piątek, 26 lutego 2016

Naleśniki z olejem w cieście

Naleśniki - najlepszy przepis (z olejem w cieście) 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Długo szukałam idealnego przepisu na naleśniki i od jakiegoś czasu korzystam wyłącznie z tego.


Dodatek wody gazowanej nadaje im puszystości a dzięki temu, że olej wlewam do ciasta nie są tłuste, bo smażę je na j patelni. Przepisu można używać do naleśników wytrawnych i na słodko.

Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Zestresowany tato, chyba za późno przychodzę z odpowiedzią, ale wydaje mi się, że szóstka dzieciaków naje się naleśnikami z tych proporcji, bo wychodzi z tego ciasta około sporych sztuk. Wiele zależy do tego, co zawiniesz w te naleśniki #128578; Do ciasta można dodawać piwo, ale polecam tak robić, kiedy planujesz wytrawny farsz. Na patelni teflonowej rozprowadzić bardzo cieniutką warstwe oleju,postawić na gaz i mocno rozgrzać. Chochelką od zupy wlać na patelnie taką ilość ciasta aby wyszedł naleśnik ( ja nabieram ciasta mniej niż pół chochelki na naleśnik).


Teraz dopiero do miski z płynnym ciastem wlać olej i wymieszać. Przygotowane wcześniej czekoladowe ciasto wyciskamy na patelnię bezpośrednio z woreczka. Ja zdecydowałam się na prosty wzór buzi misia.

Kiedy ciasto się zetnie wylewamy na nie jasne ciasto naleśnikowe i smażymy jak wcześniej. Moje dzisiejsze naleśniki podawałam ze słodkim twarożkiem i truskawkami. Co kilka dni dostaję pytanie o ciasto na naleśniki.


Widzę, że trudno jest niektórym zrobić dobre ciasto na naleśniki, takie, które łatwo odkleja się z patelni i nie tworzy jakiś specjalnych problemów. Każde ciasto na naleśniki można zrobić w wersji pszennej oraz bez glutenowej. Proszę o przepis jak zrobić pieczarki w cieście naleśnikowym? Patelnia zbyt słabo lub zbyt mocno rozgrzana – w pierwszym przypadku naleśniki mogą być zbyt grube, w drugim zbyt cienkie i dziurawe.


Zapisz przepis w ulubionych. Przepis na ciasto na naleśniki jest banalnie prosty - kilka składników, które wystarczy wymieszać. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju.


Nabieramy ciasto chochelką, rozlewamy na patelni i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron. Jeśli wolimy bardziej tłuste naleśniki to przed każdym kolejnym dodajemy odrobinę oleju, jeśli nie to możemy smażyć bez oleju (naleśniki i tak się usmażą bo olej jest w środku). Olej jest płynny i ma uniwersalny smak, zatem łatwo i szybko dodaje się go do ciasta na naleśniki a do tego nie zmienia ona smaku gotowych naleśników. Masło i olej kokosowy pasuje do ciasta na naleśniki na sodko.


Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Ubić jajka z odrobiną soli.

Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.


Ciasto na naleśniki niby prosty przepis, ale pierwszy naleśnik zawsze wędruje do śmietnika. Może za mało rozgrzewam patelnię. Rzeczywiście najlepszy sposób, to patelnię smarować słoninką.


Ja zawsze robię na wodzie naleśniki. Następnie resztę oleju dodaję do ciasta i mieszam aby wszystko się połączyło. Potem już na patelnię nie daję wcale oleju, bo wystaracza to co jest w cieście.


Ciasto nalewam chochlą do zupy i wychodzą mi bardzo cieńkie naleśniki :). Z podajnej proporcji wychodzi mi ok. Wtedy ciasto lekko gęstnieje i nabiera odpowiedniej konsystencji.


Bardzo polecam też wam dolanie do ciasta odrobiny oleju. Dzięki temu naleśniki – po pierwsze – mniej przywierają do patelni, a po drugie możecie nie dawać oleju bezpośrednio na. W przypadku gdy jest zbyt rzadkie, należy dodać odrobinę mąki i ponownie dokładnie ubić na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju w lewam wazówką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte ci enką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomoc y drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego z arumienienia.


Na patelnię wlewam odrobinę ol eju po usmażeniu jedne go czy dwóc h naleśników. Ciasta z olejem Ciasta z dodatkiem oleju są nieco bardziej spoiste i mniej puszyste, niż ciasta na bazie masła czy margaryny, ale za to lepiej nadają się do wypieku rozmaitych muffinek czy tzw. Z olejem upieczemy też rolady, potrzebne do sporządzenia efektownego tortu z bananem i galaretką, przyrządzimy budyniowy placek z.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty