wtorek, 9 lutego 2016

Puszyste naleśniki na słodko przepis

Przepis na naleśniki puszyste. Grube, puszyste, pulchne i delikatne naleśniki. Swoją puszystość zawdzięczają dodatkowi ubitej piany do ciasta. W zależności od preferencji smakowych można usmażyć grubsze lub nieco cieńsze naleśniki.


Naleśniki ze słodkim nadzieniem z serka, jabłek i rodzynek. Poza tym podajemy je tylko na słodko.

Tort naleśnikowy z truskawkami - wspaniały deser dla Mam i dzieci. Kiedyś można było spotkać je jedynie w wersji na słodko - w tej chwili jednak dodaje się do nich przeróżne dodatki, tworzy różnorodne farsze, a nawet barwi, żeby prezentowały się jeszcze smakowiciej. Jaki jest jednak podstawowy przepis na naleśniki? Już dziś przygotuj w swoim domu delikatne oraz puszyste ciasto naleśnikowe na słodko z miodem i cukrem waniliowym.


Puszyste naleśniki, idealne na śniadanie. Uwielbiam je, a z wiśniami to poezja. Doskonałe na każdą porę dnia. Można je podać zarówno na śniadanie, jak również na obia podwieczorek i kolację.


W tym wpisie przedstawiam podstawowy przepis na naleśniki,.

Ja dodaje jeszcze łyżeczkę proszku do pieczenia i wtedy są fajne puszyste. Tradycyjne naleśniki z twarogiem na słodko od dziecka były moim ulubinym obiadem. Robię „na oko” z mlekiem i wodą mineralną.


Jak zrobić puszyste ciasto na naleśniki na słodko? Nie znamy, osoby, która by za nimi nie przepadała. Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników.


Klasyczne, cienkie i elastyczne naleśniki. Można podawać je ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jeśli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną to ciasto wyjdzie delikatniejsze. Najgorszy przepis na naleśniki jaki kiedykolwiek było dane mi znac.


Są pulchniutkie i grubiutkie, wysmażone na złoty kolor. Ich wnętrze jest lekko słodkie i bardzo wilgotne – przypomina bardziej delikatny suflet, niż zwykłe naleśniki. Bardzo są smakowite i naprawdę robią wrażenie!


Ciasto na puszyste naleśniki. Wlać wodę gazowaną i wymieszać, następnie delikatnie ale dokładnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Aby zrobić naprawdę zdrowe naleśniki, wystarczy użyć składników, które są źródłem błonnika i wspomagają trawienie.


W przepisie zmieni się również rodzaj mąki i mleka, które powinno mieć mniejszą zawartość tłuszczu.

Proporcje mogą być takie same jak z poniższego przepisu na puszyste naleśniki. Jajka rozbić z cukrem i solą. Dodawać stopniowo mleko i mąkę oraz sodę, na końcu olejek. Można mieszać mikserem lub ręcznie, jak kto woli :) Nie jestem pewna ilości mąki, ponieważ zawsze robię ciasto naleśnikowe na oko, ale chyba każdy wie, że ciasto na naleśniki musi być w. Najlepiej zacząć od mieszania składników sypkich – przesiana mąka, sól, proszek do pieczenia i cukier.


W moim przepisie podstawowym na naleśniki zaznaczyłam, że zamiast wody można zawsze dodać wodę gazowaną. Wówczas naleśniki wychodzą bardziej puszyste i delikatne. Dlatego też dodając do ciasta na naleśniki piwo zyskujesz tę puszystość i delikatność.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na naleśniki – miękkie cienkie i puszyste. Jeśli lubisz naleśniki, a znudziły Ci się już te na słodko, to pora wypróbować naleśniki z warzywami. Ten rodzaj naleśników jest dużo bardziej odżywczy i zdrowszych od tradycyjnych.


Dzisiaj podaję Wam przepis na puszyste naleśniki, grubsze trochę przypominają omlety, ale omlety przygotowuję inaczej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty