Kroki wykonania: Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę, smażymy do miękkości ns lekko rozgrzanym oleju z dodatkiem przypraw i liści laurowych. Dla osób, które chcą zerwać z rutyną i zastąpić czymś typową dla polskiej kuchni kiełbasę, opracowaliśmy przepis na leczo z mięsem z kurczaka.


To delikatne mięso doskonale pasuje do gęstej jednogarnkowej potrawy jaką jest leczo, bo szybko się dusi i łatwo przechodzi smakiem przypraw. Leczo z cukinią i piersią z kurczaka to sprawdzony przepis, który stosuję już od wielu lat. Nie pamiętam czy po raz pierwszy poznałam smak tego dania w Toskanii czy też w Polsce, ale utkwił on na długo w mojej pamięci. Kurczaka kroimy w kostkę i razem z bazylią do dajemy do duszących się warzyw.


Gotujemy jeszcze przez minut. Jak Ci się podobał przepis? Słodko kwaśne leczo z kurczakiem , w sezonie pomidorów z własnego krzaczka to absolutny hit.


Dania główne Błyskawiczne leczo z kurczakiem. Kurczak, cukinia, papryka - wszystko w pysznym sosie pomidorowo-bazyliowym. Moja Kasia tylko tak je jada.

Sezon na papryki i cukinie właśnie się zaczyna, więc mam nadzieję, że przepis się przyda. Piszcie w komentarzach, jak Wy robicie leczo. Jestem bardzo ciekawa waszych smaków. Cukinię pokroić w półksiężyce.


Paprykę pokroić w paski. Cebulę i pomidory pokroić w kostkę. Następnie dodać cukinię, paprykę, pomidory i posiekany czosnek. Doprawiamy go solą i ostrą papryką. Kiełbasy, cukinię, marchewki i papryki siekamy w większą kostkę.


Leczo to klasyczna potrawa, kojarząca się z latem. Pachnąca wszystkim tym, co najlepszego znajdziemy teraz w ogrodzie. Całość pikantna, ale to zależy jakie mięso i dodatki wybierzemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty