poniedziałek, 15 lutego 2016

Chleb graham przepis na zakwasie

Przepis na chleb graham na zakwasie. Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie. Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Lista przepisów na chleb graham na zakwasie z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!

Z mąki graham robi się krakersy, bułki i chleby drożdżowe. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by upiec na niej chleb na zakwasie. Ja wybrałam do tego pszenny zakwas i dodałam trochę ulubionych bakalii. Prosty chleb, na żytnim zakwasie, z mąki graham, bez drożdży i żadnych dodatków.


Pełnoziarnisty, zdrowy i do wszystkiego pasujący. A także zrobiłam z niego grzanki z kurczakiem i fetą. Nawet tak trudne pieczywo jak graham na zakwasie się udaje!

Blog dla mam, kobiet (i nie tylko), pasjonatów kuchni i amatorów - o dobrym jedzeniu i gotowaniu dla przyjemności. Dodane przez Kwantomanka w: Tylko o kuchni. Tym razem postanowiłam namieszać i wrzucić do chleba trochę ziarenek, które bardzo lubię i które zdecydowanie dobrze działają na układ trawienny. Bardzo prosty i szybki chleb na drożdżach składający się z razowej i jasnej mąki pszennej, z niewielkim dodatkiem żytniej mąki razowej i miodu. Chleb graham na drożdżach.


Nie wymaga długiego zagniatania, rośnie bardzo szybko a smakuje… jak chleb graham :-) Jest raczej miękki i puszysty, rewelacyjny również do tostów. Chrupiąca skórka, miękki w środku i wyrazisty w smaku. Mąka graham to pszenica, trochę lepiej oczyszczona niż mąka razowa. Na drożdżach a nie na zakwasie więc wykonanie go nie zabiera tyle czasu. Prosty i szybki przepis w sam raz na szybki wypiek.


Charakterystyczny smak nadaje kminek. O mące graham pisałam już kilkakrotnie na blogu, dlatego nie chciałabym się niepotrzebnie powtarzać. Znalazłem w szafie resztkę mąki graham, w internecie ciekawy przepis, chleb z poprzedniego wypieku się skończył, nawet w zamrażarniku już niczego nie było. Najwyższy czas piec coś nowego. Padło na graham na zakwasie pszennym.


Pyszny domowy chleb, który długo pozostaje świeży.

Z zaczynu odłożyć kilka łyżek na zakwas na kolejne pieczenie. Do zaczynu dodać przesianą mąkę tortową, graham, mió sól, wlać wodę i przez minut wyrabiać luźne ciasto. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu.


Robi się go naprawdę łatwo i daję głowę, że zostanie zjedzony dosłownie w kilka chwil. Jego zapach, i chrupiąca skórka sprawiają, że ciężko. Teraz o samym przepisie.


Z pszennym chlebem pieczonym na drożdżach jest jeden zasadniczy problem. Po godzinach 1mili kwasu przelałam do miski i dodałam mąkę żytnią razową i tortową oraz wodę. Wymieszałam i zostawiłam na noc. Warto jednak pamiętać, że istnieją różne rodzaje chleba żytniego.


Najbardziej ceniony jest chleb żytni na zakwasie. Zwykle nie pracuje kiedy ma za zimno. Cały zaczyn przełożyć do dużej miski, dodać mąki, stopniowo wlewać wodę. Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie.


Domowe pieczywo na zakwasie. Jeden z bardzo znanych niemieckich chlebów. Do tego chleba najpierw należy przygotować mieszankę mąki żytniej z wodą.


Najlepiej dokładnie zmiksować ze sobą składniki, tak, aby nie pozostały żadne grudki. Taką mieszankę warto odstawić nawet na dobę, przykrywając szczelnie. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Po tym czasie formujemy bochenek, przekładamy go do omączonego koszyczka i odstawiamy do wyrastania na ok. U mnie trwało to troszkę dłużej, chyba ok. Wyrośnięty chleb nacinamy i pieczemy w nagrzanym do 2st.


Mało z nim zachodu, a można go również mianować chlebem ratunkowym, bo uratował nas kiedy w niedzielne popołudnie okazało się, że nie ma pieczywa. Trzeba dać mu chwilę na wyrośnięcie, ale w porównaniu z chlebami na zakwasie czas i tak jest dużo krótszy. Wieloziarnisty chleb żytni na drożdżach Makaron z pesto z awokado, bazylii i suszonych pom. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb graham na zakwasie pszennym.


Często piekę go w pośpiechu, zapominam o rozkoszowaniu się jego zapachem i już nie odkrajam ciepłej piętki. Ale to właśnie domowy chleb towarzyszy nam na co dzień, a dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem na domowy chleb na zakwasie, który zawsze się udaje. To nie jest pierwszy przepis na chleb na blogu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty