poniedziałek, 29 lutego 2016

Chleb na drożdżach suchych

Jestem przekonana,ze wczesniej było gr drożdży suchych. Jest na 250gr maki gr świeżych czyli na 500gr powinno byc gr świeżych drożdży co daje gr suchych. Robiłam Ren chleb mnóstwo razy i daje sobie rękę odciąć ze było gr suchych. Chleb pszenny na drożdżach suchych 27. Wydrukuj Autor Przepyszny, mięciutki chleb pszenny na drożdżach suchych z dodatkiem oliwy extra virgin i miodu.


Do wypieku używamy drożdży z torebki i mąkę pszenną chlebową (typ 750).

Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Mąkę przesiewamy, dosypujemy: drożdże, cukier, sól i dolewamy wodę. Jako że używam drożdży świeżych, a nie suchych, zaczynam od rozrobienia drożdży w kubku wody.


Mam taki kubek akurat na 3ml, więc wlewam do niego letniej wody do połowy, wrzucam rozkruszone drożdże i cukier, mieszam porządnie, dolewam wody do pełna i całość przelewam do miski. Ważne jest, by nie dawać za dużo drożdży oraz użyć zamiast mąki pszennej tortowej czy też mąki pszennej do pizzy, właśnie mąkę pszenną chlebową. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach.


Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.

Pierwszy raz pszenny na drożdżach, bo zawsze żytni na zakwasie. Ten chleb to jakiś obłęd! Pieknie pachnie, chrupiąca skórka jak nigdy, mieciutki sprężysty środek. Najlepszy chleb jaki jadłam! Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb na suchych drożdżach.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Podczas wyrabiania chleb się mocno lepi do rąk. Wyniki wyszukiwania dla chleb na drozdzach suchych pokaż przepisy tylko ze zdjęciami.


Nie przejmujcie się tym. Najprostszy domowy chleb na drożdżach. Wielokrotnie piekłem chleb na drożdżach i na zakwasie i odpukać, nigdy nie miałem problemu z zakalcem. Temperatura piekarnika zależy od tego czy jest on tradycyjny czy wspomagany wentylatorem.


Piekarnik bez wentylatora – minut w temperaturze 2– 2st.

C, potem zmniejszyć na 1– 1st. C na kolejne – minut. Długo poszukiwałam chleba, który mimo że przygotowany na drożdżach – ma odpowiedni smak, konsystencję, a przede wszystkim długo zachowuje świeżość, nie krusząc się. W końcu metodą prób i błędów opracowałam poniższy przepis, który spełnia moje oczekiwania :). Każdy ma swój ulubiony przepis na coś.


Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami. Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki (mąki, drożdże, sól, cukier itd).


Mieszankę zalewamy letnią wodą i wszystko mieszamy bardzo dokładnie. Dodatkowo nie musisz martwić się o zakwas, bo chleb robiony jest na drożdżach. Kolejny plus to brak wyrabiania ciasta. Bardzo lubię chleby pieczone na zakwasie, one jednak wymagają nieco więcej czasu i uwagi.


Tym razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj mam w swoich zapasach. Pszenne chleby na drożdżach mają to do siebie, że wysychają dość szybko. A co do najlepszego to kwestia smaku i gustu. Ja średnio lubię chleby na zakwasie. I nawet nie jestem wyjątkiem, jest sporo osób, które preferuje pszenne pieczywo na drożdżach.


Upieczony chleb studzić na kratce. Na moim blogu jest jeszcze kilka przepisów na chleby domowego wypieku. Szczególnie polecam Ci: prosty przepis na chleb bezglutenowy – ten przepis na chleb robi furorę na blogu. Jest pyszny i długo zachowuje świeżość.


Pyszny chleb z chrupiącą skórką. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.


Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Chce się więcej i więcej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty