poniedziałek, 8 lutego 2016

Chleb bez mąki pszennej

Taki bardzo prosty, zwyczajny chleb pszenny – zwłaszcza dla osób, które mają niewiele czasu na zabawy z zakwasem i innymi wyszukanymi przepisami. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, chleb bardzo szybko rośnie i na efekty nie trzeba długo czekać. Bardzo rzadko piekę chleb z białej mąki. Zrobiłam z mąki pszennej pełnoziarnistej i dodałam ziarna słonecznika, sezamu, pestki dyni i siemię lniane. Słabo wyrósł i jest trochę gumowaty.


Z podanych proporcji powstaje zgrabny chlebek, z którego można zrobić nieduże kanape Zobacz więcej. Jednak jeśli mamy ochotę na chleb w 1 pszenny można pokusić się o wyhodowanie pszennego zakwasu. Poniżej przedstawiam dwa sposoby – pierwszy to zakwas przygotowany jedynie z mąki pszennej razowej i wody, natomiast drugi (którego używam najczęściej) to szybki zakwas pszenny przygotowany na bazie niewielkiej ilości zakwasu.


Przepis na chleb wiejski. Ważne jest, by nie dawać za dużo drożdży oraz użyć zamiast mąki pszennej tortowej czy też mąki pszennej do pizzy, właśnie mąkę pszenną chlebową. Ciągle pozostaje zagadką ten nieudany chleb z mąki pszennej ekologicznej typ 750. Pewnie nie mogę podawać firmy, zresztą – może tylko mi nie wyszedł, znalazłam opinię w Internecie, że ktoś piekł z niej chleb i uważa za wyśmienitą mąkę.


Stanislawa na Woli jest taka piekarnia, gdzie mozna dostac chleb m. Na szczescie moj niemaz pracuje niedaleko i podjedzie sprawdzic. Czytam uwaznie etykiety, ale wiem, ze nawet to pieczywo, ktore nie ma wymienionej w skladzie maki pszennej MOZE zawierac jej domieszke, dlatego nie chce ryzykowac. Nie da się po prostu zastąpić mąki pszenicznej jakąś mąką bezglutenową i mieć nadzieję że w jakiś „magiczny” sposób wyjdzie nam ten sam chleb, który tak bardzo kochamy. Zastąpienie mąki pszennej w przepisie na chleb jest o wiele trudniejsze niż zastąpienie cukru w deserze. A nie rozumiem co daje ten koszyk i wielokrotne składanie?


Chce się więcej i więcej. Mąkę przesiać do dużej miski (dodać otręby zgromadzone na sitku po przesianiu mąki razowej), dodać sól, pokruszone drożdże i wszystko wymieszać. Dzisiaj zapraszam na przepis na chleb bez mąki bezglutenowy.


Jest odpowiedzią na prośby moich czytelników o pokazanie wyjątkowego, niecodziennego, zaskakującego i zdrowego pieczywa. Dodane przez LenaMS w: Tylko o kuchni. Ostatnio szukałam mąki pszennej razowej na jeden chleb.


Szukałam w Tesco, Carrefurze i nic. Przypadkiem (niestety już po czasie) trafiłam w Intermarche. Najprostszy chleb składa się z mąki pszennej, najlepiej chlebowej, wody, soli i drożdży.


Te cztery składniki w zupełności wystarczą do upieczenia chleba, ale dla urozmaicenia proponuję dodanie jeszcze odrobiny miodu oraz ziaren słonecznika. Cały proces przedstawiony jest na filmie i nie odbiega wiele od pieczenia zwykłej drożdżówki. Tak jak wyżej pisłałam chleb wyrósł i smakuje ok ale czy jest możliwość że ten zaczyn mógł być zepsuty? Czy zepsuty zakwas może być dalej aktywny?


Dodam jeszcze że zamiast samej białej mąki pszennej użyłam pełnoziarnistej. Możecie przygotować go wyłącznie z bezglutenowych ziaren. Możecie dodać nasiona chia, nasiona konopii, babki płesznik, kiełki albo ulubione bakalie.


Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy. Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb. Jeśli tylko posiadacie składniki, to już za niecałe godziny możecie cieszyć się domowym, pachnącym chlebem! A chleb piekę z pozostałej ilości mąki i do tego dodaję 1kg mąki pszennej 6pięć łyżeczek soli siemię lniane słonecznik ziarna dyni i sezamu.


Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy. Czy to może wina mąki żytniej. Smak chleba jest rewelacyjny i pasuje do wszystkich dodatków. Chciałam napisać o tym, jak na początku pieczenie chleba z użyciem zakwasu wydawało mi się trudne i za długie, a że potem znalazłam łatwy przepis z użyciem jeszcze drożdży i tak dalej.


Używasz jasnej mąki pszennej (typ maksymalnie 750)? Kolejny chleb,zrobiłam z duszą na ramieniu z mąki kupione w sklepie. I ku zaskoczeniu nasza polska mąka zaczęła od początku skleja się z pozostałymi składnikami. Ciasto po minutach wyrabiania było elastyczne i pięknie oddychać. Mąki do domowego wypieku chleba.


Chlebek wyszedł przepyszny. Na rynku polskim możemy kupić coraz częściej mąki do domowego wypieku chleba żytnie i pszenne. Kupując mąki chlebowe należy zwrócić uwagę również na typ oznaczony liczbą. Zakładów Tłuszczowych “Kruszwica”.


Na hasło przewodnie akcji, postanowiłam pozytywnie odpowiedzieć i nie tylko bierne, a aktywnie, piekąc po prostu smakowity chleb – chleb orkiszowy ! A chleb, który upiekłam nie jest zwykłym chlebem. Wymieszaj mąkę pszenną, żytnią oraz sól i wsyp do zaczynu. Tak, wiem ale chodziło mi o uniknięcie pszennej mąki a nie glutenu :) próbowałam też z gryczaną. To już u mnie stała pozycja, zawsze wychodzi świetny.


Jeden i drugi rodzaj zboża jest dla nas bardziej wartościowy w porównaniu do pozostałych typów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty