Ciasto na naleśniki czyli jak przygotować naleśniki idealne? Powinny być cienkie, złociste i lekko chrupiące na brzegu. Jeśli wolicie naleśniki cienkie dodajcie więcej wody, jeśli jesteście fanami tych grubszych, nie szczędźcie mąki. Tylko właściwe proporcje składników i poprawna technika smażenia dadzą dobre naleśniki.
Wykształcony polonista, niedoszły filozof, kucharz z powołania, dziennikarz w międzyczasie. W KUKBUK-u odpowiedzialny jest za kuchenne laboratorium, w którym bada przepisy na idealne potrawy. Przepisów jest wiele, ale ten który z którym chcę się z Tobą podzielić jest najlepszy! Więc jeśli chcesz zrobić doskonałe naleśniki sprawdź mój przepis. Tymczasem okazuje się, że żeby zrobić naprawdę pyszne cienkie naleśniki, trzeba nie tylko odpowiednio dobrać proporcje składników, ale również trzeba.
Naleśniki to danie znane chyba każdemu z dzieciństwa. Pyszne są klasyczne naleśniki z serem lub dżemem. Doskonałe są naleśniki z opieńkami. Nie do końca, ale mogą je zastąpić naleśniki z pieczarkami.
Tajemnica smacznych naleśników tkwi jedynie w proporcjach składników ! Zapraszam na przepis gdzie nie prawdą jest że pierwszy naleśnik nie wychodzi ! Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Przyznaję się, że naleśniki jakie smażyłam do tej pory nie były idealne, zwykle wychodziły za , ciężkie i niezbyt smaczne.
Aż wreszcie spróbowałam nieco innej metody ich przygotowania. A mianowicie dodałam o połowę mniej mąki niż zazwyczaj i pozwoliłam ciast u naleśnikowe mu odpocząć. Sekret dobrych naleśników polega na tym, żeby za bardzo nie przejmować się proporcjami oraz żeby przy ich smażeniu zbytnio się nie cackać – naleśniki wybaczają błędy ;) i zwykle są dopiero bazą do przygotowania całego dania. Najlepszy przepis na naleśniki zarówno na słodko jak i na słono.
Do tego ciasto naleśnikowe powstaje z paru tanich i łatwo dostępnych składników. Opcjonalnie na naleśnikach można zrobić czekoladowe wzorki, które pewnie spodobają się maluchom. Jeśli kiedykolwiek próbowaliście robić naleśniki bezglutenowe, wiecie pewnie, że czasem to nierówna walka.
Przeróżne mąki lubią sprawiać przeróżne problemy i do tej pory bardzo mało kombinacji było w stanie mnie zachwycić – poza tym przepisem. Jeśli chodzi o proporcje składników, można spotkać się z wieloma różnymi wersjami. Czasami też oddziela się żółtko od białka i miksuje się je osobno, aby nadać ciastu lekkości.
Można się również spotkać z dodawaniem do ciasta mąki kukurydzianej zamiast, lub razem z mąką pszenną. Składniki wszystkie na raz zmiksować. Patelnię rozgrzać mocno, dodać KROPLĘ(!) oleju - jeżeli patelnia będzie wystarczająco dobrze rozgrzana, olej rozmnoży się i dobrze rozejdzie się po patelni. Mam problem - więc zakładam ten temat na chwilę z prośbą o pomoc.
Mianowicie chodzi o ilość składników. Zestresowany tato, chyba za późno przychodzę z odpowiedzią, ale wydaje mi się, że szóstka dzieciaków naje się naleśnikami z tych proporcji, bo wychodzi z tego ciasta około sporych sztuk. Wiele zależy do tego, co zawiniesz w te naleśniki #128578; Do ciasta można dodawać piwo, ale polecam tak robić, kiedy planujesz wytrawny farsz. Robię często, kiedy nie chce mi się stać w kuchni. Mają one nie tylko ciekawy smak, ale też cudownie roznoszący się waniliowy aromat i piękny złoty kolor!
Polecam je na śniadanie, obia czy też kolację :) Zarówno małe, jak i duże łasuchy na pewno będą zadowoleni :) Z podanych proporcji wychodzi ok. Przepis na naleśniki z serem na słodko, chrupiące i pyszne! Jak smażyć naleśniki z białym serem?
Jak zrobić dobre naleśniki? Krok po kroku jak smażyć pyszne i chrupiące naleśniki z białym twarogiem na słodko. Aby przygotować idealne ciasto na naleśniki wystarczy zaledwie kilka składników.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na naleśniki proporcje. Puszyste naleśniki to świetny pomysł na śniadanie lub obiad. Aby jednak cieszyć się ich smakiem, potrzebne jest dobre ciasto. Sama wypróbowałam kilka przepisów i żadne nie smakują mi tak jak te.
Kiedyś robiłam naleśniki „na oko”, były dobre, ale odkąd zachowuję proporcje są znakomite. Prosty przepis na naleśniki pyszny i sprawdzony przepis. Wbijamy do miski jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli, mieszamy, następnie dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy wodę.
Aby ciasto nie przywierało do pate. Brakowało mi przepisu na jednoosobowe naleśniki, mając taką recepturę dużo łatwiej jest panować nad proporcjami składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.