poniedziałek, 11 września 2017

Chleb prowansalski przepis

Super zdrowe i pożywne danie. Dania główne Ratatouille – prowansalski gulasz warzywny. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb prowansalski. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne.


Reanimacja czerstwego chleba do czegoś co można nazwać niebo w gębie min łatwe tanie.

Prowansalski chleb drożdżowy powstaje na podobnej bazie co chleb drożdżowy z rodzynkami. Też jest z dodatkiem mąki żytniej razowej ale ma mniej mleka i cukru oczywiście. Na koniec jeszcze mała uwaga - z tego samego przepisu korzystały trzy osoby: ja, koleżanka z pracy oraz jej syn, od którego ten przepis dostałyśmy.


Dodane przez LenaMS w: Tylko o kuchni. Witajcie, Kupiłam ostatnio gotową mieszankę do wypieku chleba (1kg na bochenki chleba), do której dodaje się tylko wodę. Wszystko było ładnie pięknie, ale na następny dzień chleb był twardy jak skała.


Lista przepisów na chleb prowansalski z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!

Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie. Milo mi, choc przepis z netu i troche zmodyfikowany. Polecam zmiany w przepisach: jesli konsystencja jakiegos naszego chleba jest dobra, dodajemy ziola, tarty ser, suszone pomidory itp. To, co akurat mamy pod reka.


A ziola prowansalskie w chlebie smakuja mi bardziej niz w innych potrawach. Do swoich bułek zbożowych dodałam mieszankę ziół prowansalskich. Możesz jednak wzbogacić smak bułek o suszoną bazylię, czy samo oregano a nawet tymianek.


Zależy jakie zioła najbardziej lubisz. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe chleby i bułki. Za to dodałam do niego zioła prowansalskie, pachnie pięknie- świetnie smakuje z serem, pomidorem, z dodatkiem oliwy. Bardzo dobry przepis , chleb przepyszny.


Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej. Marzy mi się domowy chlebek na zakwasie ze śliwką i taki właśnie mam w najbliższych planach. Na początek coś prostego bez zakwasu, tylko na drożdżach Czytając porady dotyczące pieczenia chleba na zakwasie doszłam do wniosku że nie wytrzymam kilku dni aby. Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne - minut.


Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Witam, zrobiłam Pani pyszny chleb, ale zamiast mąki pszennej chlebowej dałam mąkę pszenna 5bo niestety nie do stałam u siebie innej.

Odrywany chlebek na słono. Mój odrywany chlebek drożdżowy ma formę sympatrycznych kulek do odrywania. Pachnie nieziemsko a smakuje jeszcze lepiej.


Ja wzbogacam go tez żurawiną jest wtedy jeszcze smaczniejszy ! Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Chleb prosty , pyszny hm. Witam,taki chlebek pryzpomina mi lekkie ciasto jogurtowe,tylko nie jest slodki.


Ten chleb jest dobry,ale sie kruszy,niewiem czemu. Chcialam zapytac po jakim czasie juz po upieczeniu chleba drozdze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty