środa, 24 lutego 2016

Chruściki faworki przepis

Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.


Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Tradycyjne faworki (chruściki) w sam raz na tłusty czwartek. Choć czas karnawału już za nami, postanowiłam upiec tradycyjne faworki.


Przepis zaczerpnęłam ze starej sprawdzonej książki kucharskiej. Do kawy w sam raz, pycha! Kolejny urok karnawału- smażone desery. Dziś faworki, jedne z moich ulubionych ciastek.

Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. Trochę spóźniony przepis tłustoczwartkowy ;) Wczoraj wyciągnęłam z szuflady zapomnianą foremkę rozetkową do smażenia… Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. minut, początkowo najlepiej na parze aby żółtka się ogrzały). Taki wniosek z porównania z przepisem na podstawie którego mi wyszły, czyli z Encyklopedii sztuki kulinarnej Hanny Szymanderskiej.


Usmażyłam pomimo braku widocznych bąbli i one się zrobiły w czasie smażenia. Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Przepisy kulinarne na faworki i chruściki - Te delikatne i chrupiące wypieki mają bardzo długą tradycję w naszej polskiej kuchni.


Najlepszym dowodem na to, jest że jak się szuka przepisu na faworki lub chrusty, to większość wykonawców chwali się, że przepis jest od babci, a babcia zapewne przygotowywała ten przysmak tak, jak jej babcia i tak z pokolenia na pokolenie. Mój pierwszy video – przepis. Zaczynam od typowo karnawałowej potrawy – chrustów nazywanych też faworkami.


Mam nadzieję, że lubicie je tak samo jak ja i moja rodzina. Nie jestem wielką fanką faworków i rzadko je robię ale ponieważ obiecałam przynieść je na imprezę, to odkopałam – bardzo już zakurzony – przepis, który w zamierzchłych czasach spisałam z jakiejś gazety.

Dziś prezentuję przepis na tradycyjne, polskie faworki (zwane też chruścikami, chrustem lub kreplami). Mają to, co najlepsze faworki mieć powinny – są wyjątkowo kruche, delikatne i chrupiące. Przepis nie byle jaki, bo od mojej najlepszej teściowej :).


Pozycja obowiązkowa na karnawał i tłusty czwartek. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Przepisów na faworki jest wiele, ale Dziennik Zachodni prezentuje najprostszy i sprawdzony przepis na domowe faworki. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem.


Smażone, najlepsze faworki - przepis na chrusty posypane cukrem pudrem. Niektórzy smażą je dopiero w tłusty czwartek, bo wtedy smakują najlepiej: są kruche i delikatne. Sprawdź przepis na faworki.


Jest karnawał - są faworki - śmieje się Hanna Kurasz z Jarosławia. I chociaż sporo przy nich zabawy. Kruche chruściki smakują wybornie posypane cukrem pudrem lub maczane w ulubionym dżemie. PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie.


Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy, które pokochała cała nasza rodzina. Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe.


Za pączkami nie przepadam. Czasem smaży je dla mnie. Chruściki vel faworki Tłusty czwartek tuż tuż. W tłuszczu przecież się je smaży. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń.


Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty