Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.
Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Miał może pęcherzyki i mniej intensywnie pachniał. Mimo to spróbowałem upiec chleb ale niestety nie wyrósł, dopiero podczas pieczenia trochę urósł i wyszedł zakalec.
Próbuję teraz wyhodować nowy zakwas na mące razowej a tamten „nieudy” zakwas z mąki 7spróbuję reanimować dzień przed pieczeniem. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury.
Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Domowe pieczywo na zakwasie. Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty.
Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny. Czynność powtórz jeszcze razy. W sumie zakwas rośnie przez dni. Gotowy zakwas przełoż do dużej miski. Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody.
Bardzo prosty chleb razowy, tym razem w wersji pszennej – również na pszennym zakwasie. Chleb pszenny razowy na zakwasie. Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim.
Składniki wystarczy wymieszać łyżką. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Przy tradycyjnym bochenku formowanym można temu zapobiec nacinając uprzednio jego powierzchnie. W chlebie razowym, którego ciasto jest prawie płynne, nacinanie powierzchni zupełnie się nie udaje. Tak upieczony chleb razowy zachowuje świeżość bardzo długo, a 2- czy 3-dniowy jest jeszcze lepszy niż zaraz po upieczeniu.
Warto wiedzieć: razowy chleb z mąki żytniej jest uważany za najzdrowszy. Warto jednak pamiętać, że istnieją różne rodzaje chleba żytniego. Najbardziej ceniony jest chleb żytni na zakwasie.
Komentarze (78) Wspaniały, pyszny chleb z większą ilością błonnika. Wilgotny i delikatny miąższ. Z użyciem mąki pszennej razowej (u mnie część orkiszowej razowej) oraz małym udziałem mąki pszennej, na żytnim zakwasie. Dodane przez kibiw: Tylko o kuchni.
Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:). Czy mogłabyś Tosiu polecić jakiś nieskomplikowany przepis na chleb razowy na zakwasie-szybki i dla poczatkujących. Pozdrawiam:) Odpowiedz na ten komentarz. Dzień dobry #128578; Super, bardzo się cieszę, że strona się podoba i że pojawiło się zainteresowanie wypiekiem domowego chleba. Stali czytelnicy naszego serwisu mieli okazję ostatnio się dowiedzieć jak wyhodować zakwas krok po kroku z mąki pszennej razowej.
Tradycyjny zakwas na chleb otrzymujemy w podobny sposób, jednak różni się on rodzajem mąki. Zakwas żytni jak sama nazwa wskazuje uzyskujemy dzięki mące żytniej. Zapach i kolor tradycyjnego zakwasu. Klasyczny polski chleb razowy wykonuje się na żytnim zakwasie (w odróżnieniu od wypieków drożdżowych).
Taka technologia wymusza na początku znaczne wydłużenie procesu przygotowania zaczynu, bowiem kiszenie zakwasu wymaga około 3–dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.