poniedziałek, 18 września 2017

Łatwy chleb na drożdżach

Łatwy chleb na drożdżach

CHLEB NA DROŻDŻACH ŁATWY I SZYBKI. Jak wszystko (lub prawie wszystko) u mnie w kuchni, własne wypieki pieczywa muszą być również łatwe i szybkie, dostępne nawet dla totalnego beztalencia albo maksymalnie zajętego zwykłego człowieka. Trzeba więc upiec go w domu. Czy wiesz, jak prosto piecze się łatwy chleb na drożdżach ? Chleb piekę w domu już od paru lat.


Domowy chleb może być krzywy i popękany, rośnie raz tak, raz siak. Kto tego nie wie, zwyczajnie o domowym chlebie nie ma pojęcia i umysł nawykł mu do wizerunku przemysłowej kalki. Do przygotowania takiego świeżego i chrupiącego domowego pieczywa potrzebne nam będą bowiem jedynie: woda, mąka, sól i drożdże.


No i odrobina cierpliwości, a także sprawnych rąk do wyrabiania ciasta. Na pewno powtórzę, jak dla mnie najsmaczniejszy chleb na drożdzach jaki zrobiłam. Odpowiedzi (4) Dorota, Moje Wypieki. Pszenno - żytni chleb z dodatkiem ziemniaczanego puree, dzięki któremu dłużej zachowa świeżość (dzień wcześniej gotujemy ziemniaki do wykorzystania w pieczywie). Puszyste wnętrze, delikatny i lekko klejący miąższ.


Pierwszy raz pszenny na drożdżach, bo zawsze żytni na zakwasie. Pieknie pachnie, chrupiąca skórka jak nigdy, mieciutki sprężysty środek. Ten chleb to jakiś obłęd! Najlepszy chleb jaki jadłam! Przepis na Prosty chleb na drożdżach.


Wczoraj zachciało mi się domowego pieczywa. Poszperałam w sieci i znalazłam prosty przepis na chleb. Ja mam taki problem ze żadne ciasto na drożdżach mi nie wychodzi … nawet pizza. Do tej pory piekłam chleb na zakwasie, wychodził pycha, ale dzisiaj się skusiłam na ten i jest przepyszny, prosty, szybki i nie trzeba.


Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.


Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Mam dzisiaj dla was przepis na pyszny i szybki chleb na drożdżach. Jest bardzo łatwy do przygotowania i każdy z sobie z nim poradzi, nawet osoby, które jeszcze nigdy nie piekły domowego pieczywa.


Łatwy chleb na drożdżach

Prosty i łatwy do przygotowania chleb na drożdżach, powinien przypaść do gustu zwłaszcza osobom mniej doświadczonym w wypiekaniu domowego pieczywa. A właściwie różne chlebki – chleb na drożdżach i na zakwasie, toskański bez soli i bagietki, orkiszowy i owsiany, i mieszane oczywiście. Gdy ciasto zrówna się z foremką wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175°C, na ok. Gdy chleb jest już upieczony smarujemy go po wierzchu wodą, jedną łyżką na bochenek.


Studzimy na kratce i przechowujemy w lnianej ściereczce. Jeśli nie macie dość siły w rękach do wyrabiania ciasta, można użyć robota kuchennego ze specjalnym hakiem na niskich obrotach. Gdy upieczecie chleb raz, rozsmakujecie się w nim na zawsze. Jeśli jednak nie wyczerpałam tematu śmiało pytaj w komentarzach. W kategorii chleby natomiast znajdziesz przepisy na inne moje chlebki.


Z podanych proporcji wychodzi naprawdę spory bochenek. Na drugi dzień po upieczeniu jest nadal miękki i świeży. Prosty przepis na chleb – w czym najlepiej piec chleb? Z podanej ilości składników otrzymamy jeden średniej wielkości chleb.


Można piec go w zwyczajnej keksówce – wtedy otrzymamy klasyczny, podłużny bochenek. Fajną opcją, którą ja tutaj wykorzystałam, jest pieczenie w garnku ceramicznym, wtedy chleb jest okrągły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty