poniedziałek, 22 lutego 2016

Biszkopt z 4 jaj

Czas przygotowania: min. Biszkopt jasny lub kakaowy. Pięknie wyrośnięty biszkopt to podstawa wielu ciast z kremami. Przeważnie wysokie biszkopty robi się z sześciu jaj ale ja od wielu lat piekę wysoki biszkopt z czterech jaj. Ciasto bardzo szybko się przygotowuje a najważniejsze jest dobre ubicie całych jaj.


Piekę go przeważnie w formie do tortów o ile to będzie ciasto tortowe, albo w podłużnej, mniejszej formie, również do ciast.

Własnie upiekłam z tego przepisu biszkopt po raz drugi. Z jaj, za pierwszym razem bez proszku, teraz z proszkiem do pieczenia. W obu wersjach sie ładnie udaje.


Dodane przez emaw: Tylko o kuchni. My jednak mamy na niego idealny sposób! Sprawdź nasz sposób na biszkopt z czterech jaj! Dodać do nich cukier i cukier waniliowy.


Jajka z cukrem ubić na puszysty krem.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszać. Przepisy z kategorii biszkopt-z-4-jaj.


To najlepszy biszkopt do mini tortów pieczony bez dodatku proszku do pieczenia. Ten jasny biszkopt zawsze się udaje. Pachnie pięknie, jest puszysty, a co najważniejsze - nie kruszy się, ponieważ do ciasta dodaje się łyżeczkę. Ciasta wyszło bardzo dużo, ubijalam mikserem planetarnym.


Podczas pieczenia temp 1stopni, biszkopt wyrósł ponad formę najbardziej brzegami, środek nie bardzo chciał urosnąć. Po rzuceniu biszkopem pojawiły się pęknięcia i się zapadł. Upieczony biszkopt wyłożyć z tortownicy na czystą ściereczkę i ostudzić. Ostudzony biszkopt kroić na płaty i przekładać dowolnym kremem. Każdy prosty biszkopt najłatwiej zepsuć już po jego upieczeniu.


Nie wiesz, jak zrobić puszysty biszkopt czekoladowy? Wystarczy czekolada deserowa lub gorzka. Kluczem są dobrze ubite białka na sztywno z dodatkiem cukru.


Upiec biszkopt: Biała oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier, miksować na najwyższych obrotach miksera, aby cukier się rozpuścił. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.

Składniki: jajka szklanka cukru szklanka mąki pszennej. Kakaowy biszkopt z dwóch jaj. Robię ten biszkopt od lat.


W moim przepisie różnica jest tylko taka, że biorę jajka i na każde jajko łyżkę zimnej wody. Tę wodę dodaje do białek w momencie miksowania już ubitej piany z cukrem. Ponieważ używam zawsze kryształu -lepiej się rozpuszcza, a ciasto jest później odpowiednio wilgotne. Jest to ciasto niezawodne.


Całkowicie wegański, zaskakujący i dziecinnie prosty. Przy każdym przepisie na tort na MW są podane pomysły na nasączenia. Bardzo proszę krok po kroku , bo niezbyt umiem piec. Proszę o przepis na biszkopt.


Jeżeli macie jakiś niezawodny przepis na biszkopt, to prosze napiszcie, musze za kilka dni zrobic tort dla mojej córeczki na urodziny. Spodobał Ci się ten przepis! O przepis na wersję bezglutenową zostałam poproszona przez jedną z mam dziecka uczulonego na gluten, jajka kurze i nabiał! To dość duże wyzwanie, ale udało się!


Muszę przyznać, że biszkopt jest wspaniały lekko wilgotny i puszysty pięknie. Czy z powyzszego przepisu (jaj itd.) biszkopt na blache 24xbedzie na tyle wysoki,ze bede go mogla przekroic wzdluz na blaty? Z innych przepisów musiałam piec jeden dodatkowy. Taki biszkopt piekę kiedy potrzebuję spód pod sernik na zimno lub piekę sobie cienkie blaty to tortu.


Nie zdarzyło mi się jeszcze aby nie wyszedł, mi zawsze wychodzi, a jest tak pyszny, że syn uwielbia go na sucho. Mam formę 20cm, ale chciałbym podzielić biszkopt na aż warstwy, da radę z tych proporcji, czy trzeba zwiększyć? Ok dziękuję ślicznie za odpowiedź, będę działała jutro, zobaczymy co z tego wyjdzie #128578;.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty