czwartek, 11 czerwca 2015

Dobry sernik wiedeński

Dobry sernik wiedeński można uzyskać, używając serka mascarpone, który jest zdecydowanie bardziej kremowy niż twaróg. Poza tym, mimo, że oryginalny przepis nie przewiduje spodu, sernik wiedeński można upiec na herbatnikach. Istnieje również receptura na sernik wiedeński na kruchym spodzie. SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony.


Sernik wiedeński jest ciastem bez spodu.

Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera. Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa. Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej.


Twaróg mielimy krotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy po żółtku wciąż ucierając. Tradycyjnie szykuje się go bez spodu.


Mój sernik wiedeński bardzo pięknie wyrasta i prawie nie opada.

Pięknie prezentuje się podczas rodzinnych uroczystości czy na świątecznym stole. Wystarczy posypać go cukrem pudrem, choć świetnym dodatkiem może się też okazać sos czekoladowy. Super przepis, sprawdza sie znakomicie.


Poczatkowo mialam obawy gdyz nigdy nie spotkalam sie z takim sposobem pieczenia sernika choc juz wiele razy pieklam serniki i zawsze mi wychodzily choc faktycznie czasem opadaly (ale nie zawsze wiec nie wiem od czego to zalezy moze od wilgotnosci sera;))ten nie opada i jest puszysty a zamiast ciasta na spod ukladam herbatniki - tak. Możliwości wykonania sernika jest właściwie nieskończenie wiele i ogranicza nasz tylko wyobraźnia. Często sama eksperymentuje i powstają wtedy takie przepisy jak np. Oreo, sernik na kakaowym spodzie z truskawkami czy sernik na zimno z owocami. Kładłam na wystudzony sernik , ucierałam bardzo długo , ale zawsze kończyło się tak samo.


Proponujemy przepis na sernik wiedeński z wykorzystaniem Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY. Jako dodatek wykorzystaj rodzynki i posiekane migdały, jeśli jednak chcesz podać wiedeński przysmak na święta, śmiało możesz dodać do masy serowej. Nic nie zastąpi tego wybornego smaku na świątecznym stole. Warto poznać podstawowe zasady przyrządzania sernika wiedeńskiego i niezawodny przepis.


Posiada nienaganną prezencję, wyborny smak i potrafi dostosować się do okazji. Wszystkim fanom słodkości przedstawiamy nasze sposoby na puszysty sernik wiedeński, który nie opada. Rodzynki w serniku wiedeńskim nie są opcją – one są nieodzownym składnikiem sernika wiedeńskiego!


Uwielbiam serniki a ten szczegolnie przez polewe czekoladowa#128522;#128513;.

Przepis jak zrobić sernik wiedeński. Pyszny sernik, który smakuję każdemu. Jest to sernik bez ciasta. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku.


Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat. Najczęściej pokrywa się go polewą czekoladową lub posypuje cukrem pudrem. Do masy sernika po wiedeńsku można dodać też rodzynki lub inne bakalie. Pierwsze serniki znane już były prawdopodobnie w. Masę serową na sernik szykuje się super szybko, więc możesz zacząć nagrzewać piekarnik.


Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne. Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru. U mnie w domu wszyscy lubią ciasta , bywa tak, że po świętach zostaje sama wędlina a ciasta już brakuje nawet w święta.


Zaznaczam że piekę serniki, drożdzowe, robię tort, keks i wszystko jest wymiatane ze stołu bardzo szybko. Zbliżają się święta Wielkanocne, więc chętnie upiekłabym ten sernik, gorąco pozdrawiam. Idealny sernik – wysoki, bez nierówności czy bąbli.


Nigdy za szybko nie wyrasta, nie pęka i nie opada. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Mi też nie ale jest bardzo dobry #128513;. Masz ochotę przyrządzić taki sernik bez spodu?


Stanie się hit Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Słodkie słodkości - Upieczona. Zmobilizowała mnie do zakasania rękawów wypowiedź jednej z Czytelniczek, która napisała, ze szuka przepisu na puszysty i delikatny sernik, w końcu miałam dodatkową motywację.


Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty