poniedziałek, 29 czerwca 2015

Pierniczki świąteczne miękkie

Pierniczki świąteczne - szybkie i miękkie. W garnku roztopić masło i podgrzać razem z miodem. Odstawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do pierników.


Wszystko wymieszać najlepiej rózgą by spulchnić mąkę.

Przyznaję, że nie lubię twardych pierniczków. Zawsze z niecierpliwością czekałam, aż zmiękną lub też jadłam jeszcze ciepłe z piekarnika. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie.


To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Najlepszy przepis na pierniczki świąteczne, które są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale miękkie od razu po upieczeniu. Nie potrzebują leżakowania.


Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować.

Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Przy okazji chciałabym podziękować Wam za życzenia świąteczne, przesłane drogą mailową lub zamieszczone w komentarzach, dla mnie i dla moich bliskich. Miękkie, świąteczne pierniczki – przepis. Jeśli tak jak ja w tym roku nie mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was! Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu.


Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


Wyjmujemy i pozwalamy przestygnąć, po czym lukrujemy. Z podanej ilości składników, wyszlo mi pierniczków. Ich wypiekanie to wielka frajda nie tylko dla ciebie, ale przede wszystkim dla twoich dzieci. One przecież najbardziej lubią wycinanie z ciasta różnych kształtów.


A świąteczne pierniki mają tę zaletę, że mogą przybierać różnorodne formy. Od świętych Mikołajów, choinek, bombek choinkowych. Strasznie się bałam tego, czy pierniki wyjdą miękkie.


Zgodnie ze zwyczajem ciasto na pierniczki wigilijne powinno się przygotować tuż po Andrzejkach.

Chcąc przygotować miękkie pierniczki bez konieczności czekania, należy nieco zmodyfikować tradycyjny przepis. Wypróbuj łatwe przepisy na pierniczki świąteczne. Znamy sposoby na miękkie pierniczki świąteczne, z miodem lub pyszne ciasto na pierniczki.


Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu! Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki. Kolorowe pierniczki na święta to rewelacyjny pomysł. Im wcześniej je przyrządzicie przed świętami, tym bardziej chrupiącymi będziecie się zajadać. Przepis jest prosty szybki w wykonaniu.


Takie pierniczki nadają się również do ozdobienia świątecznego drzewka. Będą na pewno lepszą alternatywą dla tłukących się dmuchanych bombek. Teraz kilka słów o pierniczkach. Ogólnie próbowałam sporo przepisów, ale a to jedne wychodziły za twarde, a to niezbyt smaczne, w końcu trafiłam na dwa idealne przepisy. Jeden z nich chcę Wam dziś przedstawić.


Nie muszą leżakować tak jak inne. Kiedyś, podczas poświątecznych wyprzedaży, kupiłam uroczą książkę „Cuda z piernika”, w której to zaintrygował mnie właśnie przepis na pierniki. Pyszne, puszyste i miękkie pierniczki przygotowane z ciasta leżakującego przez jeden tydzień. Podczas leżakowania ciasto nabiera aromatu i odpowiedniej konsystencji. Trudno sobie wyobrazić bez nich święta.


Poznajcie NAJLEPSZE PRZEPISY na świąteczne pierniki: pierniki z miodem, pierniki lebkuchen, pierniki korzenne, proste pierniki. Sprawdzony przepis na pierniki nie zawsze szykuje się tylko i wyłącznie z miodem. Ja często dodaję również zwykły cukier, dzięki któremu pierniczki są chrupiące. Przygotowanie: Ciasto: Do rondelka przełożyć masło, roztopić na ogniu, dodać cukier cały czas mieszać do rozpuszczenia się cukru.


Zdjąć rondel z ognia dodać mió przyprawę do piernika, kakao, powidła, jajka i śmietanę , dokładnie wymieszać. Podaję przepis na około 1sztuk. Pyszne pierniczki - serduszka, które od razu po upieczeniu są mięciutkie.


Można je również przechowywać do tygodni i nadal są miękkie, więc są doskonałe na święta, gdyż możemy je upiec dużo wcześniej przed świętami, a tylko udekorować lukrem przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty