poniedziałek, 8 czerwca 2015

Leczo składniki

PRZEPIS NA LECZO Z DYNI - PRZEPIS 3. Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu.


Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.

Najważniejszymi składnikami leczo są: papryka oraz cebula i papryka w proszku. Aby leczo miało smak umami szykuje się je najczęściej na tłuszczu zwierzęcym, na smalcu lub boczku. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Poniżej podaję podstawową listę składników leczo. Pod względem ilości składników i ich proporcji jest to potrawa podobna do bigosu – motyw przewodni stanowi w nim kapusta, a cała reszta zależy już od weny i smaku gotującej osoby. Przepisy z kategorii skladniki-leczo.

Poznaj przepis na leczo z cukinią i kiełbasą. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Do przygotowania prawdziwego węgierskiego leczo potrzebujemy tylko papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i… smalcu, na którym będziemy podsmażali składniki. Ten ostatni produkt budzi kontrowersje, ale jest niezbędny do uzyskania idealnego smaku potrawy. Leczo - poznaj najlepszy przepis.


Ponieważ u nas chętnych na kiełbasę nie ma, no ale na warzywa wszyscy bez wyjątku, to jedyne właściwe powstało wegetariańskie leczo z makaronem. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. U nas leczo z makaronem występuje zazwyczaj w formie wege obiadowej, takiej prostej, bez nadpęcia i spięcia. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


Polecam podawać leczo z bagietką. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Przygotowałam pyszny przepis na wegańskie leczo z papryki. Szczególnie latem leczo klasyczne jest kolorowe, aromatyczne i smaczne.


Można przygotowywać je przez cały rok.

Ponieważ miałam w domu dużo czerwonej papryki, to uznałam, że zrobię właśnie takie proste i smaczne leczo z papryki. Zobacz przepis na leczo z kiełbasą i warzywami! To danie najlepiej serwować z pieczywem, ryżem lub kaszą. Cebulę pokrój w paski, czosnek posiekaj, kiełbaskę pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim cebulę.


Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć. Dodaj czosnek, smaż razem. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Nie można z niego zrezygnować. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem.


Podsmażona złocista cebulka, pachnące kawałki boczku i kiełbaska. Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. Ja lubię jeść leczo również z ziemniakami. Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin.


Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Takie leczo świetnie nadaje się do pasteryzowania w słoikach. Sprawdźcie nasz przepis na klasyczne leczo z najprostszymi składnikami! Na talerz nakładamy leczo, obok układamy kawałki polędwicy, na polędwicę nakładamy bekonowe chipsy (bekon pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni przez 3–minut). Do małej salaterki nakładamy jogurt z natką pietruszki i układamy na talerzu.


Ratatuj to francuskie leczo warzywne, przygotowywane na bazie cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki. Wśród licznych dań z bakłażana i cukinii, to znajduje się zdecydowanie w czołówce stawki. Przygotujesz je z soczystych, pełnych aromatu warzyw i doprawisz Bulionem warzywnym WINIARY. Danie przybiera formę gulaszu z grubo pokrojonymi warzywami.


Istnieje wiele modyfikacji leczo. W Polsce leczo przygotowuje się z dodatkiem cukinii lub bakłażanów, których w okresie letnim jest pod. Zgapiłam to od niej, choć tak naprawdę ona bardzo chętnie podzieliła się przepisem. Alma leczo doprawiała słodką czerwoną i wędzoną papryką oraz cząbrem, tymiankiem i oregano. Węgierskie leczo przygotowuje się na smalcu.


Nie trzeba się tego bać, warto zaryzykować, bo leczo bardzo zyskuje na smaku. Natkę zielonej pietruszki opłukać, pokroić i dodać do leczo. Gotowe leczo przełożyć do czystych i suchych słoików.


Szczelnie zakręcić i pasteryzować minut. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty