poniedziałek, 4 września 2017

Gofry do słabej gofrownicy

Gofry (idealne do słabej gofrownicy) 157. Apetyt na gofry dopada mnie często późnym wieczorem, wtedy z szafki wyciągam gofrownicę i piekę chociażby z połowy porcji, tylko dla nas, na zabicie łakomstwa. Wiem, że Wy też lubicie gofry i wiem również z Waszych komentarzy, że macie duży problem ze. Każdy jednak chciałby zrobić w domu takie gofry, które są sztywne, chrupiące i nie uginają się pod ciężarem dodatków. Jednak na zwykłych, domowych gofrownicach o słabej mocy, taki efekt jest ciężki do osiągnięcia.


Kluczem do sukcesu jest dodanie do ciasta wody zamiast mleka.

Zachęcam więc do spróbowania przepisu. Na mojej słabej gofrownicy 700W wyszły chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Nie wiem co jest nie tak. Smarowalam gofrownice olejem, masłem, bez poprawy. Gofry wrecz muszę odrywać od gofrownicy siłą.


Gofry do słabej gofrownicy , przepis z kategorii Desery. Dodane przez magdakw: Tylko o kuchni. Te tanie z marketow są do bani, robia gabczaste i miękkie gofry.


Dodajemy partiami do zmiksowanej wcześniej masy i mieszamy delikatnie łyżką.

Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy (można posmarować odrobiną oleju przed pieczeniem pierwszej partii) przez kilka minut, w zależności od używanego sprzętu. Im dłużej gofry będą pieczone, tym będą bardziej chrupiące. Jeśli gofry zawsze ci przywierają do gofrownicy to podniesienie wieczka spowoduje, że połowa gofra pozostanie na górnej części gofrownicy zaś druga połowa na dolnej. Jeśli nawet gofry nie przywierają to po otwarciu gofrownicy zbyt wcześnie będą oklapnięte i dużo mniej puszyste. Do wyboru mamy gofry biszkoptowe, drożdżowe, belgijskie, amerykańskie, smakowe i wytrawne, ale najpopularniejsze to tradycyjne z bitą śmietaną i owocami.


Oczywiście najlepsze i najzdrowsze są te przygotowane w domu. W jaki sposób można je przyrządzić? Czy konieczna jest gofrownica? Podpowiadamy, jak zrobić gofry bez gofrownicy. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.


Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Ten Pin został odkryty przez użytkownika Kitek. Odkrywaj (i zapisuj) na Pintereście również własne Piny.


Jako że gofry podaję najczęściej na słodko, np. W kuchni nie ma zasad ani sztywnych reguł, do których trzeba się stosować. Pomimo że gofry zazwyczaj kojarzą nam się z masą bitej śmietany i owocami, to nie oznaczy, że wytrawne gofry ziemniaczane nie mają racji bytu!


Do użycia ciasta na gofry potrzebujesz niemal takich samych składników, jak do przygotowania naleśników.

Przygotuj: jaja, wodę, olej, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Gofry to obok lodów jeden z synonimów lata. Komu nie kojarzą się z wakacyjnym wyjazdem? Na szczęście przygotowanie ich w domu, w nieco zdrowszej wersji, okazuje się bardzo proste. Możesz je zrobić praktycznie z każdej mąki a dzięki ubiciu piany z białek nie potrzebujesz dodawać do ciasta proszku do pieczenia.


Jak zrobić gofry w gofrownicy? Ciemna - specjalista Tipy. Wnętrze gofrownicy nawilż dokładnie olejem (dzięki temu gofry nie będą się zbytnio do niej przyklejać).


Teraz można już nalewać masę do gofrownicy. Gofry podawaj z dżemem, bitą śmietaną i owocami, cukrem pudrem lub syropem czekoladowym. Metodą prób i błędów udało się dojść do najlepszego przepisu na lekkie i chrupiące gofry. Domowe gofry to świetny pomysł na śniadanie lub na pyszną kolację.


Jeśli lubicie gofry, to gwarantuję Wam, że znikną w kilka minut od razu po wyjęciu z gofrownicy. Jestem więc przezorna i zawsze szykuję wcześniej dodatki do gofrów, by każdy mógł sobie od razu zjeść gorącego jeszcze gofra z ulubionymi owocami, czy bitą. Przepis który wynalazłam na gofry jest idealny ! Na obu sprzętach testowałam i są chrupiące z zewnątrz a idealnie upieczone w środku.


A tu ciasto za każdym razem przywierało mi do powierzchni gofrownicy, w ten sposób, że jak otwierałam gofrownicę, to się gofr (tudzież gofer) rozdzierał na pół. Połowa przywarta do górnej powierzchni, połowa do dolnej - tak, że możnaby je kremem przekładać, hihi :) Z każdym jednym gofrem tak. Ciasto na gofry przepis do gofrownicy na Allegro.


Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Do miski wlej mleko, dodaj jajka. Miksuj stopniowo dodając mąkę. Wlej przestudzone masło.


Wsyp proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksuj do połączenia się składników. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją oliwą. Chochelką nalewaj porcje ciasta i zapiekaj aż się przyrumienią. Ostrożnie wyjmij gofry z gofrownicy.


Jedyny punkt, w którym popełniłam błąd to to, że lekko ubiłam całość mikserem, ale moim zdaniem nie zrobiło to znacznej różnicy, błąd musi być w przepisie :) Do tego gofry nie chciały odkleić się od gofrownicy (piekłam w piekarniku, w metalowych formach). Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Miałam nie pokazywać przepisu na gofry ziemniaczane, ale doszłam do wniosku, że może ktoś go nie zna.


Gofry ziemniaczane robię wtedy, gdy mam ochotę na placki ziemniaczane chrupiące i pyszne ale o niskiej zawartości tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty