czwartek, 18 czerwca 2015

Miękkie gofry

Wytrawne gofry z cukinią i cheddarem 934. Natchniona niedawnym świętem, o którym pisałam na facebooku czyli amerykańskim „national waffle day” postanowiłam zrobić gofry. Najlepsze gofry – chrupiące i miękkie to przepis na pyszne gofry dla całej rodziny z śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem w każdej wersji smakują idealnie!


Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a domu nic nie ma zawsze przychodzi mi do głowy myśl: trzeba zrobić gofry. Dzisiaj spróbowaliśmy znowu i bingo.

Robiłam z mąki pszennej tortowej 4(szklanki) do tego dodałam mąkę krupczatkę (szklanki) - bo niestety nie miałam więcej pszennej tortowej, ale i tak wyszły idealnie. Przepis na gofry jest bardzo prosty. Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Jaki jest przepis na gofry?


Gofry domowe są smaczne i zdrowe. Mąkę pszenną, cukier, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną łączymy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, gdyż wtedy białka ubiją się szybciej. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry – chrupiące i miękkie. Jeśli nie planujesz zjeść gofrów od razu po wyjęciu ich z gofrownicy, to koniecznie jest umieszczenie ich na kratce do wypieków.


Wówczas zachowają swoją kruchość i nie zrobią się miękkie. Ciasto na gofry, jak zrobić? Przesianą mąką umieścić w misce, podsypać solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.


Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku. Miękkie gofry ze śmietaną w elektrovafelnitse-przepis ze zdjęciem. Pyszne miękkie gofry, które są również w sklepie i są daleko od naturalności, można gotować w domu. Być one są o wiele smaczniejsze i zdrowsze, a na pewno bardziej naturalne.


Receptury testowano czasu. Złociste, chrupiące gofry w towarzystwie świeżych owoców – idealne na pyszny podwieczorek! Uwielbiam gofry, bo są pyszne oraz przypominają mi smaki dzieciństwa.


Kiedy byłam małą dziewczynką, często stałam w długiej kolejce, aby móc zjeść najlepsze w mieście gofry, które swoim kuszącym zapachem zapraszały do zakupu wszystkich przechodniów. Bardzo dobry i łatwy przepis. Reakcja ta odpowiada jednocześnie za smak i zapach – cukier krystalizuje się w czasie pieczenia w miarę ubywania z ciasta wody i twardnieje, dając uczucie chrupkości.


Wietnamu, o cieście z posmakiem pandanowym i kokosowym.

Są brązowe na zewnątrz i zielone w środku, dzięki dodatkowi aromatu pandanowego. Następnie dodajemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Na koniec wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło i jeszcze chwilę ucieramy. Smażymy na złoty kolor w mocno.


Ja je lubię najbardziej polane syropem klonowym i posypane sezonowymi owocami ale możliwości kompozycji smaków są. Upieczone gofry przekładać na kratkę (nie należy układać upieczonych, gorących gofrów na talerzu ponieważ zrobią się miękkie). Na gofry nakładać bitą śmietanę, truskawki i od razu podawać. Podczas pieczenia gofrów nie należy otwierać zbyt szybko urządzenia, np w celu sprawdzenia stopnia wypieczenia.


Gdy tak się stanie i ciasto będzie wciąż blade i miękkie, gofry opadną i powstaną nieapetyczne placki. Podobna zasada jak przy pieczeniu ciasta. Jeśli zaś wolicie gofry miękkie w środku, ale kruche na zewnątrz, to polecam gofry proste lub gofry z przepisu mojej Mamy. Każde smakują troszkę inaczej.


Poniżej podaję Wam proporcje na 12. Bożonarodzeniowych przepisów. Dziś przepis na pierniczki znaleziony na forum cincin. Pierniczki są miękkie i pulchne, dlatego można je jeść od razu po upieczeniu.


Pięć 5- min nie otwierać bo będą miękkie i gumowate Zaloguj si.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty