środa, 24 czerwca 2015

Przepis na bitą śmietanę do gofrów

Do 2ml śmietanki dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2–łyżkach wody. Najlepiej najpierw połącz żelatynę z łyżką bitej śmietany, a potem dodaj ją do całości i delikatnie wymieszaj. Bitą śmietanę możesz przechowywać w lodówce nie dłużej niż dobę. Przepisy, jak zrobić - Smaker.


Prosty przepis na gofry z bitą śmietaną jest bardzo podobny do receptury naleśników. Dodatek proszku do pieczenia oraz ubicie białek sprawią, że ciasto będzie bardziej puszyste.

Najpopularniejsze gofry z bitą śmietaną i owocami, np. Poza nim z mrożonych owoców można zrobić mus. Nie ma chyba lepszego połączenia niż chrupiące gofry, bita śmietana i truskawki. Bita śmietana do gofrów Zalety bitej śmietany.


Nie ma malucha, który by się nie skusił na złapanie takiej chmurki. Są bardzo łatwe do zrobienia. Jak zrobić bitą śmietanę?


Na pół godziny przed przyrządzeniem bitej śmietany wstaw do lodówki końcówki miksera i miskę, w której będziesz ubijać śmietanę (najlepiej metalową).

Do schłodzonego naczynia wlej zimną śmietanę i ubijaj przez sekund na najniższych obrotach. Zmiksuj, by powstało gęste ciasto, jeśli jest za rzadkie, można dodać trochę więcej mąki. Gofrownicę posmaruj olejem, dobrze rozgrzej. Wylej ciasto, gofry piecz ok.


Zwykle prostokątne lub kwadratowe, z charakterystyczną kratką. Najczęściej jemy je latem, w wakacyjno-urlopowych okolicznościach, podawane z bitą śmietaną i owocami. Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, potrzeba dosłownie kilku składników. Potrzebujecie gofrownicy, ale w sklepach pojawiły się też silikonowe foremki do gofrów.


Lista przepisów na bita smietana do gofrow z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Kolejny przepis na znakomity deser.


Tym razem przepis na smażone jabłka z bitą śmietaną. Lista zakupów: jabłka, cynamon, sok z cytryny i śmietana. Minusy zdecydowanie przeważają i gotową bitą śmietanę omijam szerokim łukiem. Ba, oni nawet często sami gofrów nie robią (widziałam na allegro specjalne mieszanki w dużych workach, dla gastronomii). Lody, gofry, gorąca czekolada, mrożona kawa, sezonowe owoce, czekoladowa wuzetka i ciepła, pachnąca jabłkami szarlotka.


Do każdego z tych deserowych słodkości idealnym dopełnieniem jest bita śmietana. Na początek schłodź w lodówce miskę ze stali nierdzewnej, trzepaczkę oraz śmietanę.

Pozostaw je w chłodnej temperaturze na ok. Pozwól, by śmietana dobrze się schłodziła, lecz w żadnym wypadku nie doprowadź do jej zamrożenia! Kto z nas nie lubi chrupiących i rozpływających się w ustach gofrów? Banalnie prosty w przygotowaniu deser od lat cieszy się ogromną popularnością. Prezentujemy przepis na gofry z dodatkiem bitej śmietany i świeżych truskawek.


Ciasto wylewaj na rozgrzaną gofrownicę. Gofry piecz przez około 3-minuty do złoto-brązowego koloru. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder.


Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój. Upieczone gofry podawaj przed podaniem z bitą śmietaną, truskawkami oraz listkami mięty. Gofry z owocami i bitą śmietaną to dla mnie jeden ze smaków lata. Ale można przygotować je samemu, zwłaszcza latem, kiedy owoców jest wiele.


Już na wstępie trzeba napisać że jest ona wielokrotnie lepsza w smaku niż dowolna kupiona w sklepie a także zdecydowanie lepsza pod względem składu. Również cenowo wychodzi tanio co powinno być dużą zachętą do robienia bitej śmietany zawsze samemu. A skoro mowa o przepisach podstawowych i bazowych, to zobacz koniecznie jak zrobić idealny biszkopt oraz mój ulubiony przepis na domowe pancakes. Wracając jednak do gofrów. Jest wiele sposobów na to, by gofry wyszły świetne.


Mój przepis na chrupiące gofry jest prosty, ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Gotowe ciasto wlewamy do gofrownicy. Wypieczone gofry muszą trochę ostygnąć (aby były letnie by móc kłaść bitą śmietanę). Idealnie puszysta bita śmietana to przepyszny dodatek do tortu, ciasta, deserów, a nawet do kawy. Jej przygotowanie w domu jest dla niektórych nie lada wyzwaniem – szczególnie jeśli nie do końca wiemy, co zrobić żeby bita śmietana była sztywna.


A przyrządzić ją można na kilka sposobów, które chciałabym Wam dziś przybliżyć. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.


Zostawiłam ciasto jeszcze na kilka minut pod pokrywą ale niestety bez poprawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty