Ciasto na naleśniki czyli jak przygotować naleśniki idealne? Powinny być cienkie, złociste i lekko chrupiące na brzegu. Jeśli wolicie naleśniki cienkie dodajcie więcej wody, jeśli jesteście fanami tych grubszych, nie szczędźcie mąki.
Tradycyjne naleśniki z twarogiem na słodko od dziecka były moim ulubinym obiadem. Robię „na oko” z mlekiem i wodą mineralną. Do ciasta dodaję odrobinkę oleju i dzięki temu nie smaruję już patelnie nawet pod pierwszego naleśnika.
Odkąd pojawiły się patelnie teflonowe naleśniki zawsze mi się udają. Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne.
Naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak zrobić takie naleśniki?
Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Mnie również te naleśniki nie wychodzą. Masa wyszła bardzo lejąca a naleśników nie dało się przewrócić na drugą stronę bez zniszczenia. Dodam, że mam dobrą teflonową patelnię i dozuję odpowiednią ilość oleju. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Madame w kuchni.
Zawsze wszystko mi przywierało i się rozwalało chyba, że wlałam na patelnie wielkie ilości tłuszczu. I w taki oto sposób smażą się piękne cienkie naleśniki. Oczywiście przez moje gapiostwo:) nie zauważyłam że powinny być dwa jaja w przepisie wtedy jest lepszy smak naleśników.
Ale jak widać nawet z jednym jajem naleśniki wyjdą, musi być tylko odpowiednia konsystencja ciasta i musi ono odczekać około godziny. Składniki wszystkie na raz zmiksować. Patelnię rozgrzać mocno, dodać KROPLĘ(!) oleju - jeżeli patelnia będzie wystarczająco dobrze rozgrzana, olej rozmnoży się i dobrze rozejdzie się po patelni. Znalazłam idealne proporcje, którymi chętnie się z Wami podzielę. To danie niezwykłe i super uniwersalne, ponieważ naleśniki możesz jeść zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy też kolację.
Przepis na naleśniki zna każda Mama i Babcia. W wersji na słodko naleśniki będą cudowne na śniadanie i kolację. Idealne ciasto na naleśniki, proste. Dobry sprawdzony przepis.
Pyszne cienkie naleśniki bez miksera, z mikserem. Jak smażyć naleśniki, żeby były cienkie chrupiące i nie pękały? Więc jeśli chcesz zrobić doskonałe naleśniki sprawdź mój przepis.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na naleśniki proporcje. Dodane przez Sklep-Rafa_pl w: Tylko o kuchni. Racja,tylko weź też pod uwagę,że nie każdy ma na tyle doświadczenia aby robić to na oko i dlatego proporcje nie wychodzą odpowiednie,a w efekcie samo ciasto. Ale dzięki praktyce szybko nabiera się wprawy. Większość robi na oko i zawsze wychodzą, inni mówią że nie potrafią zrobić dobrego bo zawsze przywiera do patelni.
Klasyczne, cienkie i elastyczne naleśniki. Można podawać je ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jeśli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną to ciasto wyjdzie delikatniejsze. Jeśli nie macie akurat takiej wody w domu, możecie zastąpić ją mlekiem lub zwykłą wodą. Opcjonalnie na naleśnikach można zrobić czekoladowe wzorki, które pewnie spodobają się maluchom.
Można je podawać na wiele sposobów, latem najlepiej smakują z owocami. Poniżej znajdziesz przepis jak zrobić naleśniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.