wtorek, 16 lutego 2016

Puszysty sernik wiedeński przepis

Sernik wiedeński sprawdzi się świetnie w roli deseru po odświętnym, niedzielnym obiedzie. Idealnie wypadnie też na przyjęciu, udekorowany sezonowymi, świeżymi owocami. Pierwszy przepis na sernik wiedeński przywędrował do Polski prawdopodobnie wraz z Janem III Sobieskim, powracającym ze zwycięskiej bitwy pod Wiedniem.


Puszysty sernik wiedeński- przepis z książką 545. W ramach stałego już cyklu przepis z książką mam dla Was dzisiaj puszysty sernik wiedeński.

Jeśli chcecie podjąć swoich gości tradycyjnym i okazałym sernikiem, wybierzcie właśnie ten przepis. Pięknie prezentuje się podczas rodzinnych uroczystości czy na świątecznym stole. Wystarczy posypać go cukrem pudrem, choć świetnym dodatkiem może się też okazać sos czekoladowy. Jest to puszyste ciasto, które nie opada po upieczeniu. Oryginalny przepis na sernik wiedeński uwzględnia użycie sera twarogowego mielonego, masła, jajek i rodzynek.


Mimo, że nie umieszczam na dnie piekarnika naczynia z wrzątkiem, mój sernik nie pęka w trakcie pieczenia. SUPER PUSZYSTY JABŁECZNIK – NAJLEPSZY PRZEPIS. SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony.

Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera. Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka. Sernik jest niezwykle puszysty i chyba najlepszy jaki do tej pory upiekłam!


Jeśli sernik wyszedł to z pewnością nie był tak puszysty. Ratuje go zawsze scianajac nierowne krawedzie i polewam polewa czekoladowa. Rzeczywiscie powierzchia sernika jest rowna a sam sernik bardzo puszysty i znakomity w smaku.


Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Przepis na puszysty sernik bez spodu. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat. Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta.


Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne. Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.


Witam, moze ktos ma przepis na taki prawdziwy sernik wiedenski,probowalam juz pare przepisow ale to nie to.

Największym problemem serników jest to, że z reguły nam opadają lub pękają. Najlepszy przepis na sernik wiedeński, który nie opada. Jest oczywiście kilka różnych przepisów, ale powyższy moim zdaniem to najlepszy przepis na sernik wiedeński, który nie opada. Jak widać na zdjęciach wychodzi piękny, równiutki i przede wszystkim. Kolejny klasyk w moim blogu, tak tradycyjny, że już bardziej nie można :-).


Wiele osób czuje przed nim respekt, że niby taki trudny i kapryśny, a moim zdaniem nie jest bardziej chimeryczny niż inne tradycyjne serniki. Sernik ten wypatrzyłam już jakiś czas temu na tym blogu i było tylko kwestią czasu kiedy go zrobię. Zmobilizowała mnie do zakasania rękawów wypowiedź jednej z Czytelniczek, która napisała, ze szuka przepisu na puszysty i delikatny sernik, w końcu miałam dodatkową motywację. Proponujemy przepis na sernik wiedeński z wykorzystaniem Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY.


Jako dodatek wykorzystaj rodzynki i posiekane migdały, jeśli jednak chcesz podać wiedeński przysmak na święta, śmiało możesz dodać. Jeśli chcesz, aby sernik nie popękał wstaw do piekarnika małą miseczkę z wodą , wtedy para wodna zapobiegnie popękaniu ciasta. Pod koniec pieczenia obserwuj czy sernik jest już ładnie z góry zarumieniony. Powinien mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyłącz grzanie i uchyl lekko drzwi piekarnika, dzięki temu zabiegowi sernik mniej.


I do tamtej pory w niezmienionej formie przetrwał i nadal gości na naszych stołach. Pieczony jest bez spodu. Dodatkiem mogą być bakalie takie jak. Klasyczny, puszysty, pełen bakalii i bez kruchego spodu, czyli sernik wiedeński. Pyszny, polecam do wypróbowania :-).


Jest puszysty i odpowiednio słodki. Masa może być wzbogacona rodzynkami, orzechami, skórką pomarańczową, czekoladą lub kakao. Najlepszej jakości sernik po wiedeńsku otrzymasz z półtłustego, własnoręcznie zmielonego twarogu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty