piątek, 19 czerwca 2015

Chleb na drozdzach suchych

Jestem przekonana,ze wczesniej było gr drożdży suchych. Jest na 250gr maki gr świeżych czyli na 500gr powinno byc gr świeżych drożdży co daje gr suchych. Robiłam Ren chleb mnóstwo razy i daje sobie rękę odciąć ze było gr suchych.


Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.

Chleb pszenny z małą domieszką ciemnej mąki żytniej, z dodatkiem kminku. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin).


Mąkę przesiewamy, dosypujemy: drożdże, cukier, sól i dolewamy wodę. Lista przepisów na chleb razowy na suchych drozdzach z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Przepis na chleb wiejski. Ważne jest, by nie dawać za dużo drożdży oraz użyć zamiast mąki pszennej tortowej czy też mąki pszennej do pizzy, właśnie mąkę pszenną chlebową.

Chleb wychodzi wówczas ciemniejszy i bardziej wytrawny. Upieczony chleb studzić na kratce. Na moim blogu jest jeszcze kilka przepisów na chleby domowego wypieku. Szczególnie polecam Ci: prosty przepis na chleb bezglutenowy – ten przepis na chleb robi furorę na blogu. Jest pyszny i długo zachowuje świeżość.


Pyszny chleb z chrupiącą skórką. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Do wypieku używamy drożdży z torebki i mąkę pszenną chlebową (typ 750). Podczas wyrabiania chleb się mocno lepi do rąk.


Najbardziej spodobał mi się przepis na blogu Veggieola na “szybki chlebek włoski, który uda się każdemu” i to zdanie przesądziło sprawę. Nie przejmujcie się tym. Chleb faktycznie udał mi się za pierwszym razem, do tej pory pamiętam, jak skakałam z radości, a było to ponad lata temu.


W przepisie podaje Pani łyżeczki suchych drożdży a to odpowiada przelicznikowo ok.

To ile ich mamdać gr czy tak jak Pani podaje wcześniej gr? Odpowiedz na ten komentarz. Uwielbiam pizzę i proste przepisy.


Dziś polecam przepis na pizzę bez wagi czyli wszystkie składniki przeliczone są na łyżeczki,. Teraz wyrabiamy ciasto ostatni raz i wkładamy do formy od babki prostokątnej i maczamy ręce w wodzie i wygładzamy chleb. Posypujemy słonecznikiem i przyciskamy do ciasta by się przykleiło do niego. Nacinamy nożem w poprzek na skos.


Do pieca wkładamy czarną blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 2stopni góra i dół. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący.


A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Drożdże, cukier i mąkę zalać ml letniej wody i dokładnie rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość. drożdże zazwyczaj od razu dodaję do całej mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba. składniki na chleb wymieszać, nalać wody i dokładnie mieszając wyrobić luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45minut.


Keksówkę posmarować odrobiną oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty