Zawsze z niecierpliwością czekałam, aż zmiękną lub też jadłam jeszcze ciepłe z piekarnika. Nie zdążą dobrze wyjść z piekarnika a już znikają! A tak na serio, świetne są. Zastanawiało mnie nie wyrastanie zaczynu drożdżowego ani ciasta, ale moje obawy były niesłuszne bo wyszły tak pyszne, że musiałam chować przed moimi maludami bo wszystkie by wpałaszowały, a nawet polukrowane jeszcze nie były!
W garnku roztopić masło i podgrzać razem z miodem.
Odstawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do pierników. Wszystko wymieszać najlepiej rózgą by spulchnić mąkę.
Najlepszy przepis na pierniczki świąteczne, które są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale miękkie od razu po upieczeniu. Nie potrzebują leżakowania. Wykroić pierniki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki można posmarować jajkiem.
Dzięki temu ciasteczka będą bardzo smaczne.
Najsmaczniejsze będą, jeśli przygotujesz je przed samymi świętami. Przepis na pyszne pierniki świąteczne, idealne na święta Bożego Narodzenia. Nie trzeba czekać aż zmiękkną, można zajadać od razu po upieczeniu :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Na każdą okazję - Wigilię Szkolną czy do pracy, dla dzieci i znajomych.
W zależności od tego jak grube będą nasze pierniczki i jak długo będą pieczone, wyjdą po upieczeniu miękkie lub twardsze. Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika.
Jeśli tak jak ja w tym roku nie mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was! Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. Wyjmujemy i pozwalamy przestygnąć, po czym lukrujemy.
Jeśli zależy ci na miękkich pierniczkach, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Z podanej ilości składników, wyszlo mi pierniczków. Nasz rodzinny przepis na miękkie pierniczki, które nie muszą dojrzewać.
Z podanych składników wychodzi mała porcja pierniczków, taka na zwykły czas. Sprawdzą się jako ozdoba stołu, ciastka na kiermasz lub bardziej klasycznie: na talerzu czy paterze z ciastami podczas rodzinnych uroczystości czy świąt. Strasznie się bałam tego, czy pierniki wyjdą miękkie.
Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu!
Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki. Miękkie pierniczki rozpływają się w ustach. Pszczoły miały podpowiedzieć dziewczynie aby wzbogaciła przepis o dodatek miodu, dzięki czemu pierniki powstały jeszcze lepsze, a zachwycony król rozsławił je na całym świecie. Aby pierniczki były miękkie przygotowane ciasto powinno leżeć w chłodnym miejscu przez kilka tygodni, aby sfermentowało. Ich wypiekanie to wielka frajda nie tylko dla ciebie, ale przede wszystkim dla twoich dzieci.
One przecież najbardziej lubią wycinanie z ciasta różnych kształtów. A świąteczne pierniki mają tę zaletę, że mogą przybierać różnorodne formy. Od świętych Mikołajów, choinek, bombek choinkowych.
Przygotowanie: Ciasto: Do rondelka przełożyć masło, roztopić na ogniu, dodać cukier cały czas mieszać do rozpuszczenia się cukru. PIERNIKI OD RAZU MIĘKKIE - NAJLEPSZY PRZEPIS NA PIERNIKI BEZ LEŻAKOWANIA - takie pierniki robię w moim domu od lat :) po wystygnięciu nie robią się twarde dl. Zdjąć rondel z ognia dodać mió przyprawę do piernika, kakao, powidła, jajka i śmietanę , dokładnie wymieszać. Do garnka z grubym dnem wsyp 1g cukru kryształowego oraz wlej ml wody. Włącz palnik na średnią moc i wykonując okrężne, powolne ruchy zrób brązowy karmel – ważne aby nie mieszać łyżką (im cukier bardziej się skarmelizuje, tym pierniczki będą ciemniejsze).
Poznaj kilka kulinarnych sekretów miękkiego i soczystego mięsa oraz przepisy na apetyczne żeberka w miodzie i polędwiczki na ostro. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni i poproszą o dokładkę. Otwieram świąteczny warsztat piernikowy, pieczcie pyszne pierniczki i zajadacie, powieście je na choince lub po prostu podarujcie!
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ala piecze i gotuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.