czwartek, 11 czerwca 2015

Gumowe gofry

Kto wie jak zrobić gofry, ale tak, żeby były chrupiące? Pamiętaj, że po upieczeniu trzeba studzić gofry na kratce (np. tej z piekarnika) w przeciwnym razie zmiękną i staną się miękkie i gumowe. Gofry można jeść na wiele sposobów ja lubię najprostsze posypane jedynie cukrem pudrem lub od czasu do czasu „na pełnym wypasie” z domowa bita śmietaną i świeżymi owocami.


Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, cukrem pudrem, dżemem, czekoladą, masłem orzechowym. Ja robię tak:mąka, mleko, jajko proszek do pieczenia.

W smaku są dobre, ale właśnie nie są chrupiące, wychodzą takie gumowate. Niestety gofry, mimo dokładnego trzymania się przepisu, wyszły gumowe. Dodane przez marianna w: Tylko o kuchni. Piekłam je i tak dłużej niż w przepisie, bo po 3-minutach wyglądały jeszcze na niedopieczone.


Nie są złe, ale daleko im do pysznych, chrupiących gofrów. Ważne, żeby wyłożyć gofry na kratkę, a nie na blachę – da to ujście wilgoci – gofry nie zaparują i nie zrobią się gumowe, a ja mogę spokojnie piec następną porcję ciasta.

Gofry miały być serwowane rano w pracy, a tam nie ma żadnych sprzętów kuchennych, dlatego by nie brać ze sobą miksera, misek i składników rozważałam możliwość przygotowania ciasta w domu wcześniej. Zgadzam się w 1oo , moc to podstawa żeby dobrze upiec gofry. Jeśli gofrownica nie ma dużej mocy, to żadne gofry, nawet z najlepszego przepisu nie wyjdą chrupiące.


Właśnie w przypadku kiepskich gofrownic ciasto albo robi się za albo zbyt gumowe. To jest przede wszystkim od tego uzależnione. Wiele czasu upłynęło, zanim trafiłem na właściwy przepis na gofry. Jako że gofry podaję najczęściej na słodko, np. Lubię, żeby były dość masywne i chrupiące.


Pierwsze były za gumowe, drugie za cienkie, aż w końcu trafiłem na właściwy przepis na gofry i są w sam raz. Oto mój przepis na gofry i chętnie się nim podzielę. Przepisów na gofry jest bardzo dużo.


Takie gofry jedliśmy zawsze podczas wakacji spędzanych na działce. Lekko chrupiące, idealne z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i owocami. Gofry wyjmujemy podważając je drewnianą lub plastikową łopatką, nigdy metalowym nożem czy widelcem (zniszczą nam gofrownicę).


Robione w starej gofrownicy.

Gofry najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu z upływem czasu robią się gumowe i niesmaczne. Dzisiaj zapraszam Was na gofry według przepisu mojej Mamy. Na nagrzaną płytę gofrownicy nakładać odpowiednią ilość ciasta (wcześniej można natrzeć ją odrobiną oleju, żeby ciasto nie przywierało) i smażyć gofry na rumiano. Gotowe gofry studzić na kratce, dzięki temu nie staną się gumowe. Zbyt krótkie pieczenie - gofry będą blade i gumowe, zbyt długie - będą twarde.


Wlewając ciasto do formy starać się robić to szybko, aby góra i dół gofra były tyle samo czasu pieczone. Po upieczeniu gofry studzić na kratce, nie układać ich jeden na drugim, aby nie zmiękły. Z przepisu wychodzi gofrów.


Wtedy gofry wychodza chrupiace. Apetyt na gofry dopada mnie często późnym wieczorem, wtedy z szafki wyciągam gofrownicę i piekę chociażby z połowy porcji, tylko dla nas, na zabicie łakomstwa. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry?


Ciasto musi być dobrze napowietrzone i gęste, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej! Sprawdź nasze przepisy na Polki. Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki. Dzisiaj przepis na gofry, który wyjdą w każdym tego typu.


Jak zrobić gofry jak z budki? Szkoda,że takie gofry robione w domu szybko stają się gumowe i ciągnące. Moje próby wytworzenia gofrów idealnych niejednokrotnie kończyły się mało zadowalającym efektem, a to były jakieś takie gumowe, a to zbyt chrupiące, a ja poszukiwałam proporcji, które pozwoliłyby mi otrzymać gofry idealne – chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku – i udało. Pożyczyłam gofrownicę od Siostry, bo swojej jeszcze się nie dorobiłam.


Gumowe Klocki Mini Waffle Wafle Marioinex 140. Ale niezniechęcona wcześniejszymi doświadczeniami postanowiłam sama w zaciszu domowym upiec gofry. Logowanie Rejestracja Kontakt z nami.


Koszyk Produkt Produkty (pusty) Brak produktów Do ustalenia Wysyłka zł Razem. Tego używam do nagrywania:. Suszyć na kratce aby nie stały się gumowe. Podawać z ulubionymi dodatkami – owocami, dżemami, masłem orzechowym czy.


Gofry cynamonowe lub kakaowe Ciasto: 25dag mąki, dag cukru, 1-łyżeczki cynamonu lub 3-łyżeczki kakao, jaja, dag topionego masła lub margaryny, łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników przygotować jednolite ciasto. Odstawić je w chłodne miejsce na ok. Moje gofry są raz gumowe a raz nie nie wiem co tobie czasami źle ale wiem że łyżki proszku do pieczenia to trochę za dużo jak na gofry chyba że chcesz zrobić nie zły bałagan w kuchni mnie o mało co gofrownica nie zatonęła w cieście, i kuchnia mama chciała mnie spalić wzrokiem za tą kuchnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty