wtorek, 9 czerwca 2015

Kartacze przepisy kulinarne

Połowę ziemniaków starannie wyszorowanych ugotować w mundurkach, drugą połowę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem z jedną obraną cebulą. Otóż to, żeby kartacze wyszły dobrze, to musi być odpowiedni gatunek ziemniaka, bo nie każdy nadaje się na kartacze, a nawet placki ziemniaczane. Kuchnia Podlasia to przede wszystkim kartacze! Domowe, z mięsem i podane ze skwarkami. Polecam mój przepis na ciasto i nadzienie do kartaczy.


Kartacze robimy z ziemniaków surowych i ugotowanych.

No wreszcie rasowy przepis na kartacze, bo takie tylko na Suwalszczyźnie. Może jeszcze taka podpowiedź, mięso po doprawieniu odstawić na 2-godz. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kartacze z mięsem.


Mówi się, że kartacze są polskimi cepelinami, które jada się na Litwie. Porównywane są również z pyzami ziemniaczanymi. Wszystkie trzy potrawy są tanie, sycące i wymagają znacznych nakładów pracy, ale ich smak wynagradza wszystkie starania.


Na Litwie kartacze są określane jako cepeliny. W efekcie moje kartacze rozpuściły się w garnku ;) Nie poddałam się jednak, a drugie podejście okazało się już w 1 satysfakcjonujące.

I jeśli kiedyś w przyszłości zawitam w rejony Podlasia, na pewno uraczę się tymi kluskami zamówionymi w restauracji. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy. Ciebie newslettera przepisy.


Jest to pyszne danie pochodzące z kuchni kresowej. Wybierając ziemniaki, weźcie te o dużej zawartości skrobi, wtedy nie trzeba dodawać zbyt wiele mąki ziemniaczanej do ciasta. Lista przepisów na kartacze litewskie z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Nie jestem pewien czy do Zobacz więcej. Ręce zwilż i formuj kartacze. Zrób placek z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nałóż porcję mięsa. Gotuj je około minut.


Gotowe kartacze odstaw do ostygnięcia. W misce połącz posiekany szczypior ze śmietaną. KARTACZE Z MIĘSEM - domowy przepis na najlepsze kartacze. PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania.


Przepisy, jak zrobić - Smaker. W rejonie Podlasia nazywają się kartacze i tam smakują mi najbardziej na świecie.

Zazwyczaj mają kształt kuli lub są spłaszczone ku brzegom. Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wodę zlewamy i czekamy, aż odstanie. Solimy i wyrabiamy ciasto. Zalepiamy formując podłużne kartacze.


Następnie bierzemy kawałek ciasta, spłaszczamy i nakładamy farsz. Tak przygotowane kartacze gotujemy w lekko osolonej wodzie około minut. Sprawdzony przepis na kARTACZE od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Znane są również u naszych sąsiadów na Litwie i Białorusi.


Przyrządza się go z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Przygotowuje się je z ciasta ziemniaczanego wypełnionego mięsnym farszem. Można podać z okraszoną słoniną lub skwarkami z boczku, ale u mnie będą z karmelizowaną cebulą.


Podobne składniki, ale różnica, jak między maluchem a ciężarówką. Warto pielęgnować najlepsze tradycje kulinarne, dlatego raz na jakiś czas podwińmy rękawy i do dzieła! Wyjmować łyżką cedzakową.


Po ułożeniu na talerze okrasić zeszkloną cebulką razem ze skwarkami z boczku wędzonego. Starte ziemniaki wyciskamy przez szmatkę z wody. Wodę wlewamy do miseczki, na dnie. Najczęściej można je spotkać na Suwalszczyźnie i Podlasiu.


Litewskim odpowiednikiem kartacza są cepeliny – nazwa ta się wzięła od ich wrzecionowatego kształtu, który przypomina sterowce „Zeppelin” skonstruowane przez Ferdinanda von Zeppelina na początku XX wieku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty