Można upiec piękny chleb na samej mące żytniej, a szczególnie jasnej typ 720. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego , piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu.
Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?
Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.
Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Mój chleb na zakwasie jest pieszczony około godz. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni.
Kolejnym krokiem po wyhodowaniu zakwasu jest upieczenie pierwszego chleba żytniego. Jak zobaczysz na tym filmie, nie jest to trudne. Jak upiec chleb na zakwasie bez ugniatania ciasta - prosty. Dodam że robiłam chleb na zakwasie żytnim pieklam pierwszy chleb z dodatkiem mąki typ 7potem pieklam kolejny z dodatkiem mąki typ 6ale angielskiej strong white zakwas raczej aktywny babelkowal pachnial octowo wyjęty z lodówki dokarmimy kiedy miał już temp pokojową.
Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Osobom początkującym w temacie wypieków na zakwasie polecam wyhodowanie, w pierwszej kolejności zakwasu żytniego. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale poniżej przedstawię metodę moim zdaniem najprostszą i najbardziej efektywną.
Dla mnie każdy domowy chleb, ten na drożdżach także, jest o wiele lepszy od sklepowego. Sama czasem piekę szybki chleb na drożdżach, jak zapomnę wyjąć zakwas, a chleb się kończy. Przynajmniej wiem co w nim jest a smak też zupełnie inny! Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Domowe pieczywo na zakwasie.
Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty. Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny.
Czynność powtórz jeszcze razy.
W sumie zakwas rośnie przez dni. Gotowy zakwas przełoż do dużej miski. Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody. Pyszny, żytni razowy chleb, bez dodatku innej mąki, tylko pełnoziarnista żytnia, czyli żytnia razowa. Zachowuje długo świeżość, ma miękki, lekko wilgotno-lepki miąższ i pyszną skórkę.
U nas znika bardzo szybko. Rączka Panny Grymaśnej jak kometa sunie ku chropawej skórce. Krótka historia w czterech zdaniach opowiedziana fotografiami. Uniwersalny chleb pszenno-żytni na zakwasie (Małża ulubiony). Czasami znowu chleb jest niby upieczony ale klei sie do zębów.
Chleb księżycowy w pełni. Nie je się go z przyjemnością. Cały proces: przygotowanie, wyrastanie i potem pieczenie jest czymś magicznym. Jednak najlepszy jest ten zapach, bo zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu, to jest to. Dzisiaj przedstawiam Wam najprostszy chleb na zakwasie.
Masz już dokarmiony zakwas. Teraz czas na pieczenie. Przepis na prosty chleb żytni. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Masa powinna być dość gęsta, a jednocześnie na tyle rzadka, by wszystko się dobrze mieszało.
Dzien dobry, Prosze o podpowiedz! Pierwszy raz robie zakwas i to byl moj pierwszy chleb upieczony na zakwasie. Mam bardzo mlody zakwas, dni. Jeden z lepszych chlebów jakie ostatnio upiekłam. I banalnie prosty w przygotowaniu.
Jednak najważniejsze jest, że jest w 1 żytni razowy i wyrasta bardzo szybko (u mnie ok. godzin) – a to wszystko za sprawą słodu jęczmiennego. Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.