piątek, 5 lutego 2016

Chleb przepis szybki

Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie. Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Prosty chleb pszenny, na żytnim zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży – dzięki czemu chleb znacznie szybciej rośnie i nie wymaga wielogodzinnego wyrastania, a wciąż zachowuje smak chleba na zakwasie. Szybki chleb pszenno-żytni.


Podpatrzony u teściowej, więc siłą rzeczy – musi być dobry :) Całe wykonanie jest naprawdę łatwe i nie wymaga od nas posiadania żadnych zaawansowanych sprzętów kuchennych.

Do jego wyrobienia wystarczy tylko miska i łyżka, więc jak się człowiek uprze, to nie zabrudzi nawet paluszka. To jest chleb doskonały – nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, zakwasu, talentu, ani nawet idealnych proporcji składników. Wychodzi na mniej więcej, na słowo honoru oraz na oko. Do tego ma genialnie chrupiącą skórkę.


I nie pytajcie jak długo można go przechowywać, bo nigdy nie dotrwał nawet do wieczora. Oraz nie pytajcie ile to jest „filiżanka”. Chleb żytni jest o wiele zdrowszy od pszennego, bardziej sycący i sprzyja odchudzaniu.

Sposób przygotowania przepisu: Prosty domowy chleb dla poczatkujacych:) 1. Chleb mieszany łyżką, bułka, która szybko wyrasta i wiele innych prostych przepisów na domowe pieczywo. Potrzebuję porady odnośnie tego chlebka. Ogólnie wychodzi fajny, w smaku rewelacyjny, jednak mam problem z jego zwartością.


O ile przy brzegach jest fajny zwarty, o tyle im bliżej środka, tym bardziej się kruszy, do tego stopnia, że ciężko ukroić standardowej grubości kromkę, żeby środek w ogóle się utrzymał w całości. Takze wszelkie przepisy na chleb, ktory wymaga czasu, nastawiania zaczynu na noc, wyrabiania, skladania, przekaldania z miski do miski, formowan Zobacz więcej. A Ja przesylam wielkie dzieki za w miare szybki i prosty przepis ktory sie sprawdzil. Bardzo dobry przepis , chleb przepyszny. Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej.


Najprostszy przepis na chleb pszenny na drożdżach suchych. To super szybki przepis na chleb, który zawsze się udaje. Chlebek jest prosty do zrobienia i smakuje jak wiejski chleb z pieca.


Przygotowanie dania szybki chleb 1. Do naczynia nr przesiewamy mąkę, dodajemy ziarna oraz sól. W naczyniu nr wlewamy wodę (ja daję ciepłą kranówkę), dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży.

Dodajemy topione masło, cukier i mąkę - krótko mieszamy do połączenia składników chleba bananowego. Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty.


A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować na różne sposoby. Najbardziej spodobał mi się przepis na blogu Veggieola na “szybki chlebek włoski, który uda się każdemu” i to zdanie przesądziło sprawę.


Chleb faktycznie udał mi się za pierwszym razem, do tej pory pamiętam, jak skakałam z radości, a było to ponad lata temu. Niestety mam chore jelita dość poważnie nie mogę spożywać glutenu i mogę tylko chleb żytni na zakwasie naturalnym. Ciężko dostać taki w miejscu w którym mieszkam. Przepis na szybki chleb z ziarnami.


Wlewamy ciepłą wodę, mieszamy i odstawiamy na minut. Ten prosty przepis na chleb orkiszowy przyszedł mi do głowy gdy nie miałam akurat czasu aby bawić się z pieczeniem chleba na zakwasie. W tym przypadku wykorzystałam drożdże suszone bo akurat takie miałam pod ręką. Zawsze wydawało mi się, że to iście trudne zadanie a okazało się zupełnie proste.


Chrupiący, świeży, domowy chleb… marzenie, prawda? A gdyby tak można było upiec przepyszne bochenki i mieć go zawsze pod ręką? Nietolerancja glutenu dopadła i mnie, dlatego znajdziesz na blogu także przepisy bezglutenowe - np.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty