piątek, 5 lutego 2016

Dietetyczny pasztet

Oczywiście dietetyczny pasztet domowy bardzo różni się w smaku od tradycyjnego. To głównie z względu na małą ilość wątróbki i tłustego mięsa. Ale jest to naprawdę ciekawe danie i świetnie nadaje się jako wysokobiałkowy dodatek do kanapek.


Dietetyczny pasztet drobiowy, bez maszynki do mięsa. Gdybym jeszcze tylko miała kiszone ogórki, nie zawahałabym się ich użyć. Póki co, wystarczą mi pomidory i cebulka.

Mięso należy ugotować do miękkości, w tym celu zagotować osoloną wodę z dodatkiem liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Do wrzącej wody włożyć udka i pierś kurczaka oraz marchewki, pietruszki i selera - gotować na wolnym ogniu do miękkości. W planach mieliśmy z Panem Mężem przedłużoną wizytację Rodziny i tym samym wyjazd poza domowe pielesze na dobrych kilka dni.


Lodówkę przed wyjazdem wyczyściliśmy ze wszelkich szybko psujących się produktów. Ostała się jedynie samotna cukinia, nie grzesząca już. Codziennik kuchenny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Codziennik Kuchenny. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na dietetyczny pasztet z cukinii.

Ta dietetyczna wersja tego przysmaku jest nie dość, że zdrowa, to i smaczna. Jest uniwersalny w zastosowaniu, nadaje się zarówno na posiłek główny, jak i na małą przekąskę. Nie brakuje mu również walorów smakowych. Pasztet jest bardzo prosty w. W swoim mailach często prosicie o przepisy na dietetyczne dania wegetariańskie. Pomysł na pasztet przyszedł po tym, jak po długich poszukiwaniach idealnego przepisu czyli niskokalorycznego, lekkiego i delikatnego w smaku, ale jednocześnie równie smacznego jak tłuste tradycyjne domowe pasztety nie znalazłam nigdzie dobrego przepisu.


Przyznaję, mamy ich na razie niewiele na blogu ale postaramy się to zmienić. Dziś specjalnie dla naszych wegetariańskich czytelników ale i dla całej reszty, pasztet z soczewicy. Bardzo prosty w przygotowaniu, pasujący do obiadu jako substytut mięsa lub jako dodatek do razowego pieczywa. Tradycyjny pasztet zawiera czasem nawet tłuszczu, głównie stanowią go nasycone kwasy tłuszczowe czyli te, które przyjmowane w dużej ilości przyczyniają się do powstania miażdżycy oraz chorób serca.


Przygotowywany w domu to jeszcze nie tak wielkie zło. Propozycja śniadania lub kolacji podczas diety niskowęglowodanowej. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Mięso, kaszę jaglaną i usmażoną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli używacie mięsa mielonego czynność można wykonać raz, a gdy mięso jest w kawałkach, to mielenie trzeba powtórzyć 2-razy.


Ten pasztet to właśnie jeden z takich eksperymentów i pomysł na II śniadanie do pracy. Przepis wymyśliła sama choć w oparciu o inne warzywne pasztety.

A składniki, których teraz używa sprawiły, że jej warzywny pasztet jest super zdrowy i dietetyczny. Dzisiejszy przepis, to druga wersja dietetycznego pasztetu drobiowego na moim blogu (klik: pasztet z kurczaka). Ten przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie niskotłuszczowej i bezglutenowej. Dodatek kaszy jaglanej sprawił, że pasztet jest.


Ostatnio pisałam Wam o moim zakupie – o książce Alaantkowe BLW. Jestem nią zachwycona, ponieważ zawiera przepisy na potrawy, które smakują nie tylko dzieciom. Ten przepis już zamieszczałam na drugim blogu, ale kiedy mama dzisiaj piekła swój warzywny pasztet (swoja drogą też pyszny i pewnie tutaj się pojawi) przypomniał mi się ten wypiek.


A, że akurat miałam w domu potrzebne składniki w minut powstał drugi pasztetowy wyrób w dniu. Podsumowując i odpowiadając na pytanie postawione w tytule: pasztet z kurczaka przygotowywany własnoręcznie można spokojnie uznać za dietetyczny i zdrowy, jeśli nie ma w nim wątróbek pochodzących z kurcząt chowanych klatkowo. Jeśli natomiast chodzi o pasztety kupowane w sklepie, to jak widać podstawą jest dokładne czytanie.


Czas pieczenia zależy od wielkości i wysokości foremek, w jakich jest pieczony pasztet. W małych, wąskich foremkach pasztet jest upieczony po minutach, mój pasztet pieczony w dużej i wysokiej foremce potrzebował do upieczenia godz. Na sklepowych półkach na marne szukać dobrego pasztetu z dobrym składem.


Chyba że wybierzemy się do sklepu eko, lub mamy sprawdzonego rzeźnika który metodami tradycyjnymi wykonuje wszelkie wędliny. Ja jednak wykonuję pasztet sama. Proponowałam Wam już niskokaloryczny pasztet z piersi kurczaka, który znajdziecie tutaj. Aby pasztet ten miał wyrazisty aromat dodałam do niego orientalne przyprawy takie jak kumin, kolendra i curry.


Domowy pasztet z kurczaka to również świetny sposób na przemycenie wiele warzyw do diety niejadka. Zapraszam też po inne przepisy na dania mięsne. Super jest też pasztet z królika dla dzieci oraz pasztet z soczewicy, który jest boski!


Blog kulinarny AniaGotuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty