piątek, 5 czerwca 2015

Pieczenie chleba żytniego

Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego, piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Jeżeli planuję pieczenie chleba, wyjmuję go ok. Przyprawiłam kminkiem bo bardzo go lubię. I taki trochę gliniasty w konsystencji. Przepis na zakwas żytni do pieczenia chleba.


Zakwas żytni do pieczenia chleba to jedna z tych rzeczy, które wydają się bardzo skomplikowane i trudne tylko do czasu, kiedy samodzielnie go zrobisz i skosztujesz upieczonego przy jego pomocy, przepysznego chleba. Pytanie dotyczące pierwszego pieczenia chleba na zakwasie żytnim. Zaczęłam sama robić zakwas z mąki żytniej typ 720.


Dostałam przepis od gospodyni z agroturystyki. Przez pierwsze dni karmiłam co godzin mąką i taką samą ilością ciepłej wody. Dziś mój zakwas ma dni i. Od dnia dokarmiam raz dziennie (co rano o godz.8). Ale to następnym razem jak zakupię kminek:-).


Nigdy nie jadłam chleba litewskiego, ale jeśli ten smakuje idealnie to litewski pewnie będzie jeszcze lepszy. Wracając do żytniego muszę was uprzedzić, że nie jest to łatwy chleb do zrobienia, robi się go dwa dni i nie używa drożdży wiec konieczny jest dobrej jakości zakwas żytni. Znajdź przepis na chleb, który łatwo upieczesz w swojej kuchni. Wtedy całkowity czas pieczenia chleba będzie wynosił ok - minut. Temperatura początkowa piekarnika 2C.


Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Upieczenie chleba na bazie mąki żytniej jedynie na drożdżach nie jest łatwe. Na mące żytniej piecze się głównie na zakwasie. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Oczywiście jest to możliwe, ale raczej z mąką o niższym typie, czyli 720.


Takie wyrastanie może potrwać nawet do 4-godzin! Mój chleb jest pyszny, ale niestety oddziela mu się taka jakby czapeczka – pęka na wszystkich bokach tuż pod górną krawędzią. Przy krojeniu na kromki ta góra odpada. Nie dodałam melasy – może to jest przyczyną?


Chociaż dla mnie smak takiego chleba bez melasy jest idealny i nie chciałabym go niepotrzebnie dosładzać. Długo poszukiwałam chleba, który mimo że przygotowany na drożdżach – ma odpowiedni smak, konsystencję, a przede wszystkim długo zachowuje świeżość, nie krusząc się. W końcu metodą prób i błędów opracowałam poniższy przepis, który spełnia moje oczekiwania :).


Chleb pszenno-żytni na drożdżach. Nie wiem czy źle ustawiam programy, czy to inna przyczyna. Używam mąki żytniej do wypieku chleba domowego MelVita. Proszę o pomoc i ewentualne.


Ważna jest temperatura, czasem lekkie podsuszenie za pomocą termoobiegu etc. Porady Comment 23Wyświetlenia Dom wypełniony zapachem świeżego chleba, cudownie chrupiąca skórka i tan jedyny w swoim rodzaju, wybitny smak to atuty, dla których warto podjąć się pieczenia chleba w domu. Mam już za sobą pieczenie chleba na drożdżach, był pyszny ale bardzo się kruszył , dlatego teraz spróbuję na zakwasie. Radziłabym dodać do chleba trochę maki żytniej jasnej lub choćby odrobine jasnej maki pszennej, a konsystencja ciasta znacznie się poprawi.


Z moich obserwacji w młodzieńczych latach wynika że pieczenie chleba to nie jest wiedza tajemna lecz wyczucie i odrobina doświadczenia. Otóż w domu moich dziadków zawsze był zakwas i możecie się dziwić ale ten sam na bazie śruty żytniej do chleba i żuru, po prostu bez czosnku i kopru. W naszym domu rzadko gości kupny chleb. Mam tylko pytanie, czy do pieczenia zamiast orkiszowej mogę dodać pszennej mąki ? Kiedy trzy lata temu pierwszy raz wypróbowaliśmy samodzielnego pieczenia, zakochaliśmy się w tym. Cały proces: przygotowanie, wyrastanie i potem pieczenie jest czymś magicznym.


Jednak najlepszy jest ten zapach, bo zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu, to jest to. Wszystkim znane jest powiedzenie „nie samym chlebem człowiek żyje”. Z całą pewnością tak jest, ale z drugiej strony trudno sobie wyobrazić śniadanie bez kromki.


Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Zasmakowałem go ponad rok temu u szwagra Krzysztofa – ciasto wyrobił wieczorem, rosło całą noc, a poranek przywitał domowników zapachem świeżo upieczonego chleba…. Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże.


Pieczenie chleba na naturalnym żytnim zakwasie to sztuka. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Znajdziecie tutaj podobieństwo do chleba nocnego bez wyrabiania (no-knead method): czas wykonania, składniki, z tą różnicą, że jednak. Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Kupiłam automat do pieczenie chleba i pierwszy wypiek to klapa.


Pieczenie chleba żytniego

Spróbuj upiec chleb na mące żytniej do chleba, nie na mieszance. Wiem że tu sporo osób chwaliło. Dokarm zakwas, zrób ciasto tylko z mąki żytniej, nie wyrabiaj, lecz tylko solidnie wymieszaj (wskazówka z odrywaniem się wyrobionego ciasta od rąk jest wg mnie dobra w przypadku pieczenia ciast z mąki pszennej o niskim typie, a nie chleba z mąki żytniej), odstaw do wyrośnięcia na godz.


Maszyna do pieczenia chleba – czy to ekonomiczne i zdrowe? Na początku miałam mieszane uczucia. Cieszyć się czy nie cieszyć?


Osoba, która mi podarowała maszynę, wypiekała w swojej chleb co czas jakiś i zajadałam się nim niejednokrotnie. Jesienny bochenek chleba na zakwasie z dodatkiem orzechów włoskich (u mnie był to dodatek orzechów pekan). Na sporej ilości aktywnego zakwasu, więc dodatek drożdży można całkowicie pominąć jednocześnie wydłużając czas wyrastania. Tylko że był to chleb z gotowych mieszanek, które można kupić w sklepach i używać.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ewa w kuchni. Mam pytanie odnośnie maki, mam tylko mąkę żytnią razową, mąkę żytnią i żytnią pełnoziarnistą, czy mogę jakoś to wykorzystać do tego chleba? Jak upiec dobry domowy chleb?


Możemy dodać również kromkę żytniego chleba upieczonego na zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty